Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Minimalna moc wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skąd ci takie głupie pomysły do głowy przychodzą? NIE warto, NIE opłaca się, NIE pasuje! Polecam zapoznać się z artykułami na pierwszej stronie portalu, poczytać trochę forum zanim zaczniesz wyrzucać pieniądze w błoto na bezsensowne rozwiązania.

Poczytaj ten wątek, tam znajdziesz projekt zwrotnicy pod te głośniki:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
    Last edited by mobias; 12.01.2015, 13:52.

Skomentuj

Ok, czyli rozumiem, że słusznym wyborem będzie zwrotnica nr 1), wariant z głośnikiem tw030wa07 ?

Btw, nie spinaj się tak. właśnie dlatego, że nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto, zapytałem. Jeśli masz z tym problem, to nie czytaj tematów, w których ktoś na wstępie pisze, że jest początkujący.
      A skoro już ochrzan za szastanie kasą dostałem, to może wyjaśnisz, dlaczego nie pasuje? Domyślam się, że posiadam dalece błędne rozumienie przeczytanych artykułów. W moim mniemaniu, producent podaje dla danego głośnika minimalną częstotliwość podziału przy danej wartości dB/oct, a zwrotnica przy tej wartości dB/oct ma wyższą częstotliwość podziału i tą samą impedancję dróg, to jest ok. Co przeoczyłem?

Tak czy inaczej, dzięki za wskazanie artykułu.

Skomentuj

Zamieszczone przez greenskin Zobacz posta
        Co przeoczyłem?
        To ze ta sama zwrotnica z roznymi glosnikami bedzie dawala zupelnie inne czestotliwosci podzialu. Parametry glosnika wplywaja na prace zwrotnicy a dodatkowo wplyw ma tez konstrukcja obudowy i odleglosc miedzy glosnikami. Wiec wszysto zalezy jak dobre chcesz wykonac kolumny na poczatek moze i wystarczy ci jakas zwrotnica ktora zrobi swoje czyli choc zabezpieczy wysokotonowke przed spaleniem.

Skomentuj

Hej, dzięki za wyjaśnienie. Wiadomo, że chciałoby się zrobić jak najlepiej grające kolumny, ale szczerze powiedziawszy na elektronice znam się tak samo jak na balecie. Dlatego brałem pod uwagę gotowce.

Skomentuj

Za AWX od biedy możesz wsadzić PC czy PCX ale jest to nie opłacalne .
            Lepiej użyj mojej uproszczonej wersji zwrotnicy pod te głośniki trochę zaoszczędzisz .

wariant z głośnikiem tw030wa07
            Problem w tym że nie wiem czy uda się tą wysokotonówkę kupić :(

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Problem w tym że nie wiem czy uda się tą wysokotonówkę kupić
              Na pewno będę próbował zlecić budowę zwrotnic. Czy byłbyś w stanie wskazać mi głośnik, który mogę wykorzystać w wariancie z głośnikiem tw030wa07, a który ma dobry stosunek ceny do jakości?

Skomentuj

Na pewno będę próbował zlecić budowę zwrotnic.
                Tak, tak zlec projekt zwrotnicy w akustyku po znajomosci podobno kosztuje 1kzl :) W STX-ie zbiorowy projekt zajal ok 500 godzin liczac po stawkach ochronairza bez papierow czyli po 5zeta to bedzie jakies 2,5klz. Mam nadzieje, ze cos ci na glosniki zostanie? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  zlec projekt zwrotnicy w akustyku
                  Myślałem nie o projekcie, tylko o montażu wg podanego schematu. To chyba nie kosztuje 1k?

Widziałem już tu na forum kilka projektów opartych o ten schemat: http://imageshack.com/f/4ozwrotnicaschematj (irek, o ile się nie mylę, to Twój projekt) i wykorzystujących głośniki, które wypisałem w pierwszym poście. Te projekty to np. http://diyaudio.pl/showthread.php/13...gi-dla-ubogich oraz http://diyaudio.pl/showthread.php/16...a-konstrukcja). Co mnie zastanawia, to czy zamiast PJki mogę użyć jakiegoś innego wysokotonowca, który będzie dobrze współgrał z tą zwrotnicą.

Natomiast po uwzględnieniu opinii raven1985, myślałem też o projekcie (klik) (w swoim wątku o zwrotnicach opisał go jako przyjemniejszy dla ucha), ale nie wiem jakiego wysokotonowca użyć, żeby miało to ręce i nogi. Czy bez żmudnych pomiarów i obliczeń nie da się wskazać nic zastępczego?
                  Last edited by greenskin; 14.01.2015, 08:39.

Skomentuj

SCXy się podobno pozmieniały w międzyczasie i dlatego trzeba korzystać z tego, bo jest zrobiony na nowe wersje głośników: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
                    W projekcie ravena masz sporo wysokotonówek do wyboru, nad czym się zastanawiasz? wavecor 07 mało dostępny, ale reszta chyba normalnie?

