Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Minimalna moc wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Minimalna moc wzmacniacza

Witam wszystkich forumowiczów,
    chciałbym rozpocząć swoją przygodę z audio. Najprawdopodobniej będą to kolumny 3-drożne złożone z głośników:
    - GDN-22-140-SCX
    - GDM-14-150-SCX
    - GDWK-10/200/8 PJ

Niestety, nigdzie nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: Jaka powinna być minimalna moc wzmacniacza, żeby się "nieprzesterowywał"? Na początek chciałbym, żeby to grało (może nawet grać cicho - nie zależy mi na "wyrywaniu okien"). Mój obecny amplituner ma moc znamionową 2 x 35 W przy 8 Ohmach i moc muzyczną 2 x 45 W i nie jestem pewien, czy to wystarczy (jeśli nie, to muszę zweryfikować swój budżet i wziąć pod uwagę kupno wzmacniacza).
    Z góry dziękuję za podpowiedzi. Za ewentualne głupoty bądź zły dział - z góry przepraszam.
    Pozdrawiam,
    Piotrek
    Last edited by greenskin; 07.01.2015, 09:40.

Wzmacniacz sam się nie "przesterowywuje" Jeżeli ty tego nie będziesz robił, kręcąc gałką na maxa, to nic się nie stanie. Grać będzie, może nie pokaże 100% swoich możliwości, ale do niegłośnego słuchania wystarczy.

Skomentuj

Super, dzięki za odpowiedź :) Tak btw, jaka byłaby zalecana moc dla tego zestawu? Żeby pokazało w pełni co to potrafi?
      Pozdrawiam,
      Piotrek

Skomentuj

Mocy nigdy dość, im jest wieksza moc samych koncowek i im wydajniejszy zasilacz tym lepiej
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ja używam naprzemiennie z amplitunerem pioneera i Uniampem (moc ok. 80W/8ohm) i ciężko dojść chociaż do połowy zakresu potencjometru bo już za głośno.

Skomentuj

Wzmacniacz się nie przesterowywuje, jak juz to kolumny, jego nie obchodzi co masz na wyjściu, zbyt mocny sygnał może je uszkodzić. Ważne jest by nie podać wiekszej, ciągłej mocy niż RMS kolumn, która jest nieco wieksza niż moc glosnikow niskotonowych. Jeżeli te 140 w modelu gdna to jego moc rms to kolumna będzie miała max 200W rms czyli teoretycznie mozej jej dac tyle mocy z wzmacniacza by nie doszło do uszkodzenia. Oczywiście często producenci zawyzaja parametry i nie można ufać nieznanym markom, myślę ze stx tez trochę "oszukuje" :) Jeszcze nie wiesz nawet ile ma twój amplituner mocy skutecznej, ale myślę ze ja producent podaje te 35W na 8R to bez obawy możesz dac na full. Może nawet zagra dosyć głośno, jak chcez czegoś konkretnego to daj te 80-100W RMS to zabujasz :)
            Last edited by SowaZ; 08.01.2015, 23:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
              Wzmacniacz się nie przesterowywuje, jak juz to kolumny, jego nie obchodzi co masz na wyjściu, zbyt mocny sygnał może je uszkodzić. Ważne jest by nie podać wiekszej, ciągłej mocy niż RMS kolumn, która jest nieco wieksza niż moc glosnikow niskotonowych. Jeżeli te 140 w modelu gdna to jego moc rms to kolumna będzie miała max 200W rms czyli teoretycznie mozej jej dac tyle mocy z wzmacniacza by nie doszło do uszkodzenia. Oczywiście często producenci zawyzaja parametry i nie można ufać nieznanym markom, myślę ze stx tez trochę "oszukuje" Jeszcze nie wiesz nawet ile ma twój amplituner mocy, ale myślę ze ja producent podaje te 35W na 8R to bez obawy możesz dac na full. Może nawet zagra dosyć głośno, jak chcez czegoś konkretnego to daj te 80-100W RMS to zabujasz
              To jakis zart?

Skomentuj

O co Ci chodzi? Z mocą to tylko przykład wiadomo ze nie maja tych 140w...

Skomentuj

Chyba mylisz pojęcia.

Skomentuj

O co Ci chodzi?
                    O co mi chodzi? Kolega greenskin pisze ze zaczyna swoja przygode z audio. Chcialby sie zapewne czegos dowiedziec, od czegos zaczac. A tutaj na dziendobry takie bzdury :/

Z mocą to tylko przykład wiadomo ze nie maja tych 140w..
                    Wiadomo? Niby skad? Obliczyles to, czy robiles testy? Bo np dla mnie nie jest to takie wiadome, a chetnie sie dowiem. Tym bardziej ze mialem te przetworniki (22scx) w niejednej obudowie.

