Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way Dayton RS28F-4 / RS150P-8 / RS225P-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    No tak, tylko ilu znajdzie się takich którym nie pasują Scany ? Obawiam się że będą w mniejszości..
    Ja swoje aluminiowe, 10 calowe Revelatory opchnąłem dość szybko, zupełnie nie moje granie :) Co ciekawe kupiec od roku ich nie odebrał :P Ale zapłacił :P Może jak to przeczyta to się w końcu ogarnie :P
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
      No widzisz już masz 1 osobą i to nie byle jaką której granie mięsem na Basie nie odpowiada :)

Skomentuj

Ja u siebie mam l22seasa alu, i faktycznie dość oryginalny ten głośnik jest w swoim przekazie.
        Testowaliśmy u kumpla w ok 20m2 po wcisnieciu loudnes większość kawałków ok, bas szybki, punktowy, nienachalny i bez dudnienia.
        W pewnym momencie płyta Dali nie pamietam kawalka ale jak jeblo to dobrze ze siedzialem bo bym upadl.
        A krysztaly w witrynkach dzwonily do taktu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          podwoić basy albo powiększyć .. do jednej 8 calówki wystarczyłby a nawet zagrałby lepiej RS125P
          Pokój 20 m2 to jeden chyba wstarczy, wszystkie głosniki mają wysoką skuteczność w granicach 89-90 db więc powinno być dobrze nawet przy słabym wzmacniaczu a ja nie słucham zbyt głośno. Myślałem o RS125 ale ze względu na znacznie niższą skuteczność wybrałem większego brata (wahałem się też wobec RS52AN ale ostatecznie wybór padł na kpl. papierowych).
          Z obudową nie będzie problemu - dla basu 5 komór 8 litrowych, mogę część wyłączyć.

40 litrów to dużo ... Ja lubię te głośniki w 30 litrach i nisko strojone.
          Różne źródła różnie podają - producent sugeruje ok. 32 l, z obliczeń wychodzi ok. 36 l.

Generalnie to dla mnie i tak będzie przeskok o kilka poziomów w stosunku do Space 86, które trochę stuningowałem, no i nowe doświadczenie. Ale zawsze mozna pójść o krok dalej...

Skomentuj

Nie na temat...
            Nie tyle że się znajda tylko już są :) RS225 to jeden z najlepiej sprzedających się głośników ... I to jest piękne że nie wszyscy lubią to samo. Zdziwiłbyś się ilu ludzi chce kolumny z łagodnym nienachalnym basem. Ostatnio bardzo wraca moda na obudowy zamknięte i kolumny o wyższych efektywnościach

40 litrów to dużo ... Ja lubię te głośniki w 30 litrach i nisko strojone. Bez żadnego żyłowania ich na siłę. A do tego dobra aplikacja i dobrze dobrany balans tonalny kolumny.

Miałeś na mysli RS225 aluminiowego pisząc o litrażu ?

Skomentuj

Tak bo o tej wersji była krótka dyskusja :) Litraż i strojenie dla basu to nie wszystko brzmienie dołu pasma bardziej zależy od tego jak przefiltrujemy resztę :).
              Nie należy się także sztywno trzymać litraż / głośnik bo w różnych aplikacjach możemy dążyć do różnych efektów

Skomentuj

Pewnie dlatego, że obudowa netto 40l to jest taki zamulony. Na szczęście mogę zlikwidowac jedną komorę ok 7 litrów i zobaczę jak się wtedy zachowa.

Skomentuj

Witam po przerwie, mam już komplet głośników Daytona: RS28F-4, RS150P-8 i RS225P-8 (w wersji papierowej).
                  Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy aby wykonać samodzielnie pomiary jak również żadnego wyposażenia do pomiarów. Oczywiście sprzęt mógłbym skompletować ale zostaje kwestia interpretacji uzyskanych wyników, ewentualnych poprawek zwrotnicy, wyboru optymalnego brzmienia czyli jednym słowem doświadczenia, którego w tej materii nie posiadam.
                  Jeśli ktoś byłby chętny aby zaprojektować zwrotnicę, to chętnie skorzystam z takiej opcji. Może któryś z kolegów z Kielc lub Radomia (mógłbym podrzucić obudowę do pomiarów gdyby była taka potrzeba) ale każda inna opcja też jest możliwa (w Warszawie jestem co miesiąc).

Skomentuj

Czaruję...
                  X