Skomentuj

Tak jak pisze kolega wyzej. Caly problem z glosnikami to ten, ze projekty sa stere pod glosniki ktorych juz nie ma. Nawet jak kupisz glosniki z tymi samymi oznaczeniami to i tak sa to juz inne glosniki niz te co mialem na pomiarach. Jak juz napisalem projekt zwrotki to ciezka sprawa, zawodowcy sporo sobie licza a amatorzy projektuja z ciekawosci wiec trzeba kozystac jak udostepniaja konstrukcje. Szukaj projektu na dostepnych glosnikach i nie czytaj ze cos kiedys bylo i gralo lepiej. To co bylo kiedys juz dawno nie ma znaczenia :)

Tak na prawde jesli myslisz o glosnikach z rodzimego STX-a to nie warto kombinowac tylko kupic od niego gotowca. Ew jak bedziesz chcial cos zmienic to zawsze bedziesz mogl to zrobic. Skladanie kolumn bez dostatecznej wiedzy nie ma sensu. Bedziesz wszystko zlecal i studiowal fora nie dosc ze zajmie ci to miesiace to jeszcze pochlonie sporo kasy.

Kazdy kto zaczyna przygode z budowa kolumn musi zaczac od byle jakiego glosnika i wysokotonowki podlaczenej przez kondensator..

Skomentuj

ze projekty sa stere
                        Jakie stare .
                        A niby po co się męczyłem :P

Kolego wszystkie informacje masz w moim temacie .
                        Poskładanie zwrotnicy to żaden problem .
                        Jak umiesz układać puzzle to zwrotnice też złożysz .

W zwrotnicy STX możesz od biedy zastosować na zamine PC, PCX i AWX bo mają bardzo zbliżone charakterystyki .
                        Ale inne już nie !

Skomentuj

Kazdy kto zaczyna przygode z budowa kolumn musi zaczac od byle jakiego glosnika i wysokotonowki podlaczenej przez kondensator..
                          Skąd takie informacje. Ja mam zgoła inne doświadczenie, chciałem reanimować stare kolumny ale pod namową forum zrobiłem nowe wg. tzw. gotowca i nie jest to żaden problem, oczywiści jak ma się jakiekolwiek pojęcie o majsterkowaniu.
                          Czasami nawet nie trzeba mieć wiedzy czysto technicznej (elektronika), wystarczyło pobawić się w podstawówce na ZPT lutownicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                            Skąd takie informacje. Ja mam zgoła inne doświadczenie, chciałem reanimować stare kolumny ale pod namową forum zrobiłem nowe wg. tzw. gotowca
                            - No właśnie skorzystałeś z gotowca. A Irek miał zapewne na myśli zdobywaniu doświadczenia w samodzielnym konstruowaniu. I miał racje najpierw trzeba uczyć się na 10 konstrukcjach aby 11 zrobić dobrze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Jakie stare .
                              A niby po co się męczyłem :P
                              No to wspolczuje wysilku :) Nowa konstrukcja a juz glosnikow nie da sie kupic :) Moge ci podeslac moje STX-y wyprodukowane kilka lat temu i zobaczysz ze one nie maja problemow z faza :) Tylko te nowe sa "popsute"

Skomentuj

Dziękuję za pomoc. W międzyczasie znalazłem projekt kolumn STX FX-200 i myślę, że spróbuję je zrobić. O ile z lutownicą u mnie na bakier, to obróbka i wykończenie konstrukcji drewnianych zawsze szła mi całkiem nieźle :). Jak już uda mi się dopiąć budżet i łożyć skrzynki, na pewno się pochwalę. :)

Skomentuj

O ile z lutownicą u mnie na bakier, to obróbka i wykończenie konstrukcji drewnianych zawsze szła mi całkiem nieźle
                                  Nie mart sie 99% producentow kolumn umie tylko obudowy zrobic. Zreszta one sa najwazniejsz, bo w dzisiejszych czasach kupujemy oczami. Obudowy sa coraz ladniejsze a glosniki w nich coraz gorsze. Marketing przekonuje, ze nowsze jest lepsze a my to lykamy..

Skomentuj

ak jak pisze kolega wyzej. Caly problem z glosnikami to ten, ze projekty sa stere pod glosniki ktorych juz nie ma. Nawet jak kupisz glosniki z tymi samymi oznaczeniami to i tak sa to juz inne glosniki niz te co mialem na pomiarach. Jak juz napisalem projekt zwrotki to ciezka sprawa, zawodowcy sporo sobie licza a amatorzy projektuja z ciekawosci wiec trzeba kozystac jak udostepniaja konstrukcje. Szukaj projektu na dostepnych glosnikach i nie czytaj ze cos kiedys bylo i gralo lepiej. To co bylo kiedys juz dawno nie ma znaczenia

Tak na prawde jesli myslisz o glosnikach z rodzimego STX-a to nie warto kombinowac tylko kupic od niego gotowca. Ew jak bedziesz chcial cos zmienic to zawsze bedziesz mogl to zrobic. Skladanie kolumn bez dostatecznej wiedzy nie ma sensu. Bedziesz wszystko zlecal i studiowal fora nie dosc ze zajmie ci to miesiace to jeszcze pochlonie sporo kasy.

Coś w tym jest

Ale żeby się nauczyć musisz Cokolwiek zacząć robić
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kiedys zaczynalo sie od zakasania rekawow i dalej metoda prob i bledow. Teraz zaczyna sie od forum, fejsbuńka i symulatorow :)

Skomentuj

Hehe...
                                        Ale dzięki temu mozesz uniknąć błędów
                                        Tylko trzeba umieć czytać
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Minimalna moc wzmacniacza to drugie tyle ile ma glosnik znamionowej RMS. A wiec +3dB. Jezeli glosnik ma moc 180W to wzmacniacz powinien miec minimum 360W albo wiecej. Tak proponuje firma Audio Apart w instrukji a i na kolumnach estradowych tez tak jest napisane.
                                          Last edited by slawek213; 22.01.2015, 08:55.

Skomentuj

Czaruję...