Przeczytaj jeszcze raz powoli co pisałem, bez stresu :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mid-Woofer za ~ 100zł
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNo chyba że ja to źle widzę /liczę to proszę mnie poprawić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postatu nic liczyć nie trzeba co jest widać
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez dolphin123Spójrz na wykres, przeczytaj co napisałem i będziesz wiedział dlaczego mi to nie pasuje.
Zamieszczone przez dolphin123nie wiem czego oczekujesz
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaAle ty wliczasz pełną (6db) kompensacje BS czy nie, bo ja juz się chyba pogubiłem Od okł. 1.8kHz łagodnie leci w górę. Wytłumacz mi co jest nie tak ?
Po mojemu wg tej ch-ki w odsłuchu różnice w paśmie 100Hz - 10kHz w ponad 90% przebiegu nie wynoszą więcej jak 3dB. Naprawdę chcesz się czepiać tych 3dB w praktyce ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNaprawdę chcesz się czepiać tych 3dB w praktyce ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPo mojemu wg tej ch-ki w odsłuchu różnice w paśmie 100Hz - 10kHz w ponad 90% przebiegu nie wynoszą więcej jak 3dB. Naprawdę chcesz się czepiać tych 3dB w praktyce ?
Skomentuj
-
Iron, kolega Adam robi pomiary w sposob nieco odmienny od ogolnie przyjetych standardow. Pomiar zespolu glosnikowego zawiera rowniez odpowiedz pomieszczenia. Mozna by bylo przyjac czestotliwosc 200hz jako miejsce od ktorego ( w gore pasma ) wyrownanie pasma powinno byc mozliwie plaskie. Przy 200hz jest 90dB, przy 1khz okolo 85dB, a przy 10khz ponownie 90dB. Czyli pasmo plywa w zakresie +- 2,5dB. Ktos moze napisac, ze to w sumie i tak niezle osiagniecie, ale gdybys dodal do tego odpowiedz basu, ktory dochodzi do ponad 95 dB, to jak sam widzisz nie jest to jakies wyrownane. Nie mnie oceniac metody pomiarowe, pomiar jest jaki jest, ale z niego wynika, ze zespol glosnikowy nie ma rownej odpowiedzi czestotliwosci. Dzwiek posiada pewien kontur i to widac. Z pewnoscia bedzie sie to tworzyc dosc charakterystyczne brzmienie, ale moze akurat komus sie to podoba.
Skomentuj
-
Mi sie tez od poczatku nie podobała ta charakterystyka wypadkowa
Woofer ma obniżony poziom w stosunku do wysokich Tonow
To przeciez widać wyraźnie
Jest nawet mały ząb w okolicach 4-5kHz ktory powoduje ostrość wysokich Tonow
Np AMJ bedzie poprostu denerwująca
Ale co ja tam wiem :(
A visaton w170s pięknie sie obronił i pokaz ze potrafi zagrać w pokoju pylon audio
Tylko trzeba troche nad nim posiedzieć
Zainteresował mnie ponownie chociażby ze względu na ceneJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaA visaton w170s
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta2xW170s -220zł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branżahttp://zap-acoustics.pl/pomiary-visaton-w170s/
Ta 3 Harmoniczna na 1,5kHz wraz z wzrostem mocy proporcjonalnie rośnie a dla 1 W ma 1,8%.
w tych kolumnach pracuje tylko W170S za dużo wymagacie - swoją drogą głośnik nadal za drogi w stosunku do tego co pokazuje. Niewiele gorsze były Tesle a lepszy i tańszy jest 17SCX
Zobacz ile opada juz przy prawidłowo wycięty przez zwrotnice wtedyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Wszystko ok nikt nie neguje Twojego projektu zalezy kto co lubi a jasna sprawa jest ze robienie projektu dla kogos to trudne zadanie. Rozklad znieksztalcen tez ksztaltuje brzmienie. Czy rowna ch-ka bedzie lepsza czy tez niskie znieksztalcenia to zalezy juz konkretnie od przetwornikow i upodoban osoby dla ktorej beda te kolumny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaa to Mi wyszło przy tym projekcie
W170s - nie można za wiele wymagać od głośnika za 100PLN zreszta ostatnio bardzo popularnego u producentów ciekawe dlaczego. TVM , Vify TC i SDS-y też kiedyś były bardzo popularne :).
W170s - niby piękna charka FR ale coś nie Halo powyżej 1khz przy 1W 3Harmoniczna wzrasta do prawie 2 %
.
Skomentuj
-
Jak mozna ocenić możliwości na basie zestawu, którego pomiar zawiera odpowiedz pomieszczenia? Rozumiem, ze dla autora moze nieść to informacje, ponieważ wszystkie inne konstrukcje mierzy w tym samym miejscu. Dla osoby postronej odpowiedz basu jest falszywa. Dlaczego nie podajesz pomiarów brakowanych z polaczeniem pomiaru bliskiego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BranżaA ktoś słuchał mojej konstrukcji ??
Każdy twierdzi że to nie może dobrze grać po wykresie, Albo co gorsza dlatego że Ja to zrobiłem.
"K" twierdzi że gra lepiej od oryginału ( słuchał zanim podjął decyzje o budowie ).
A może problem polega na Tym ze macie za dokładne wykresy i jest się czego czepiać ??
Skomentuj
-
Patefil
Mam 2 drożne kolumny podstawkowe na W170S w 15 litrowych oz, więc postanowiłem sprawdzić działanie pseudo 2,5 drożnej kolumny. W tym celu postawiłem te kolumny jedna na drugiej nie zmieniając nic w zwrotnicach, jedynie doczepiłem dodatkowy filtr do dolnego głośnika z cewki 0,82mH + 56uF.
Zrobiłem kilka pomiarów uwzględniających wpływ pomieszczenia (duża bramka i wygładzenie 1/3 oktawy)
Pomiar samego układu 2 drożnego, ale w postaci podłogówki bez dolnego głośnika z ok. 1m na wysokości wysokotonówki.
Widać (i słychać) wyraźną dominację basu.
Pomiar pseudo układu 2,5 drożnego z 1m w tych samych warunkach.
Czarny - cała kolumna
Niebieski - górny woofer
Pomarańczowy - dolny woofer z dodatkowym filtrem.
Pomiar tego samego układu, ale w innym ustawieniu z 2m.
Porównanie układu pseudo 2,5 dróg z moimi kolumnami 3,5 drożnymi na Dexonach IRB w tym samym ustawieniu z 2m.
Czarny - Visatony
Czerwony - Dexony
Jak widać Visatony mocno basują pomimo, że pracują w oz.
Skomentuj
Skomentuj