Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc - "prosta" sprawa czyli jakie dobre kolumny DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc - "prosta" sprawa czyli jakie dobre kolumny DIY

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze gotowego projektu kolumn bo im więcej czytam, szukam tym większy mętlik w głowie na co się zdecydować. Niestety nie mam doświadczenia, wiedzy itp. żeby wybrać dla siebie odpowiednie kolumny ale chęci i umiejętności techniczne do budowy jak najbardziej są :)
    Zbudowałem już podłogówki na FG.X i PC.X, które zresztą są opisane w moim temacie.
    Przyszedł czas na zmianę… na coś lepszego, bardziej odpowiadającego moim oczekiwaniom.

Założenia:
    budżet na zakup kompletu głośników i elementów zwrotnic 1200zł (paczki oczywiście będę robił sam i na to będzie osobny fundusz)
    kolumny 2 drożne najlepiej podłogówki ale monitory też przeżyje albo coś pokombinuje
    Pokój w którym będą grały to 18m2, 70-80%muzyka pozostałe procenty przypadają na oglądanie filmów.
    Jeżeli chodzi o sprzęt jaki posiadam obecnie: wzmacniacz harmana hk 675, do tego Cd też harmana hd 755 plus muzyka i filmy z laptopa.
    Muzyka - prawie wszystko co wpadnie w ucho - chciałbym aby kolumny były w miarę możliwości uniwersalne. Brzmienie hmmm..napisze tak raczej ciepłe, wypełnione z dobrą podstawą basowa nie rezygnując przy tym z jakości :) - najbardziej brakuje mi w obecnych kolumnach właśnie tej podstawy basowej, basu takiego mocnego, szybkiego i twardego i lekkiego ocieplenia dzwięku. Jakby dawały radę w filmach to byłoby bdb.
    Pokój niewielki dlatego wydaje mi się że dobre 2 way na 18cm wystarczy.

Możecie polecić jakiś gotowy projekt który w tym budżecie najbardziej by był dopasowany do oczekiwań?

Jeżeli byłby ktoś z okolic Zielonej Góry lub Poznania to chętnie wprosiłbym się na jakieś odsłuchy gotowych konstrukcji – pomogłoby mi to zapewne w podjęciu właściwej decyzji

A więc podstawowe pytanie - jak żyć …czyli co wybrać?

luźny przykład z mojej strony
    http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18-short.htm - spełni założenia?

Przejrzyj ten dział:)
    http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty

Projekty troelsa są charakterystyczne i zawsze charka opada, raczej się to nie spodoba jeżeli pasował zestaw na FG.X i PC.X.

3drogi proponuję:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Skomentuj

A wavecora to jeszcze kupić można?

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        A wavecora to jeszcze kupić można?
        A kto bogatemu zabroni? :flapper:
        http://www.lautsprechershop.de/index...wavecor_en.htm
        Last edited by Spurek; 25.11.2014, 17:19.

Skomentuj

To nie jest śmieszne, mam skrzynki i zwrotnice ale głośników brak

Skomentuj

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
            Przejrzyj ten dział
            http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty

Projekty troelsa są charakterystyczne i zawsze charka opada, raczej się to nie spodoba jeżeli pasował zestaw na FG.X i PC.X.
            dział projektów przejrzałem w tą i z powrotem - nie pisałbym inaczej

może mi ktoś wyjaśnić jak objawia się dźwięk w kolumnach z opadającą charką? szczerze mówiąc to wszędzie piszą że u troelsa charka opada tylko nie mam pojęcia jak to przekłada się na dźwięk - wybija się jakieś pasmo czy jak?

projekt raven'a oczywiście ciekawy tylko nie wiem czy potrzebuje 3 dróg do 18m2, dochodzi jeszcze wielkość kolumn i wspomniana dostępność wavecora

Skomentuj

Zależy co kto lubi, 3way przeważnie lepiej zagra jak 2way, jednak ja po krótkim odsłuchu tego zestawu z fgx odniosłem wrażenie że ten wysokotonowy nie wyrabia, tzn dla mnie to on fajnie i czysto nie zagrał, ale to było bezpośrednie porównanie do seasa który jest chyba ponad 2 x droższy. Najlepiej byś zrobił jak byś posłuchał u kogoś czegoś innego, albo pozostaje ci celowac poprostu w projekt na lepszych = droższych głośnikach

