Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub - dobrej jakości bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamknięta to jest mój pierwszy pomysł jaki miałem jak myślałem o subie stąd jestem bardzo zainteresowany.
    Cena głośnika jest bardzo dobra, dostępność jest.
    Pytanie jaki panel do niego. Ten bash 300s się nada?
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

No wiesz, nadać to by się nadał. Między 300 a 800W jest 4dB różnicy, do tego dochodzi jeszcze kompresja mocy (grzanie cewki) która przy wyższych mocach jest większa, więc w praktyce będzie to jeszcze mniej.
      Może powiem tak:
      Jeżeli ten sub okaże się wystarczający, to rzadko kiedy będziesz używał jego nominalnej mocy. Jeśli z kolei będzie na styk albo za słaby, to będziesz odczuwał niedomiar mocy i wtedy większy wzmacniacz poprawiłby nieco sytuację.
      Ciężko powiedzieć czy Ci to wystarczy czy nie bo nie jestem Tobą
      Ja bym szedł w coś efektywniejszego konstrukcyjnie, ale możliwe że Tobie to co proponujesz wystarczy.
      Pogromca Mitów pisał o jakiejś korekcji. Przypuszczam że chodziło mu o wbudowany korektor parametryczny w panel wzmacniacza. To dobra rzecz żeby skorygować spadek efektywności subwoofera w kierunku małych częstotliwości. Jakbyś taki znalazł to by było fajnie.
      Wygląda to np. tak:

Tu akurat niezbyt dobrze opisane.

Skomentuj

Słuchaj, w filtrze Ravena jest włączona transformata Linkwitza. Ostatnio sobie symulowałem, że 2 awx 10"w closecie 50l z transformatą dającą qtc 0,7 przy 20hz i przekraczały xlim przy 50w dając coś106 db (piszę z pamięci więc mogłem nieco pochrzanić ale wyglądało atrakcyjnie)
        Miałbyś relatywnie niewielkiego,szybkiego suba . Można to napędzić nawet unim, po 1 kanale na głośnik.

Skomentuj

No tylko zastanów się jaka wtedy będzie sprawność i czy to wystarczy. Mam wątpliwości.
          Przekształcenie Linkwitza to nic innego jak eq półkowy o zadanej stromości. Można tego użyć, ale dobre byłoby mieć włączony też filtr subsoniczny. Chociaż myślę że peq będzie lepszy i nie będzie niepotrzebnie podbijał pasma poza zakresem użytecznym.

Skomentuj

A co powiecie o tym ? http://www.sensibleaudio.dk/SubZero/SubZero.htm

Skomentuj

O jakiej sprawności piszesz, przy xlin 106db w 20hz przy 50w. Za mało? Jak za mało to rzeczywiście isc w większe głośniki, typowo subwooferowe ciężkie i zatrudnić do ruszania tymś jakąś elektrownię w klasie d. Ale bez podbicia filtrem dołu i tak ihmo się nie obędzie. Dlatego pisałem o filtrze ravena, bo ma w sobie chyba wszystko co potrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                Ee Pogrom, Ty masz jakieś dziwne podejście, albo poprostu inne
                18NW100 nadaje się do odtwarzania niskich częstotliwości, a niska dobroć całkowita temu sprzyja a nie odwrotnie. Dzięki temu nie musi mieć mega szerokiego tunelu, czyli zagra w mniejszej budzie. 30Hz to mało? Jeżeli tak to nie mam więcej pytań.
                No wlasnie chodzi o to, ze malo :) Aby pokryc w pelni pasmo subniskotonowe w kinie, musisz miec system zdolny do odtworzenia 20hz i nizej. Oczywiscie to w kategorii bezkompromisowych. Dlatego w cenie jednego tluczka 18 calowego, wybralbym dwa skany 12 calowe z rezonansem 16hz i nieco wyzsza dobrocia. W odpowiedniej obudowie mialbym bas siegajacy do samego Hadesu.

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                PS: Serio nie macie żadnych sprawdzonych produktów?? Pogromco - pisałeś o daytonie w klozet - bardzo to mnie zainteresowało - mogę Cie poprosić o model głośnika? Słyszałeś go?? Uważasz, że spełni oczekiwania?
                np. RSS390HF-4, nie slyszalem tego glosnika, ale ma bardzo dobre opinie i warto przemyslec taka opcje, szczegolnie w klozecie z korekcja.

Skomentuj

Mhm no dobrze, niech Ci będzie. A jakie Xmax mają te 12"?
                  Tak jeszcze apropo tłuczków... Dla mnie tłuczek to głośnik z ciężką membraną przystosowany do grania tylko basem. Według mnie, bardziej tłuczkowate tutaj będą te 12" bo zapewne mają ciężkie membrany żeby dobrze przetwarzać bas bez tendencji wzrostowej ze wzrostem fq. Masę membrany można porównać do szeregowo wpiętej cewki od strony elektrycznej. Czasem to dobre, choć psuje trochę Qts jeśli siła napędu nie jest wystarczająca. 18NW100 ma stosunkowo lekką membranę więc będzie miał tendencję wzrostową ku 'wysokim' częstotliwością. Można to skompensować aktywnie i pozostać przy niskim Qts co zapewni lepszy impuls. Sprawność będzie podobna. W tym przypadku rezystancji promieniowania zależała będzie głównie od powierzchni membrany i częstotliwości. Mało co od innych rzeczy.
                  Dwie 12" będą miały większe Sd niż 15", ale czy warto się o to bić... to już nie wiem. Róbcie jak uważacie :)
                  Last edited by Granat; 14.09.2014, 02:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    O jakiej sprawności piszesz, przy xlin 106db w 20hz przy 50w. Za mało?
                    Owszem.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Ale bez podbicia filtrem dołu i tak ihmo się nie obędzie. Dlatego pisałem o filtrze ravena, bo ma w sobie chyba wszystko co potrzebne.
                    Też o tym pisałem, ale w charakterze parametrycznego eq, a nie półkowego.

