Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu

Witajcie, przymierzam się do wykonania monitorków dla dziewczyny na święta i znalazłem dwa proejkty: ravena vifa NE25VTS-04 + TB W5-1367B oraz Lusztiego Wavecor TW030WA10 + Fountek FW146. Miał ktoś okazję posłuchać tych głośników ? Który zestaw może być ciekawszy ? Pozdrowienia

Zamieszczone przez kaczor188 Zobacz posta
    Miał ktoś okazję posłuchać tych głośników ?
    Osobiscie wolalbym bym fw146 + neoCD1.0 .

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
      ...oraz Lusztiego Wavecor TW030WA10 + Fountek FW146
      Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
      Osobiscie wolalbym bym fw146 + neoCD1.0 .
      Ja również.
      Mimo iż FW146 i Wavecor to dobre głośniki, w tym projekcie cały czas coś brzęczy.
      Właśnie jestem w trakcie sprawdzania który to głośnik.
      Last edited by marian; 11.11.2014, 13:44.

Skomentuj

Nie zauważyłem wcześniej tego projektu, wstęgi zawsze chciałem posłuchać, bardzo dziękuję za propozycję. Tylko jeszcze autor musi się zgodzić na udostępnienie projektu

Skomentuj

Wszystko masz tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...untekach-HEBAN

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            cały czas coś brzęczy.
            niewycięty pik na fs wavcora obadaj moją zwrotkę z al170 pisałem o tym .

Skomentuj

Na moje ucho to FW146, odłączyłem Wavecora i nadal brzęczało.
              Dołożyłem kolejną cewkę w szereg i już nie brzęczy.

Wavecora też obadam.
              Last edited by marian; 11.11.2014, 19:58.

Skomentuj

Zobacz jak skuteczną pułapkę na FW zrobił Raven tu: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985 a jak to wygląda u LuSzTi-ego i dodatkowo nie całkiem w tym miejscu co trzeba...
                Last edited by Jacek Zieliński; 11.11.2014, 20:08.

Skomentuj

Albo zwyczajnie te głośniki mają rozrzut w break-up'ie i dlatego nie zawsze trafisz pułapką w rezonans :) Coś takiego działo się np w przypadku Seasów :)

Skomentuj

w sasie były różne wersje ale to na przestrzeni kilku lat .
                    Taki rozrzut w ogóle skreślał był te głośniki .
                    te fw co miałem były w tolerancji .

możliwe że jeszcze break up dzwoni .

Skomentuj

Te, które ja kupiłem są powtarzalne:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Mimo iż FW146 i Wavecor to dobre głośniki, w tym projekcie cały czas coś brzęczy.
                        Właśnie jestem w trakcie sprawdzania który to głośnik.
                        Sprobuj troche sciszyc pasmo od 5-7Khz bez wyciszania pasma powyzej. Wavecore to lagodny glosnik ale 3dB odchylka w stosuku do srednicy swoje robi!

Skomentuj

Marian...spróbuj zmienić kondensator równoległy do cewki z 220nF na 180nF - to powinno przesunąć działania pułapki wyżej, w okolice właśnie 10k, zwiększ rezystor w torze wysokiego, może nawet do 3-4 omów, możesz spróbować też zmniejszyć konda z 3,6uF na 3,3uF :) Daj znać czy to coś dało :)

Skomentuj

Trochę za późno, już złożyłem wszystko do kupy.
                            Posłucham trochę i jeśli nadal będzie mnie ten dźwięk denerwował, to wtedy dalej się będę bawił.
                            Ale i tak nie długo wymieniam tego FW146 na co innego, więc nie za bardzo chce mi się z nim walczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Sprobuj troche sciszyc pasmo od 5-7Khz bez wyciszania pasma powyzej. Wavecore to lagodny glosnik ale 3dB odchylka w stosuku do srednicy swoje robi!
                              Dokładnie
                              Dopiero wtedy ten glosnik pokazuje co potrafi
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,
                                składam te kolumny i niestety dowiedziałem się o powyższych problemach ze zwrotką trochę za późno.
                                Mam już gotowe obudowy. Mam również elementy na zwrotnice, które aktualnie składam - jedna już gotowa.
                                Głośników jeszcze nie kupiłem.
                                Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić ?
                                Przeczytałem kilka sugestii odnośnie zmian w zwrotnicy.
                                Kwestia czy jest sens to robić bo jak rozumiem to tylko sugestie i nikt tego nie sprawdzał.
                                Ja niestety nie jestem w stanie sprawdzić jak takie zmiany wpłynął na te kolumny.
                                Jestem początkujący a to mój pierwszy projekt kolumn DIY.
                                Chciałem na początek coś w nie za dużej cenie a jednocześnie przyzwoitym stosunku jakości dźwięku do ceny.
                                Ten projekt na taki wyglądał.
                                Czy wobec braku perspektyw na jego rozwój (nie wiem czy znajdzie się ktoś kto to poprawi) nie lepiej sprzedać/zamienić elementy na zwrotnice a w obudowy wsadzić inny projekt o podobnych wymaganiach objętościowych - tutaj znowu dojdzie problem z rozmieszczeniem głośników.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam,

Tomek

Skomentuj

Niech Raven się wypowie, może będzie miał ochotę podłubać w tej zwrotnicy.

Skomentuj

Tomek,

wydaje mi się, że zupełnie niepotrzebnie wpadasz w jakąś panikę. Złóż i posłuchaj i być może nawet nie będziesz w stanie stwierdzić o co tyle hałasu. Jeśli mimo wszystko coś Ci nie będzie pasowało to spróbuj zamienić 220 nF na 190 - 200nF. Tylko najpierw posłuchaj tak jak jest w projekcie i bądź świadom tego, że działa na Ciebie siła forumowej sugestii

Skomentuj

Zmiana elementów może być mała, pisałem już :)

Skomentuj

Jak wyślesz całość to mogę podłubać .
                                        Pytanie czy to się będzie opłacać bo przesyłka pewnie w obie strony 6 dych wyjdzie .
                                        Budki jakieś by się może znalazły ale fronty musiał bym dorobić .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X