Skomentuj

ja więcej zastrzeżeń miałbym do Fg.x'a...co prawda na początku kopułka (pc.x) potrafiła zakłuć w uszy ale jak się wygrzała to jest dla mnie naprawdę dobra w tej cenie - ocena osoby nie osłuchanej z innymi kopułkami jakby co i ma ładny front

Najlepiej byś zrobił jak byś posłuchał u kogoś czegoś innego, albo pozostaje ci celowac poprostu w projekt na lepszych = droższych głośnikach
                to inaczej zadam w takim razie pytanie....mamy 1200zł łącznie na głośniki i zwrotnice - co w tej cenie według Was zagra najlepiej? raczej 2 way z dobrym stosunkiem cena/jakość

Skomentuj

dalsza walka z tematem przyniosła taki efekt - wynalazłem 7 projektów, które wydaje mi się zmieszczą się w zakładanym budżecie.

oto kandydaci (w nawiasach przybliżona cena za komplet głośników):

1) Monacor SPH 176 + Seas 27TFF (640zl)
                  https://sites.google.com/site/pszyszka/

2) Dayton RS180S + Vifa DX25TG (700zł)
                  https://sites.google.com/site/undefinition/diy/amiga

3) Dayton RS180S + Seas 27tbfc/g (860zł)
                  projekt Yoshi'ego przedstawiony na forum

4) Seas Mimir czyli CA18RNX + 27TDFC (850-1000zł)
                  http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365

5) Seas ER18RNX + 27TDFC (900-1000zł) projekt Zapha oczywiście
                  http://www.zaphaudio.com/SR71.html

6) Vifa PL18WO-09-08 + seas 27tff (1000-1100zł) tempo
                  http://www.humblehomemadehifi.com/do...Tempo_copy.pdf

7) SS 18W/8434G00 + D2604/830000 (700-800zł) wspomniany w temacie projekt Troelsa
                  http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm

dayton mi się bardzo podoba wizualnie, monacor jest najtańszy i ma dobre opinie (dolphin123 widziałem budował ten zestaw w 2007 r. i wyrażał pozytywną opinię http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...4.html#3507960 Seasy ca18rnx i er18rnx to już chyba dobre przetworniki - zestaw zapha ma chyba lepsze opinie, projekt z vifą wizualnie bardzo mi leży choć jest najdroższy ale czy najlepszy? i na koniec SS od troelsa - pozostaje przy pytaniu o co chodzi z opadającą charakterystyką?

Pytanie do osób, które miały styczność z tymi głośnikami\projektami jakie zestawienie moglibyście polecić
                  ewentualnie czego mogę się spodziewać po danym projekcie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                    projekt raven'a oczywiście ciekawy tylko nie wiem czy potrzebuje 3 dróg do 18m2, dochodzi jeszcze wielkość kolumn i wspomniana dostępność wavecora
                    Pitolisz... Po prostu nie wiesz, że przydadzą Ci się takie 3drogi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                      pozostaje przy pytaniu o co chodzi z opadającą charakterystyką?
                      mniej wysokich odbierane jako wycofany dźwięk bez szczegółów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Pitolisz... Po prostu nie wiesz, że przydadzą Ci się takie 3drogi
                        hehe pozostanę jednak przy projekcie 2-way z różnych względów

kontynuując wątek odpadły projekty nr 1-3, 6 i 7.

Najrozsądniejszy wydaje się być SR71 Zapha (na ER18RNX) i ewentualnie Mimir (CA18RNX) - uwzględniając oczywiście budżet.

Pójdę w stronę projektu Zapha bo wydaje mi się, że najlepiej spełni moje oczekiwania - mam nadzieje, że w niedługim czasie temat zostanie przerobiony i kontynuowany w wątku "w trakcie budowy..."

Skomentuj

I witamy w gronie użytkowników monitorów SR71 :drool:, grają u mnie od 1,5 roku, od niedawna z klonem e450. Najbardziej podobają mi się w nich średnie tony.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            mniej wysokich odbierane jako wycofany dźwięk bez szczegółów :)
                            Nie mogę potwierdzić tej teorii, porównując Ellam-XT do Revelation Two (czyli dwa bardzo podobne projekty) prędzej powiem, że Revelation jest zbyt "jasny" niż, że w Ellam brakuje szczegółów i dźwięk jest wycofany ;-) Co kto lubi i jaki ma słuch widać.

