Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może Zbyszku coś takiego na początek przygody z tubami - B&C 8FG64 w połączeniu z compresion driver również od B&C . Nie jest to może Array ,chyba że taka 800 picollini :) . Narazie w testowych obudowach. Powiem że da się to słuchać.

Skomentuj

A driver jaki wybrałeś? Tubka podobna do ME20, ale chyba innego producenta.
      Po co pochylona ścianka? Przecież na górze jest tuba która już powoduje opóźnienie. Prędzej w drugą stronę by trzeba pochylić. A tak praktycznie rzecz biorąc to bez pochylania byłoby ok

Skomentuj

Driver to De 250-8tn wybrałem taki z racji tego że FG poniżej 1.2k ma spore urwisko a załatanie tej dziury 44mm Compresion driver nie było trudne . Tubka to aluminiowa ME -15 wygląda trochę bardziej spartańsko aniżeli ME20 , ale to nieproblem , bo część frontowa tubki tak jak i oktagonalny kosz woofera bedzie zasłonięty panelem. Scianka pochylona ze względu, że niechcialem budować kolosalnych 26 inch podstawek , będą 18 a pochylenie daje mi to że w w moim sweet spot na wysokości 42 inch mam przecięcie osi. No i oczywiście safety issues - środek ciężkości znajduje się niżej przez co mój crazy dog bedzie miał trudniej , żeby przewrócić całą konstrukcję :)

Skomentuj

No chyba że tak. :)
          Ciekawe jak to na pomiarach wyjdzie.
          Swoją drogą to mam jeszcze parę uwag. Rozumiem użycie 8FG64 jako że są to kolumny do domu. Nie rozumiem za to użycia drivera z tytanową membraną. Taki driver w tej kolumnie będzie miał lekkie życie. Użycie tytanowej membrany byłoby zrozumiałe w PA, gdzie gra się czasem na skraju możliwości sprzętu i wtedy masz troszkę niższe zniekształcenia niż w membranie np. poliamidowej. Natomiast do domu użyłbym właśnie wersji z membraną poliamidową czyli DE250 bez TN. Jest lżejsza i ma lepszą górę.
          ME15 z tego co widzę na 1,5kHz odcięcie, tak samo jak ME20. Także z tym 1.2kHz może być problem. Jeśli nie robiłeś wcześniej testów to też trochę nie rozumiem tego wyboru. Natomiast pocieszę że ja pomiarowałem te tuby i te drivery i powiem że z tym 1.2kHz tu nie będzie problemu. Oczywiście do zastosowania strikte domowego

Skomentuj

Powiedz mi benku jaki jest bas z tego b&c gdyż rzadko widuje sie głośniki pro na gumowym zawieszeniu . Ma kika typowego dla glosników pro czy jest już bardziej przystosowany na zejscie? Masz jakies porownanie do typowej 12 albo 15 pro. Widzę że jednak znajdzie się kilka osób do pomocy w zlożeniu sprzętu . Ja raczej celował bym w 12 z jakim detalicznym driverem . Duzo dobrego slyszalem o głośnikach faital pro czy ma ktos jakieś doświadczenie z nimi? Czy może lepiej iść w coś innego?

Skomentuj

Zaraz ktoś znowu powie ,że z Youtube nic niesłyszy - no bo jak ,każdy ma inny sprzęt, ale to tak z ciekawości dla pana Zbyszka . Radzę nieoszczędzać volume bo jakoś tak się cicho nagrało. 1;56 w nagraniu to co lubię najbardziej. Co do 8cali B&C to taki mały symulant coś tam próbuje udawać, ale nic niepodrobi basu uzyskanego z sd głośnika i objętości wewnętrznej kolumny, więc niebęde zachwalał na silę bo już go kupilem czy mam. Natomiast jeśli chodzi o compresion driver to z przyjemnością wymienił bym go na JBL 2426h. Dlaczego znowu tytan - powiecie. No coś w nim jest co moje uszy lubią.

Skomentuj

12" nie zagra zbyt ładnie środkiem. Lepiej nie przekraczać 10" przy podziale 1.5kHz, no ale wiadomo czasem trzeba, zwłaszcza jak ma być tanio i głośno. Natomiast w domu nie przekraczałbym 8" jako midbas z podziałem na te okolice 1.5kHz. Tak jak tutaj koledze benkowi fajnie wyszły te monitorki. Choć pewnie miałyby fajniejszą górę gdyby użył innego drivera

Skomentuj

No niezle widze ze te male B&C to niezle kozaki przez chwile mialem nadzieje ze skrecisz kamere a tam perkusista z boku . Mam kilka pytan czym to nagrywales I co to za utwor? Subwoofera oczywiscie niebylo. Ile miales wtedy decybeli I co to za program na lapku- to do nagrywania czy co. No I jakbym zastosowal tanszy driver z np 25mm kopulka to by gralo tak samo. No I czy jest różniczka miedzy plastikową tubką a aluminiową.

Skomentuj

Czaruję...
                  X