Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX 10" sub x 2 + monitory na usherach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AWX 10" sub x 2 + monitory na usherach

Dla szwagra będziemy robili zestawik głównie do oglądania filmów. Mam w zasadzie wszystko, z tym, że zastanawiam się czy:

1. końcówka mocy 400watt@4ohm wystarczy do napędzenia dwóch równolegle spiętych awx 10 cali?
    2. czy obudowa zalecana przez STX, w kontekście strojenia i litrażu będzie optymalna?

U szwagra już stoją akkusowe podłogówki na 8935A i 9930, ale przerobimy to na OZ monitory, bo basu raczej nie zbraknie;-) Będzie to zrobione podobnie do stx'ów dolphin'a:-)
    Last edited by Adam_85; 03.11.2014, 17:44.

Chyba wolalbym sprzedac 8935A i wstawic 15awx na srednice.

Skomentuj

to akurat możliwe, ale czy 15awx ma lepszą średnicę to tu mam wątpliwości. Poza tym zwrota od nowa 15 awx + 9930 ;-)

Skomentuj

od paru dni mysle dokladnie o tym samym
        AWX 15 + wavecor i 2 takie suby
        miodzio zestaw do glosniejszego sluchania wspolczesnej muzyki

tak, zalecana obudowa jest dobra

co do mocy to nie wiem - nie dawalem mu nic wiecej jak 50w

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Chyba wolalbym sprzedac 8935A i wstawic 15awx na srednice.
          Pod względem średnicy AWX jest lepszy, to fakt.
          Ale osobiście wolał bym dołożyć i wziąć 8948a, ponieważ średnicę ma lepszą od 8935a, ale charakter ten sam.

Jeśli się podobają 8935a to 8948a tym bardziej, zwłaszcza że kosze mają te same, nie będzie trzeba nic przerabiać.
          Zwrotek w sieci pełno.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          końcówka mocy 400watt@4ohm wystarczy do napędzenia dwóch równolegle spiętych awx 10 cali?
          Powinno.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Powinno.
            Mam podobne wrażenie, ale kto pyta - nie błądzi.

Skomentuj

trzeba przyznac ze bardzo nie wygodna ta impedancja :/
              z jednej strony rozumiem ze to standard. ale z drugiej strasznie trudno dostarczyc taka moc przy 8r :/
              wydaje mi sie ze nie byloby wiekszego problemu ze zrobieniem 4+4r. wtedy byloby latwiej

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Pod względem średnicy AWX jest lepszy, to fakt.
                Niż 8935A na pewno. Może i ma mniej 'detaliczności' ale za to jest pełna i wyraźna w stosunku do ushera, któr jest strasznie nosowy i średnica jest nijaka... Czasem zastanawiam się po co wyszedł ten głośnik na rynek w ogóle :)
                O 8948A w ogóle nie wspominam bo to inna liga w innej cenie.. Przy tym wooferze cała reszta byłąby kiepska. Nawet 8945 byłby tu klasę wyżej od całej reszty a też nie jest czymś wybitnym w swojej cenie.

Skomentuj

Nieco inaczej to wspominam, ale porównam na qdacu to dam znać o swoich spostrzeżeniach

Skomentuj

Ja dobrze rozumiem że chcesz robić 2 suby ale połączone pod jedną końcówkę w szereg? To nie lepiej dać dwie końcówki mniejszej mocy, dwa filtry i robić dwa suby stereo? Właściwie największa różnica kosztowa będzie siedziała w dodatkowym filtrze, bo końcówkę stereo do suba to kupisz niedrogo nawet gotowa używkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Ja dobrze rozumiem że chcesz robić 2 suby ale połączone pod jedną końcówkę w szereg? To nie lepiej dać dwie końcówki mniejszej mocy, dwa filtry i robić dwa suby stereo? Właściwie największa różnica kosztowa będzie siedziała w dodatkowym filtrze, bo końcówkę stereo do suba to kupisz niedrogo nawet gotowa używkę.
                      Głośniki będą łączone równolegle, każdy ma 8ohm, co da nam około 4ohm po takim połączeniu. Jedna końcówka 400watt@4ohm powinna wystarczyć. Nie widzę sensu podnoszenia kosztów projektu i ilości zajmowanego miejsca przez elektronikę bo w końcu jakoś trzeba to "upakować". Chyba, że ktoś ma konkretne argumenty do przedstawienia, konstruktywna krytyka wskazana :-)

p.s. kupowanie gotowych używek sobie daruję chyba, że z pewnych rąk;-)
                      Last edited by Adam_85; 04.11.2014, 09:14.