Skomentuj

głośniki dotarły akurat na mikołajki

teraz czas na wybór elementów do zwrotnicy

schemat zwrotki ze strony Zapha http://www.zaphaudio.com/SR71.html

prześledziłem cennik polinka i wyszło mi coś takiego:

dla 27TDFC:

R0 4,0 Ohm
                              002-0076 SUPERES 3,90Ω 5W 1% L<1μH Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące - 2,46zł czy
                              002-0193 SUPERES 3,90Ω 10W 1% L<1μH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 3,69zł (?) starczy 5W czy dać 10W a może jakiś inny rezystor? bo z nimi mam największy problem?

C1 12,0 uF
                              001-0266 Kon. 12,00μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 44mm. poziomy – 15,79

L2 0,15mH + R3 0,2 ohm
                              000-1815 Cewka ind. 0,150mH +/-3% 0,230Ω dr.0,80mm śr.32 dł.10mm - 6,51zł Air Core Inductor 0,80 DRUT czy lepsza

000-1206 Cewka ind. 0,150mH +/-3% 0,193Ω dr.1,00mm śr.33 dł.30mm - 9,66zł Air Core Inductor 1,00 DRUT (?)

C4 3,3 uF
                              001-0242 Kon. 3,30μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 36mm. Poziomy – 7,68zł czy
                              001-0425 Kon. 3,30μF 400VDC 5% MKP Jantzen Z-Standard śr-16/ 31mm. Poziomy –7,97zł

R5 3,5 ohm

002-0070 SUPERES 3,30Ω 5W 1% L<1μH Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące - 2,46zł
                              002-0073 SUPERES 3,60Ω 5W 1% L<1μH Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące - 2,46zł
                              002-0187 SUPERES 3,30Ω 10W 1% L<1μH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 3,69zł
                              002-0190 SUPERES 3,60Ω 10W 1% L<1μH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 3,69zł

dla ER18RNX

L7 3,3 mH + R8 0,185 ohm

00-5229 Cewka ind. 3,300mH +/-3% 0,170Ω dr.1,40mm Fe 0,325kg. śr.55 dł.46mm - 42,63zł
                              P-Core Inductor 1,40 DRUT

C9 12,0 uF
                              001-0266 Kon. 12,00μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 44mm. poziomy – 15,79

nie znam się na tym kompletnie więc prosiłbym, żeby ktoś rzuciła na to okiem i podpowiedział, które elementy wybrać ew. zaproponować to co będzie lepsze/bardziej odpowiednie w granicach rozsądku niektórych wartości nie ma takich samych więc szukałem takich najbliżej prawdy
                              poradźcie Panowie...

Skomentuj

Rezystory 5 W.
                                Do L2 nie masz dodawać żadnej rezystancji. Na schemacie R3 to rezystancja cewki. Daj tą z drutem 1,00mm (000-1206)
                                C4 - to to samo, weź tańsze.
                                R5 3,6 Ohm 5 W

ER18RNX:
                                R8 to znowu rezystancja cewki, nie masz tam dawać żadnego rezystora!
                                C9 ok

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb Zobacz posta
                                  Rezystory 5 W.
                                  Do L2 nie masz dodawać żadnej rezystancji. Na schemacie R3 to rezystancja cewki. Daj tą z drutem 1,00mm (000-1206)
                                  C4 - to to samo, weź tańsze.
                                  R5 3,6 Ohm 5 W

ER18RNX:
                                  R8 to znowu rezystancja cewki, nie masz tam dawać żadnego rezystora!
                                  C9 ok
                                  dzięki za odpowiedź...już wszystko zamówione dzięki pomocy jednego kolegi
                                  doradził tak samo jak ty więc chyba nie kłamiecie Panowie hehe
                                  wiem że to są oczywiste sprawy ale nie dla mnie póki co więc wolę zapytać nawet dwa razy
                                  tutaj jak widać cisza była w temacie :/

Skomentuj

Ciekawe jakie będziesz mieć wrażenia po przesiadce z stx, na wysokich największą różnice chyba odczujesz

Skomentuj

Ciekawe jakie będziesz mieć wrażenia po przesiadce z stx, na wysokich największą różnice chyba odczujesz
                                      sam jestem ciekaw, na pewno będę próbował porównać oba zestawy po wygrzaniu nowego kompletu :)
                                      na początek seasy będą w budkach testowych żeby przetestować 2 warianty pojemności czyli 14l i 18l netto i różne strojenie

http://www.audioexcite.com/?page_id=2150

Skomentuj

zwrotnice poskładane

na weekend składanie budek testowych...

Skomentuj

Czaruję...