Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary ScanSpeak W18/8434 + Vifa dx25 (scanspeak d2604)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak w zasadzie to te podbicie nie może być z braku frezu bo brak frezu powoduje zapadłość.
    Dopóki nie zrobisz dobrych pomiarów to ciężko będzie znaleźć przyczynę tego podbicia..
    Bramkowanie ustawiasz RAZ i nie zmieniasz!.
    PM jak wypatrzałeś na tych wykresach że są różne czasy bramkowania ? Różna rozdzielczość pomiarów ?

Aha i zmień wyświetlanie od 700 Hz bo niżej i tak nie jest ważne a dzięki temu będzie więcej widać.
    Jeśli masz jakiś inny tweeter to wkręć go do obudowy i zrób pomiar zobaczymy czy będzie takie samo podbicie na tej częstotliwości.
    Zamieszczone przez piotrluk Zobacz posta
    Dzięki za wszelkie porady muszę w wolnej chwili się pobawić a wzmacniacz to taki diy namówiłem tatę żeby mi zrobił w układzie Circlotron - polecam. Sporo zabawy ale wszystko opisane jest tutaj:
    Wygląda bardzo dobrze jak na DIY.
    Gratuluję Ojca który siedzi w temacie audio :).
    Last edited by Rfck; 05.01.2015, 00:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      PM jak wypatrzałeś na tych wykresach że są różne czasy bramkowania ? Różna rozdzielczość pomiarów ?
      gating w roznych pozycjach.

Z reszta ja cholernie nie lubie tego holma :P dziwnie wygladaja na nim pomiary, nie podobaja mi sie.

Skomentuj

piotrluk czytaj co się pisze, bo za chwilę Cię ludzie oleją i będzie płacz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          - własnie oto chodzi że nie są dokładne bo nie odzwierciedlają prawdy. odpowiedź BR też tak łączysz ?? I jaką masz pewność ze to co połączy ci algorytm jest prawdą ?? Nie prościej zmierzyć kolumnę w polu swobodnym ( odsłuchowym ) ?? I samo naturalnie się wszystko połączy i zsumuje wykorzystując prawa fiizyki a nie algorytny ( kalkulatory )
          Jest na forum moj temat, gdzie udowodnilem, ze komora bezechowa jest zbedna przy pomiarach, a charakterystyka koncowa jest identyczna przy samodzielnym laczeniu, co z komory bezechowej. Trzeba po prostu wiedziec jak to zrobic. Nie ma znaczenia tez czy BR bedzie z przodu, czy z tylu... To wszystko to czysta matematyka.

Skomentuj

To bramkowanie to mi się samo ustawia tak mam ustawione:

Jak wyłączę opcję Auto Aply timewindow to mi w ogóle nie pojawią się te gatingi

Zrobiłem pomiary z inną wysokotonówka seas aluminiowym ale dołem wprawdzie był mniejszy ale był. Ale łatwo wytłumaczyć Vifa ma 93,5 dB skuteczności a seas 92 dB w sakli logarytmicznej to chyba sporo?

Pomiary od sakli 700 Hz sa takie:
            faza:

i w przeciw faZIE:

Gdzie mam ustawić raz ten gating dla wszystkich głośników?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tzn z aluminiowym seaem podbicie jest mniejsze ale on ma mniejszą skuteczność. To nie problem głośników tylko coś z moimi pomiarami.

Ale co do samego zgrania fazowe wygląda że jest ok wg tego co przeczytałem tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974081.html

[COLOR="#FF0000"]Jeżeli na wykresie z pomiarami kolumny w której tweeter jest w przeciwfazie pojawił się dołek reverse null, ale gdzieś indziej charakterystyka któregoś z głośników znajduje się poniżej charakterystyki wypadkowej to w tym miejscu nie ma zgrania fazowego, należy działać dalej. [/COLOR]

U mnie charakterystyki wypadkowe głośników są powyżej linii wypadkowej - czyli OK

Skomentuj

Jeszce mi powiedzcie jak mam ta bramkę ustawić jednakowa dla wszystkich 2 głośników?

Skomentuj

Jeszce mi powiedzcie jak mam ta bramkę ustawić jednakowa dla wszystkich 2 głośników?
                Otwórz browar, odpal wątek od początku, weż kartkę i zapisuj istotne informacje:)
                Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Raz pokazujesz z bramką raz bez .
                Bez bramki będziesz miał takie poszarpane wykresy bo wejdą Ci wszystkie odbicia pomieszczenia .
                Ustaw bramkowanie przed pierwszym odbiciem na impulsie .
                Musisz mieć co najmniej 3ms bramki żeby coś z tego było w tym pomieszczenie nie powinno być problemu z takim ustawieniem .
                Czyli gate zaznaczone na wykresie około 300Hz .
                Z mniejszą będziesz miał lipę bo program będzie rysował charakterystykę tylko z kilku punktów .
                Już tyle razy to tłumaczyłem a jak widać jest to dalej enigma .
                Jeśli nie uda Ci się ustawić na 3ms to albo musisz zmienić pomieszczenie na większe albo kołdry, poduszki , gąbki , płaszcze, futra , koce z całego domu w dłonie i musisz wytłumić pokój
                3ms to próbka co 333Hz, wiec w zupełności starczy Ci do przedstawienia wyjściowych pomiarów.
                Last edited by dolphin123; 06.01.2015, 02:15.

Skomentuj

Przecież ci napisałem jak to zrobić gdzieś wcześniej..

