Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary ScanSpeak W18/8434 + Vifa dx25 (scanspeak d2604)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za wszelkie porady muszę w wolnej chwili się pobawić a wzmacniacz to taki diy namówiłem tatę żeby mi zrobił w układzie Circlotron - polecam. Sporo zabawy ale wszystko opisane jest tutaj:

http://skarabo.net/sid-23-flexi-vox1.htm

Fota:

To już muzyki można posłuchać zwłaszcza góra jest idealnie czysta aż miło.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      i do czego Ci takie pomiary służą ??
      Do symulacji.

- czyli wolna amerykanka ??
      Nie wolna amerykanka, tylko pelna swiadomosc pomiaru.

- jestem przeciwnikiem łączenia pomiaru dalekiego z bliskim. Pomiar w polu bliskim powinien służyć tylko podglądowi. Najniższe rejestry ( poniżej 150Hz )powinno rejestrować się w polu swobodnym z większej odległości niż przy projektowaniu ( 1m ) aby wszystkie jego źródła ładnie się zsumowały. Łączenie pasma wyższego np 200-800Hz mierzonego w polu bliskim to jeszcze większy błąd. Moim prywatnym zdaniem - nie musicie się zgadzam i szanuje TO .
      No wlasnie ja sie z tym nie zgadzam, a juz szczegolnie w pomiarach amatorskich metoda laczenia w polu bliskim jest wystarczajaco dokladna.

- w moim odczuciu Ravenowi bardzo dobrze to wychodzi ...
      A kto mowi, ze zle mu wychodzi?

Ja tylko napisalem, ze da sie zmierzyc w pokoju zestaw trojdrozny, a nie czy to jest lepsze czy gorsze od pomiaru na powietrzu.

Skomentuj

ze 3-4 miesiące zabawy

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrluk Zobacz posta
          ze 3-4 miesiące zabawy
          - marudzisz .. Do roboty. Oklej wysokotonówkę i pokaż co wyszło.

- - - - - aktualizacja - - - - -

ustaw też większą bramkę

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Do symulacji.
          i co symulujesz bo wybacz ale Ja nie rozumiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            Wiedziałem że tu leży problem. Kolejny raz się potwierdza to że do pomiarów trzeba trochę praktyki.
            1. Naklej taśmę na wysokotonowy.
            2. Wytłum podłogę! Znajdz miejsce "najdalej od wszystkieg " a pobliskie przedmioty pozakrywaj tym co napisał raven.
            3. USTAW BRAMKĘ PRAWIDŁOWO

Problem nie leży w sprzęcie i mikrofonie a w użytkowniku :).

P.S Co to za lampowy wzmacniacz ?
            a taki diy :

http://skarabo.net/sid-23-flexi-vox1.htm

Skomentuj

[QUOTE=Pogromca mitow;432054]Lubie stosowac metode pomiarowa, w ktorej mierze poszczegolne glosniki na ich osi [/QUOT]
              Da się tak zrobić i robiłem porównawczo tą metodą do mojej .
              Problem jest taki, że jest z tym sporo zabawy i no nie da się w zasadzie tego zrobić darmowym softem .
              Trzeba albo kupić licencję na SE albo na LspCAD .
              Nie jest to sposób dla osoby świeżej w temacie bo porostu trzeba dobrze wiedzieć co się robi i łatwo o błąd który potem ciężko jest znaleźć .
              Jak ktoś raz nauczy się słuchać kolumny z zaburzoną równowagą tonalną to potem ciężko może się być przestawić

Skomentuj

No właśnie ja sie z tym nie zgadzam, a juz szczególnie w pomiarach amatorskich metoda laczenia w polu bliskim jest wystarczajaco dokladna.
                - własnie oto chodzi że nie są dokładne bo nie odzwierciedlają prawdy. odpowiedź BR też tak łączysz ?? I jaką masz pewność ze to co połączy ci algorytm jest prawdą ?? Nie prościej zmierzyć kolumnę w polu swobodnym ( odsłuchowym ) ?? I samo naturalnie się wszystko połączy i zsumuje wykorzystując prawa fiizyki a nie algorytny ( kalkulatory ) :)

Skomentuj

Adas, wybcz mi ale nie chce mi sie pisac
                  http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.4-Rv0.1.pdf strona 103

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    Mogę prosić kolegę Braże o lepsze przemyślenie postów żeby nie było kilku aktualizacji pod rząd .
                    Jest to nieczytelne .

