Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogi midwoofer do SS D3004 6020

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogi midwoofer do SS D3004 6020

Cześć

Jako, że wieczory są coraz dłuższe, a w szufladzie leżakują od dłuższego czasu SS D3004/602000, chciałbym je jakoś wykorzystać.
    Poszukuję midwoofera 15 - 18 cm z brzmieniem raczej ciepłym niż zimnym, fajnie by było, gdyby można było wyciągnąć z niego jakiś fajny basik (niekoniecznie niski - zdaję sobie sprawę z fizycznych ograniczeń). Teraz do sedna sprawy. Cena jednego głośnika do ok 200zł. Wiem, zaraz powiecie, że do takiego tweetera potrzeba lepszego woofera itp. Do konkretnych odsłuchów mam inne kolumny - to będzie zrobione raczej z nudów, być może sprzedane za jakiś czas.
    Moje typy midwooferów to:
    1. Scan Speak 15W 8434g00 - dostał dość pochlebną recenzję w Niemieckim Hobby Hifi
    2. Visaton W130s - podobno fajnie gra średnicą, może być gorzej z basem, ale czy na pewno? Tu proszę o opinie kogoś kto miał z nim styczność.
    3. Visaton W170s - Pewnie lepsze możliwości na basie niż W130s, średnice może dałoby się podratować niskim podziałem.
    W zasadzie nic innego nie przychodzi mi do głowy. Wysłucham chętnie opinii na temat ww głośników, jak również nowych propozycji.
    Jeszcze jedno - max objętość netto kolumny szacuję na ok 15L i nie chciałbym jej przekraczać.

Z góry dzięki za pomoc i pozdro

To dobry tweeter
    Potrzebuje dobrego woofera

Z tych trzech wybralbym w170
    Rewelacja to to nie jest ale moze sie sprawdzi

Jak bedziesz robił zwrotke to zobacz temat Mariana z tym wooferem
    Znajdziesz tam przydatna wskazówkę
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki Łukasz. Jeśli chodzi o zwrotkę Mariana do W170s+seas to oczywiście już dawno przeanalizowane Też po cichu myślałem nad W170 jako optymalnym rozwiązaniem. Tweeter jest dość elastyczny, jeśli chodzi o częstotliwość podziału, więc myślę, że wielkiej walki ze zgraniem przetworników nie będzie.

Skomentuj

Z tweeterem bedzie troche zabawy
        Woofer prosty jest
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W tweeterze trzeba uważać na rezonans przy 700 Hz. Kiedyś zgrałem ten Tweter z W100S (taki miałem akurat pod ręką) i jeśli chodzi o zgranie "brzmieniowe" głośników to pasowały do siebie dobrze.

Skomentuj

No to temat masz zamknięty :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W170S to taka ciepła klucha, do detaliczności na średnicy to mu brakuje ale ogólnie jest ok. Miałem i polecam.

Skomentuj

Mam tylko nadzieje, że się nie "udusi" w 15 litrach

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                  W170S to taka ciepła klucha, do detaliczności na średnicy to mu brakuje ale ogólnie jest ok. Miałem i polecam.
                  No scan rewelator to to nie jest
                  Ale nie zapominaj, ze kosztuje ok 100zl
                  W promocji jest w greltonie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

SBA 17 NRX w 15 litrach.

Skomentuj

Niedrogi miał być :)

Skomentuj

W tych pieniądzach (do 200zł/ sztukę) niestety wybór znacznie się zawęża. Bardzo zależy mi na małych wymiarach. Może ktoś jeszcze napisać jak duża (bo wiadomo, że jest) różnica między takim W170S w ciasnych 15L do np W130s w 8L obudowie jak w forumowym klonie WLM Stella http://diyaudio.pl/showthread.php/14...a-by-bartelemy gdzie podobno basu było dużo jak na tak mały głośniczek.
                        Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby napisać parę słów na ten temat.

Skomentuj

No to jak do 2stówek i ma być mniejszy to wybór jest prosty:
                          http://audiotransducers.com/pl/15-16...5nrxc30-8.html
                          SB ACOUSTICS SB15NRXC30-8

Skomentuj

Na tym SB jest już nawet projekt na forum. Jednak autor pisze, że głośnik basem raczej dobrze nie gra...

Skomentuj

To jest 15cm midwoofer i dwie drogi. Zarówno mały woofer jak i dwie drogi nie dadzą w pełni satysfakcjonującego basu. Zawsze będzie kompromis przy tego typie konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                W tych pieniądzach (do 200zł/ sztukę) niestety wybór znacznie się zawęża. Bardzo zależy mi na małych wymiarach. Może ktoś jeszcze napisać jak duża (bo wiadomo, że jest) różnica między takim W170S w ciasnych 15L do np W130s w 8L obudowie jak w forumowym klonie WLM Stella http://diyaudio.pl/showthread.php/14...a-by-bartelemy gdzie podobno basu było dużo jak na tak mały głośniczek.
                                Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby napisać parę słów na ten temat.
                                130ke sobie odpusc bo w ogóle nie generuje basu
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiście, że tak. Nawet ciężko znaleźć 18cm woofer, który zaspokoi w pełni potrzeby basowe. Jednak słuchałem też w życiu kolumny na małych głośnikach (np Kef Coda 7) i tam basu nie brakowało. I nie chodzi mi o zejście, bo fizyki nie oszukam. Jednak ten bas potrafił "kopnąć" i nie było go wcale zbyt mało w stosunku do reszty pasma. I w takim kierunku zamierzam iść. Być może z większą kompensacją BS ten SB pokazałby więcej basu...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    To jest 15cm midwoofer i dwie drogi. Zarówno mały woofer jak i dwie drogi nie dadzą w pełni satysfakcjonującego basu. Zawsze będzie kompromis przy tego typie konstrukcji.

dadzą
                                    wystarczy przypomnieć slawne xaviany na 15ce rewelatorze
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukaszu, piszemy o głośniku i 2 stówkach.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        wystarczy przypomnieć slawne xaviany na 15ce rewelatorze
                                        15'stka Accutona też zaskakuje na basie...ale co z tego skoro budżet jest taki jest :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X