Masz niezgodność fazowa na sredniaku w okolicach 1kHz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny DIY na Visatonach
Collapse
X
-
Patefil
Interesują nas wykresy SPL kolumny i głośników w dwóch wariantach podłączenia głośnika średniotonowego.
Dla zwiększenia dokładności wykresów można zastosować trzy stałe opcje w Boxsimie:
file=> project properties=>coarse, middle, fine lub wpisać wartość 599 (większej program nie strawi).
W tym układzie w symulacjach pojawia się problem ze zgraniem faz woofera i średniaka. Dopiero przesunięcie woofera o 7cm (tylko nie wiem, w którą stronę, czy do przodu czy do tyłu, na logikę powinno być do przodu)) można uzyskać dobre zgranie faz tych głośników. Jeśli masz chęć pokombinuj z tym parametrem:
Drivers=> baffle &position=> position of sound output in xyz-coordinates.
możesz też spróbować taki układ
Skomentuj
-
Patefil
Moim zdaniem jest wystarczająco dobrze do przedstawienia autorowi problemu. Wykres mieści się w podziałce 5 dB. Ja nie staruje w konkursie na najbardziej płaską charakterystykę. To jest jedno z wielu możliwych rozwiązań, a jakie autor sobie zastosuje to jest jego sprawa. Symulacje są oparte na pomiarach w różnych obudowach testowych lub odgrodach, które Visaton wykorzystał do pomiarów. Na tym etapie rozwoju konstrukcji, zanim się wyda kasę na głośniki, symulacje mają dać ogólny pogląd na konstrukcję kolumny i pokazać gdzie ewentualnie mogą pojawić się problemy z połączeniem głośników, jak skomplikowana może być zwrotnica, czy warto w ogóle to robić czy lepiej zmienić coś w danym układzie np. głośnik na inny. Nie ma jednej jedynie słusznej zwrotnicy do danej konfiguracji głośników. Każdy może zrobić swoją wizję.
Skomentuj
-
juz pominmy zwrotnice która bardziej plaska , a która bardziej poszarpana, ja audiofilem nie jestem i jeżeli wytrzymałem 20 lat z altusami to krzywda mi sie nie stanie i ucho mi nie zwiędniewidać że ten DSM 50 FF taki grzebien lubi sobie robic i byc moze cos mu pomoze jak poczytam czym to wyrównać.
Problem rzeczywiscie jest z faza niskiego i sredniego i jak patefil dobrze wyniuchał idzie sie tego pozbyc przesunięciem woofera (mi wychodzi 10 cm) ale wartość muszę wpisać ujemną czyli -10. No i teraz dobrze pytanie czy to oznacza czy w przód czy w tył. Jest napisane w BOXSIMIE "Position of sound output TO listener, więc interpretacja może być dwojaka. Sugestie ? :)
Wizualnie powiedzmy jest to w miarę łatwe do zrobienia bo powstały próg mogę uzupełnić maskownicą (by przód był na prosto) ale wydaje mi się że od tego progu będzie się ten bas odbijał, chyba że próg zrobię pod kątem np. 45stopni. I podobnie w drugą stronę gdyby trzeba było wciągnać mid i tweeter.
Teraz pytanie zupełnie podstawowe. Czy zwykły zjadacz chleba poczuje ten rozstrój faz? Ja nawet nie wiem co to oznacza odsluchowo, bo nie miałem nigdy porównania na zasadzie. Patrz tu jest rozstrój a tu nie
Po drugie czy symulacja tej fazy w BOXSIMIE nie jest dla odległości 0 cm? bo jak zrobie 100 (a slucham w odległości 1,5 - 1,7) to zaczyna to jakoś na siebie nachodzić. Po drugie ze przesuniecia spowodować też może samo pomieszczenie, czyli czy sens jest z tym az tak walczyć ? Poprawić jedynie tą zwrotnicę i w moim przypadku heja (wezmy pod uwage ze przeniose sie z ALT140 wiec to i tak pewnie bedzie inny świat :) )Last edited by doggedly; 11.01.2015, 14:20.
Skomentuj
-
Patefil
W mojej symulacji oczywiście też wpisałem wartość ujemną -7. Różnica wynika zapewne z różnych innych danych przyjętych do symulacji. Skoro dotyczy to pozycji "do słuchacza" wydaje się logiczne, że jeśli odejmiemy jakąś wartość to zbliżamy głośnik do słuchacza. Różnica jest spora, gdyż oba głośniki bardzo różnią się konstrukcją. Pomiar fazy zapisany w Boxsimie dla WSP 26 ma punkt odniesienia 9 cm wgłąb przedniej ścianki, a dla DSM 50 tylko 1 cm wgłąb czyli różnica 8 cm (driver data=> position of point of sound ...).