Skomentuj

Heh ja myślałem że za 3,5 tyś to już iść w jakość tzn. ma grać w tym kinie subnisko a 12" to będzie dudnić a nie wylewać kole z kubka :)
                      Przecież on już ma 2x12"...
                      To że głośnik ma 18" nie znaczy że jest tłuczkiem... PM wiesz jakie suby siedzą w multikinach za ekranem ?

Autorze idz gdzieś posłuchaj suba na 12" pompce z korekcjami DSP itd. i porównaj z basem z takiego 18" aktywnego subwoofera z dedykacją "CINEMA"
                      Last edited by ir0nhide; 14.09.2014, 06:42.

Skomentuj

Wczoraj znalazłem panel z korekcja bez kompromisu
                        http://akustyk.com.pl/hypex/ds40.html
                        Takie rozwiązanie mi pasuje.

Dziś jeszcze pomyślę nad głośnikiem, jutro zamówię :)
                        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Jaka cena?
                          Hypex wysyla na cala europe, sprawdz czy czasem akustyk sobie nie dolicza.

https://www.hypexshop.com

Skomentuj

Na stronie akustyka jest cena 1440 więc pewnie to jest cena detal dla klienta jak ja :)

Skomentuj

Jeszcze pytanie odnośnie umieszczenia głośnika.
                              Czy jak zrobię około 10 cm nóżki i głośnik 15 cali umieszczę na dole czy to nie będzie przypadkiem strzał w kolano? Wizualnie bym wolał by tak to właśnie wyglądało. Jak są argumenty by jednak umieścić głośnik standardowo to jakoś to przetrawię.

Skomentuj

misiomor na AS polecał RSS390HF-4, zarówno do kina jak i do muzyki. Proponował zacząć od OZ a jeśli to będzie niewystarczające to spróbować MB z dwoma membranami 15cali lub 2 takie suby w OZ.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  Heh ja myślałem że za 3,5 tyś to już iść w jakość tzn. ma grać w tym kinie subnisko a 12" to będzie dudnić a nie wylewać kole z kubka
                                  Przecież on już ma 2x12"...
                                  To że głośnik ma 18" nie znaczy że jest tłuczkiem... PM wiesz jakie suby siedzą w multikinach za ekranem ?
                                  Od poczatku zaproponowalem 15 calowego Daytona w klozecie z korekcja. Moim zdaniem to dobre rozwiaznie, ale nie mozna zapomniec, ze obudowa musi byc bardzo solidna.
                                  Co siedzi w multikinach? Nie wiem, ale wiem co siedzi w imaxie http://www.talkaudio.co.uk/index.php...dio-imax-r1309 12 calowe pompki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Heh ja myślałem że za 3,5 tyś to już iść w jakość tzn. ma grać w tym kinie subnisko a 12" to będzie dudnić a nie wylewać kole z kubka
                                    No jak ma być pasmo do samego dołu i cięcie suba w okolicach 40 Hz to pojęcie jakość basu zmienia sens z wierność na sprawność, nie?
                                    Nie słyszałem jeszcze suba który by dudnił sam z siebie w najniższej oktawie, co innego wsadzony do kiepskiego pomieszczenia

Skomentuj

Może z innej beczki ale te dają rade:
                                      http://intl.jlaudio.com/car-audio-su...r-drivers-w7ae

Skomentuj

Moim zdaniem za te 3k, no moze 3,5k przy tym metrazu zlozyl bym konkretnie wzmocniona budke na tym http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....x#.VB8KOZR_tMc spietego na 8R plus amp. cyfrowy w klasie D www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p882,sbx#.VB8KOZR_tMc wersja do wyboru 200W(cena 1122,-zŁ).....1000W (cena 1411,-zŁ) i nie bawil sie w zadne popierdolki. Glosnik z Fs20Hz i 93dB powinien sprostac Twoim wymagania w naglosnieniu tych 120m2 az milo. Skladalem ze znajomym jemu takiego suba do KD z amp.wersja 1000W i u niego w 100m2 bylo wysmienicie az za nad to ale to akurat ja uwazam za zalete, bo moim zdaniem lepiej miec zapas niz braki a nadmiar zawsze mozna skrecic galka volume na subie. Szczerze polecam-sprawdzone rozwiazanie
                                        Last edited by Spurek; 21.09.2014, 19:41.

Skomentuj

Podaje link do glosnika http://www.monacor.pl/product/show/2063/SPH-450TC

Skomentuj

Czaruję...
                                          X