Skomentuj

Ihmo robienie pojedynczego suba jest spowodowane względami ekonomicznymi, jak nie masz miejsca albo chcesz zrobić po taniości na pojedynczym głośniku i w jednej obudowie.
                        Ale skoro pakujesz do dwóch obudów to możesz mieć 2+2.
                        Jedna końcówka 400W mono będzie pewnie kosztowała tyle co jakiś sharp na stk ze sporą mocą, a przecież do suba wielkiej jakości ci nie trzeba. Dokładasz przed końcówką 2 filtry po 50zł zamiast jednego, w jakąś bylejaką obudowę, i masz suby stereo.

Skomentuj

Ihmo robienie pojedynczego suba jest spowodowane względami ekonomicznymi, jak nie masz miejsca albo chcesz zrobić po taniości na pojedynczym głośniku i w jednej obudowie.
                          Ale skoro pakujesz do dwóch obudów to możesz mieć 2+2.
                          Jedna końcówka 400W mono będzie pewnie kosztowała tyle co jakiś sharp na stk ze sporą mocą, a przecież do suba wielkiej jakości ci nie trzeba. Dokładasz przed końcówką 2 filtry po 50zł zamiast jednego, w jakąś bylejaką obudowę, i masz suby stereo.
                          Hmm, tylko taki Sharp będzie miał 20 lat co może przysporzyć problemów w przyszłości. Poza tym jeżeli STK byłoby wymienioną podróbką to może się szybko "skończyć", spalić. Poza tym czy stereo jest uzasadnione przy częstotliwościach do około 50-80hz?

Skomentuj

A skąd w ogóle zamierzałeś brać te 400W? Z tym sharpem się nie upieram, chodzi mi tylko o to że dwie końcówki 200W będą pewnie tyle samo kosztowały co 1szt 400W. Jeśli DIY to trafo będzie kosztowało tyle samo, zasilacz ten sam, tylko końcówki dwie lub jedna. Więc różnica ceny będzie tylko w dodatkowym filtrze.
                            Kierunki niskich częstotliwości sa owszem trudniej rozróżnialne, ale nie jest to niemożliwe.

Skomentuj

A skąd w ogóle zamierzałeś brać te 400W? Z tym sharpem się nie upieram, chodzi mi tylko o to że dwie końcówki 200W będą pewnie tyle samo kosztowały co 1szt 400W. Jeśli DIY to trafo będzie kosztowało tyle samo, zasilacz ten sam, tylko końcówki dwie lub jedna. Więc różnica ceny będzie tylko w dodatkowym filtrze.
                              Kierunki niskich częstotliwości sa owszem trudniej rozróżnialne, ale nie jest to niemożliwe.
                              http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-400W./60

To znajdź mi te dwie końcówki co będą miały 200watt@8ohm, rozważę wtedy taką opcję:-) A dodatkowy filtr wydaje mi się zbędny nawet przy dwóch końcówkach ;-)

Skomentuj

A wynalazki zbiga masz jak znalazł :)

Skomentuj

Całkiem tanio można złożyć wzmaki na dx450 i trafo 550W od sharpa z allegro.

Skomentuj

O widzisz, dla chcącego... A jak będziesz chciał 400W to pewnie skończy się na tych samych tyle, ze w mostku

Skomentuj

O widzisz, dla chcącego... A jak będziesz chciał 400W to pewnie skończy się na tych samych tyle, ze w mostku
                                      W mostku nie uciągnie 4ohm, a do zbiga nie ma płytek. No nic, przemyślę to;-)

A może jakiś chinol w klasie D do suba?

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...?keyword=27667
                                      Last edited by Adam_85; 04.11.2014, 11:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        AWX 15 + wavecor
                                        juz od roku leza u mnie glosniki i obudowy wyciety pod taki zestaw
                                        tylko brak czasu na montaz
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X