Czy zniekształcenia fazy będą słyszalne? Należy sobie uzmysłowić, że kolumny wprowadzają ogromne zmiany fazy. Idealna kolumna miałaby wykres fazy w postaci linii prostej na poziomie 0 stopni. Niezgodności fazowe mogą objawiać się w postaci rozmycia pozornych źródeł dźwięku, słabej ich lokalizacji itp. czyli ogólnie efektów przestrzennych jakie tworzą kolumny. Sam musisz odpowiedzieć sobie czy warto o to walczyć i jakimi sposobami. Można pochylić przednią ściankę o parę stopni lub zrobić prostą z wysunięciem woofera lub nazjwyczajniej olać to.
W zakładce phase response nie wpisuje żadnej wartości tj. 0. Wpis "rel. to ... cm behind baffle" rozumiem tak, że chodzi o pokazanie wykresu względem jakiegoś punktu oddalonego o ileś cm od tylnej przegrody, ścianki kolumny.
Skomentuj
-
Nie widzę tej koncepcji .
Ta kopułka nie zagra z 10cali .
Na średnie lepiej dać jakiś normalny stożek najlepiej 18cm np al170.
Zgrać się na pewno da bez cyrków z obudową .
Spróbuj innego rzędu filtru na dole/średniaku .
To podbicie na wyższej średnicy będzie meczące .
Charakterystyka nie musi być jak od linijki ale pewne granice są .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz postaTo odwróć też wysoki :)
tutaj charakterystyka
raven: dziękuje za komentarz i wierzę że jesteś guru, bo widziałem Twoje konstrukcje, ale ja takim kozakiem nie jestem, straciłbym na te ogarnięcie spasowania tego pół życia :) Pozostanę przy poprzednim rozwiązaniu, DSM 50 chwalą, bo już przez ten czas trochę poczytałem, jak i lubię głęboki bas(za mocny) i mam nadzieję, że zagra to lepiej niż Altusy140 :) Całość traktuję też trochę jak przygodę i frajdę w zbudowaniu czegoś. Oczywiście jeszcze popatrzę i pobawię się BOXSIMem aż się nie zmęczę i nie zacznę się tym stresować :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez doggedly Zobacz postajesteś guru
DSM50 trzeba by odciąć koło 800Hz a najlepiej wyżej .
Ten bas w tym zakresie nie będzie już fajnie grał .
Skomentuj
-
no dobra, kuźwa już mam oczopląs, zrobiłem hybrydę VIBa Extra 2 i ATLAS COMPACT MK IV, a raczej na odwróti dołożyłem tego AL170. W każdym bądź razie zwiększając wysokość o 15 cm (czyli 135 cm - dostałem pozwolenie drugiej połowy
) ale z zachowaniem pozostałych wymiarów, by się nie zrobiły już totalne krowy (ATLAS ma 36 cm szerokości, a VIB 30 cm. Pozostawiłem bass reflex, komorę do AL170 zrobiłem 8-10 litrów, więc WSP może oddychać 90-95l.
Zwrotnica jest moją "modyfikacją" krwawicą nerwową bo fabryczna Atlasa wcale nie chciała się zgrywać. Nie obyło się mimo wszystko bez przesunięcia o 5 cm WSP26. Bardzo prosiłbym bym Was o pomoc w upewnieniu się czy jak w BOXSIMie wpiszemy wartość -5cm (w koordynacji XYZ) to czy oznacza to wciągnięcie do środka czy do zewnątrz(czyli w kierunku słuchacza). Czytając jakiś artykuł o projektowaniu obudowy, podobno to częsty zabieg, że woofer jest wyciągnięty do przodu w celu właśnie poprawy fazy.
Charakterystyki raczej już bardziej nie wygładzę, za dawno miałem elektrotechnikęZ fazami myślę że sobie poradziłem :P
Zastanawia mnie jednak skok impedancji w zakresie około 500-2000Hz, czy to źle dla wzmacniacza ? :)
W miniaturach też projekt looku głośnika :)
Last edited by doggedly; 12.01.2015, 21:30.
Skomentuj
-
Dostałem odpowiedź z Visatona, czyli wartość -7cm jest na pewno "wciągnięciem" głośnika do środka, czyli DALEJ od słuchacza względem innych głośników. Średnie to rozwiązanieKombinuje dalej. Już jestem blisko. Analizując inne zwrotnice Visatona już mam rozwiązanie. Jak ukończę obliczenia opublikuje tutaj zwrotnice i calość :) A potem do dzieła :)
Skomentuj
Skomentuj