Skomentuj

Wujek google zawsze pomocny, trzeba czasem tylko zagadać do niego po angielsku :)

Here's how you set the gating. First, it's done after the measurement.
                    Then click on the auto zoom button down in the impulse response window. The smooth impulse response curve will appear and also another, dashed line curve. Click on the dash line curve with the curser on it and you will be able to move it left or right. At the same time your moving it notice the gating lines moving left and right and the shape of the response curve changing accordingly. Ideally, try to get the gating located around 200 hz. Then, the data above 200 hz will have been gated and represent a quali-anechoic response.
                    Tylko musisz pamiętać, żeby w impulse response nie złapać odbić. Nie sugeruj się tymi 200hz bo to zależy właśnie od nich. Przeczytaj tutoriala Yoshiego, który podlinkował Marios, tam jest opisane o co biega w bramkowaniu. Zrób pomiary jeszcze raz i wtedy ustaw bramki tak, zeby wszedzie były takie same.

Skomentuj

No to teraz mam brami takie same dla wszystkich pomiarów, tylko ja musze tym suwakiem przesuwać zaznaczyłem strzałką:
                      W fazie jest tak:

i w przeciw fazie:

Jak dla mnie jest ok, mam na myśli to zgranie fazowe. Bo ktoś mi pisał żebym nie suwał tym suwakiem. Nie moge inaczej bo on mi gdzie indziej ten gating ustawia.

Więc tam gdzie strzałką zaznaczyłem to ja tam przesuwam i pomiar robię w odległości 100 cm.

Wyraźny dołek jest w przeciw fazie więc fale się znoszą

Tak jak napisane po angielsku to ja sobie w lewo lub w prawo przesuwam gdzie chce tą bramkę ustawić. Ustawiłem w okolicy 300 Hz bo tak mi raven1985 zasugerował.

Bo Marios mi napisał tak:

ustaw w ustawieniach "first positive peak" nie przesuwaj przerywanej linnii w dolnym oknie impulsu.

Więc się zasugerowałem że nie można tej linii przesuwać, no ale jak mam jej nieprzesuwanie muszę. przecież, żeby wyszły mi pomiary jak te ostanie.

Może coś źle zrozumiałem :-) ?

Przy bramce 200 Hz mam tak:

Skomentuj

ja tam przesuwam i pomiar robię w odległości 100 cm.
                        Nie chodzi o to żeby odległość pomiarowa zgadzała się z tymi cm na pomiarze. Przestaw te cm na milisekundy i ustaw bramkę zgodnie z tym co jest w podlinkowanym przez Mariosa tutorialu Yoshiego.

Ustawiłem w okolicy 300 Hz bo tak mi raven1985 zasugerował.
                        Raven zasugerował, że taka bramka Ci wystarczy, ale musisz spojrzeć na wykres impuls response czy ustawiając taką bramkę nie łapiesz jakiś śmieciowych odbić

ustaw w ustawieniach "first positive peak" nie przesuwaj przerywanej linnii w dolnym oknie impulsu.
                        To tej rady trochę nie rozumiem, może Marios to wyjaśni, bo z tego co ja się orientuję to właśnie tą przerywaną linią ustawia się bramkę i to po dokonaniu pomiarów. First positive peak jest do ustalenia czasu zero czyli offsetu pomiaru, a to wpływa na wzajemne relacje fazowe dwóch pomiarów i ich sumowanie. Wydaje mi się, że z bramkowaniem to wiele wspólnego nie ma.

Skomentuj

Nio tak napisał i nie mogłem się połapać z tym co i jak:

No i tak wynikało z tego tekstu po angielsku :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                            First positive peak jest do ustalenia czasu zero czyli offsetu pomiaru, a to wpływa na wzajemne relacje fazowe dwóch pomiarów i ich sumowanie. Wydaje mi się, że z bramkowaniem to wiele wspólnego nie ma.
                            Hmm widze sprzecznosci ? Skoro jest to offset pomiaru to nic innego jak pierwszy marker bamki.

Skomentuj

Jak dla mnie jest ok, mam na myśli to zgranie fazowe. Bo ktoś mi pisał żebym nie suwał tym suwakiem. Nie moge inaczej bo on mi gdzie indziej ten gating ustawia.
                              Nie jest ok, bo pomiary sa zafalowane. To znaczy, ze zlapales odbicie w bramce. Musisz zalozyc krotsza bramke.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                Hmm widze sprzecznosci ? Skoro jest to offset pomiaru to nic innego jak pierwszy marker bamki.
                                Tak masz rację. Jakoś mi się tak z markerem i bramką kojarzy tylko ten drugi, początek to po prostu czas zero, tak jak to w Holmie nazwane.
                                Nie zmienia to jednak faktu, że od pierwszego markera zależy faza, a nie złapane śmieci :)
                                Last edited by waloos; 06.01.2015, 12:52.

Skomentuj

http://pdf.datasheetcatalog.com/data...s/TDA1557Q.pdf
                                  Strona 17.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                  Dokładnie tak, ten program sam wyłapuje latencję karty a właściwie całego systemu/ustawienia i ustala początek pomiaru impulsu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Nie jest ok, bo pomiary sa zafalowane. To znaczy, ze zlapales odbicie w bramce. Musisz zalozyc krotsza bramke.

Zafalowane są ale co do zasady jest ok. Chodzi o zgranie fazowe wyraźny jest dołek kiedy podłączam głośnik w przciwfazie wysokotonowy i widać że fale się znoszą.

Chodziło mi o sprawdzenie poprawnego zgrania fazowego bo to całe sedno pracy nad zwrotnicą przy w miarę równej charakterystyce w całym paśmie.

Te odbicia, chyba nie mają wpływu na sam fakt tego zgrania.

lklukasz pisał już jest ok :-), przynajmniej w tym sensie. A nad pomieszczeniem pomiarowym to jeszcze popracuje.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X