Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalony głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50 , gdzie kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spalony głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50 , gdzie kupić?

Witam szanownych forumowiczów .Spalił mi się głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50.Opis na głośniku to C50-B 6Ω 100802-02. Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić ten głośnik. Może być zamiennik ,w grę wchodzi też naprawa jeśli takowa jest możliwa. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc

Zaczął bym od sprawdzenia u dystrybutora Roth, informacje ze strony Rafko.

RAFKO
    ul. Goździkowska 4
    18-100 Łapy
    NIP: 966-153-92-26
    GIOŚ: E0008233WZ

Dział handlowy:
    tel. 85 7479751
    tel. 85 7479757
    tel. kom. 607 266 266
    e-mail: handlowy@rafko.com

Skomentuj

Wielkie dzięki Rhainkraft za pomoc i wklejenie namiaru na dystrybutora. Jutro spróbuję się czegoś dowiedzieć.Pozdrawiam

Skomentuj

Jutro to raczej nigdzie się nie dodzwonisz, jest dzień wolny, Święto Niepodległości Polski. :)

Kiedyś szukałem tweeterów do JBL i właśnie do dystrybutora dzwoniłem. Na allegro nie do znalezienia. Może Rafko ma te wstęgi w przystępnej cenie, jak cena będzie nie do zaakceptowania wtedy bym szukał używek a zamienniki tylko w przypadku gdy parametry wstęgi będą takie same, albo kupno dwóch i przeprojektowanie zwrotnicy.
        Last edited by Rhainkraft; 10.11.2014, 20:55.

Skomentuj

Dzięki jeszcze raz .Całkowicie zapomniałem że w Polsce jest święto. A propos tych głośników znalazłem wątek na tym forum że to chiński BADZIEW, jeden z posiadaczy tych kolumn pisał że rozważa zamianę tych wstęgowych na zwykłe wysokotonowe.Tylko jak je dobrać do danych kolumn? i jak przeprojektować zwrotnice? Pozdrawiam Robert
          http://diyaudio.pl/showthread.php/20...do-roth-oli-50

Skomentuj

Rozkręć głośnik i wstaw wstęgę ze zwykłej spożywczej folii alu. Mi spadł wstęgowiec founteka na ziemię i wstęga się przerwała. Co prawda ja ją jeszcze uratowałem na oryginalnej wstędze ale spokojnie możesz zrobić na zwykłej folii.
            Tu na przykładzie founteka:
            http://www.troelsgravesen.dk/downloa...eplacement.pdf

Skomentuj

Dzięki Matador za link, Będę musiał wykrzesać z siebie Adama Słodowego! W dzieciństwie był moim idolem. A co do jakości brzmienia głośnika po naprawie jak to wygląda? Warto próbować? Pozdrawiam Robert

Skomentuj

Zamieszczone przez brel1971 Zobacz posta
                A co do jakości brzmienia głośnika po naprawie jak to wygląda?
                Ja nie stwierdziłem zmiany brzmienia w porównaniu z nienaprawianym głośnikiem. W linku masz też pomiary zrobione przez Troelsa.
                Z tego co czytałem ludzie wymieniają oryginalne wstęgi na cieńsze i zyskują po 1-2 dB na sprawności. Napięcie wstęgi ma większy wpływ na barwę dźwięku niż jej materiał.

Skomentuj

to powodzenia panowie
                  jesli uwazaciem ze jestescie domowymi amatorskimi sposobami poprawic inzynierow w fabryce :thumbup:
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki Iklukasz. Coś czuje że bez powodzenia się nie uda!

Skomentuj

Nie na temat...
                      Chyba powinieneś udanej naprawy życzyć, bo temat jest o naprawie, a nie o poprawianiu inżynierów.

Skomentuj

Roth oli wycofał produkcję tego modelu kolumn właśnie ze względu na te nieszczęsne głośniki wysokotonowe. Rafko raczej nie będzie miał tego głośnika, ponieważ już nie są dystrybutorem tej marki. Ale warto zapytać.

Skomentuj

Witam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez brel1971 Zobacz posta
                            Witam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
                            Nie znajdziesz. Te kolumny były produkowane w fabryce w Chinach. Firma Roth tylko użyczała nazwy i dytrybułowała je na świat. W tej chwili dystrybutorem Roth jest firma Horn, ale już z całkiem inną serią kolumn.

Skomentuj

Ooo... jak kolumny miał w dystrybucji horn to moge zapytac o ten glosnik :)
                              Dam znac
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam , wielkie dzięki Panowie za pomoc. Nawiasem mówiąc nie wiedziałem że to chińszczyzna. Ja to mam pecha:o

Skomentuj

Czaruję...
                                X