Skomentuj

Ale spinasz typie.. Idź na dwór ochłoń trochę. Sam nie jestem orłem w audio ale kila rzeczy wiem.. Nie kupisz tak dobrego głośnika za 7 dyszek to raz, dwa masz tu jego notę i sam o nim poczytaj:

http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                      Last edited by SowaZ; 08.01.2015, 23:18.

Skomentuj

Moc kolumn to nie jest taka prosta sprawa jak sie wydaje, moc RMS, sumowanie mocy z głośnikow to jedno, należy jeszcze pamietac o tym jaki sygnal odtwarzamy, moc (a konkretnie wytrzymalosc mocowa) glosnika w znacznym stopniu zalezy tez od samej aplikacji, w nisko strojonej obudowie poniżej czestotliwosci strojenia wytrzymalosc mocowa glosnika niskotonowego leci na leb na szyje

Nie ma jednoznacznej recepty, chociaz kazdy wyznaje jakies zasady
                        Napewno wazne jest aby sprzet uzytkowac z glowa, osobiscie tak jak wspomnialem we wczesniejszym poscie, warto jest miec mocny wzmacniacz, ktory nie bedzie pracowal blisko swojej maksymalnej mocy wyjsciowej, jesli chodzi o uszkodzenie glosnikow, to mozna tego dokonac zarowno slabszym wzmacniaczem jak i mocniejszym, najczesciej mamy do czynienia z termicznym uszkodzeniem glosnikow

Z STX mam takie doświadczenie, że potrafia wytrzymac znacznie wiecej niz deklaruje producent
                        Last edited by Bumpalump; 08.01.2015, 23:18.

Skomentuj

Szybciej zajedziesz słabszym jak mocniejszym wzmakiem.

Skomentuj

Ale spinasz typie.. Idź na dwór ochłoń trochę.
                            Raz ze sie nie spinam tylko usiluje sprostowac Twoja wypowiedz, a dwa to nie "typie" przynajmniej nie dla Ciebie.

Nie kupisz takiego głośnika za 7 dyszek to raz, dwa masz tu jego notę:

http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                            Jakiego glosnika, nie zrozumialem?
                            Last edited by Jimy-Adi; 08.01.2015, 23:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                              Raz ze sie nie spinam tylko usiluje sprostowac Twoja wypowiedz, a dwa to nie "typie" przynajmniej nie dla Ciebie.
                              Wrong Quote ;p

Skomentuj

Nie na temat...
                                Naprawione :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                  Co masz na myśli?
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Przecież to wzmacniacz się przesterowuje. To, w jakim położeniu jest pokrętło głośności nie mówi za wiele. Końcówka może osiągnąć maksymalne wzmocnienie już przykładowo w połowie, dalsze kręcenie skutkuje właśnie przesterem. Końcówka nie może już bardziej wzmocnić i obcina szczyty sygnału.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                                      Końcówka może osiągnąć maksymalne wzmocnienie już przykładowo w połowie,
                                      Dokladnie chodzi o maksymalna moc.

Zwykle maksylana moc koncowki osiagaja wlasnie na polowie pokretla glosnosci. Oczywiscie duzo zalezy od poziomu nagrania plyty CD czy poziomu sygnalu z innego zrodla dzwieku.

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                      Ale tylko wysokotonowke!! Mozna ja spalic dowolnym wzmacniaczem, latwiej slabszym ktory bedzie przesterowany, generuje wtedy duzo wyzszych harmonicznych i wysokotonowka szybko pada.

Ale!!

Ale niskotonowego glosnika tak nie spalisz! Bedzie charczal, rzezil, latal jak szmata ale cewki w nim nie spalisz!

producent podaje te 35W na 8R to bez obawy możesz dac na full.
                                      Za takie porady to kop w dupala sie nalezy!! Nigdy nie wolno "dac na full"!! Mozna uzyskac maksymalna moc ale to nie znaczy ze mozna rozkrecic wzmaka na maksa. Trzeba reagowac na pojawiajace sie znieksztalcenia i korygowac (zmniejszac) wzmocnianie. Na dyskotece puszczajac rozne utwory z roznymi poziomami nagrania trzeba korygowac wzmocnienie do kazdego z nich a takze do zawartosci muzycznej.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie, trochę z innej beczki, ale wydaje mi się, że szkoda zakładać nowy temat.
                                        Zastanawiałem się nad tą zwrotnicą do wcześniej wymienionych głośników: http://www.stx.pl/stx-zwrotnica-3d-12-8.html
                                        Czy macie o niej jakieś zdanie? Warto, nie warto? Opłaca się, nie opłaca? Pasuje, nie pasuje? Wydaje mi się, że pasuje, ale 100% pewności nie mam...
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X