Skomentuj

Problem jest taki, że jest z tym sporo zabawy
                      - no własnie po co sobie utrudniać życie i wprowadzać kolejnych kilka niebezpieczeństw błędu. Po to ustala się oś odsłuchu w kolumnie aby wszystkie głośniki mierzyć na tej osi projektując kolumny ( rzecz nieistotna dopiero dla pasma poniżej 150Hz )

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Da się tak zrobić i robiłem porównawczo tą metodą do mojej .
                        Problem jest taki, że jest z tym sporo zabawy i no nie da się w zasadzie tego zrobić darmowym softem .
                        Trzeba albo kupić licencję na SE albo na LspCAD .
                        Nie jest to sposób dla osoby świeżej w temacie bo porostu trzeba dobrze wiedzieć co się robi i łatwo o błąd który potem ciężko jest znaleźć .
                        Jak ktoś raz nauczy się słuchać kolumny z zaburzoną równowagą tonalną to potem ciężko może się być przestawić
                        Oczywiscie, wszystko sie zgadza. Co do calosci rownowagi tonalne, to i tak trzeba zrobic pomiar calosci w naszym pokoju. Ja juz sie nie raz przekonalem, ze rowne pasmo w symulacji ma sie nijak do tego co pozniej slychac w pokoju. Dlatego i tak pomiary bramkowane, trzeba wspomagac pomiarami niebramkowanymi w pomieszczeniu.

Chociaz nie, wrooooc. Jak masz excela, to mozna uzyc arkuszy Jeffa, ktore sa darmowe.

Skomentuj

Nie prościej zmierzyć kolumnę w polu swobodnym
                          Prościej ale zwykle nie ma takiej możliwości .
                          Nie każdy może pozwolić sobie na pomieszczenie pomiarowe

Skomentuj

Prościej ale zwykle nie ma takiej możliwości .
                            - przyjmijmy że po prostu marudzę -- sorki. Nie pomyślałem od tej strony.
                            Ja też jestem przeciwnikiem symulacji wszystko robię na żywo.Z tego co pamiętam Arta umożliwia pomiary w trybie live więc dlaczego z tego nie korzystacie ? Albo korzystacie :) Ravenie Ty masz taką możliwośc bo mierzysz z nieskończonej komorze
                            :)
                            Last edited by Zap Projekt; 04.01.2015, 16:42.

Skomentuj

Z tego co pamiętam Arta umożliwia pomiary w trybie live więc dlaczego z tego nie korzystacie ?
                              Bo taki pomiar jest obarczony rezonansami? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Teraz niestety nie mam bo za oknem pada śnieg z deszczem i temp koło 5 stopni skutecznie usztywni zawieszanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Bo taki pomiar jest obarczony rezonansami?
                                  - Znowu Ciebie nie rozumiem chyba żyjemy na innych planetach :). Jakimi rezonansami ??. Z praktyki powiem że jest o wiele dokładniejszy niż taki typu 'klik" oczekiwanie i pomiar statyczny. Ponieważ algorytmy aplikacji cały czas dostają świeżą porcje informacji do przetworzenia i są w stanie narysować maksymalnie dokładny wykres.

Nie na temat...
                                  Teraz niestety nie mam bo za oknem pada śnieg z deszczem i temp koło 5 stopni skutecznie usztywni zawieszanie
                                  - traktuj to jako hobby sezonowe jak narty czy nurkowanie

Skomentuj

- Znowu Ciebie nie rozumiem chyba żyjemy na innych planetach . Jakimi rezonansami ??. Z praktyki powiem że jest o wiele dokładniejszy niż taki typu 'klik" oczekiwanie i pomiar statyczny. Ponieważ algorytmy aplikacji cały czas dostają świeżą porcje informacji do przetworzenia i są w stanie narysować maksymalnie dokładny wykres.
                                    Co mi z pomiaru w trybie live wykonanego w przecietnym pokoju? Nic, taki pomiar nie moze byc baza do projektowania zwrotnicy, bo bedzie zawieral odbicia. Moza sie nim wspomagac ale nie moze byc fundamentem pomiarow. Tak czy siak trzeba bramkowac, a juz sam pomiar moge wykonac z duza dokladnoscia dzieki wielokrotnemu usrednianiu pomiarow.

Skomentuj

Podziałałem coś z tymi bramkami i teraz mam tak
                                      w przeciw fazie:

i w fazie:

Okleiłem taśma wysokotonówkę ale bez zmian, dalej jest to lekkie podbicie. Ale mam nadzieję ze przynajmniej bramki mam ok ustawione podczas pomiaru

Skomentuj

Nie odrobiles zadania domowego. Każdy pomiar ma inna bramke. Tak nie moze byc.

Skomentuj

ustaw w ustawieniach "first positive peak" nie przesuwaj przerywanej linnii w dolnym oknie impulsu.

Skomentuj

Czaruję...