Witam szanownych forumowiczów .Spalił mi się głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50.Opis na głośniku to C50-B 6Ω 100802-02. Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić ten głośnik. Może być zamiennik ,w grę wchodzi też naprawa jeśli takowa jest możliwa. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalony głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50 , gdzie kupić?
Collapse
X
-
Zaczął bym od sprawdzenia u dystrybutora Roth, informacje ze strony Rafko.
RAFKO
ul. Goździkowska 4
18-100 Łapy
NIP: 966-153-92-26
GIOŚ: E0008233WZ
Dział handlowy:
tel. 85 7479751
tel. 85 7479757
tel. kom. 607 266 266
e-mail: handlowy@rafko.com
-
Jutro to raczej nigdzie się nie dodzwonisz, jest dzień wolny, Święto Niepodległości Polski. :)
Kiedyś szukałem tweeterów do JBL i właśnie do dystrybutora dzwoniłem. Na allegro nie do znalezienia. Może Rafko ma te wstęgi w przystępnej cenie, jak cena będzie nie do zaakceptowania wtedy bym szukał używek a zamienniki tylko w przypadku gdy parametry wstęgi będą takie same, albo kupno dwóch i przeprojektowanie zwrotnicy.Last edited by Rhainkraft; 10.11.2014, 20:55.
Skomentuj
-
Dzięki jeszcze raz .Całkowicie zapomniałem że w Polsce jest święto. A propos tych głośników znalazłem wątek na tym forum że to chiński BADZIEW, jeden z posiadaczy tych kolumn pisał że rozważa zamianę tych wstęgowych na zwykłe wysokotonowe.Tylko jak je dobrać do danych kolumn? i jak przeprojektować zwrotnice? Pozdrawiam Robert
http://diyaudio.pl/showthread.php/20...do-roth-oli-50
Skomentuj
-
Rozkręć głośnik i wstaw wstęgę ze zwykłej spożywczej folii alu. Mi spadł wstęgowiec founteka na ziemię i wstęga się przerwała. Co prawda ja ją jeszcze uratowałem na oryginalnej wstędze ale spokojnie możesz zrobić na zwykłej folii.
Tu na przykładzie founteka:
http://www.troelsgravesen.dk/downloa...eplacement.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brel1971 Zobacz postaA co do jakości brzmienia głośnika po naprawie jak to wygląda?
Z tego co czytałem ludzie wymieniają oryginalne wstęgi na cieńsze i zyskują po 1-2 dB na sprawności. Napięcie wstęgi ma większy wpływ na barwę dźwięku niż jej materiał.
Skomentuj
-
Witam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brel1971 Zobacz postaWitam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj