Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt zwrotnicy

To mój pierwszy post na forum więc witam szanowne grono.

Składam obecnie swój drugi zestaw kolumn. Pierwsze były na gotowej zwrotnicy, do tych postanowiłem podejść ambitniej i złożyłem zestaw pomiarowy na wkładce panasonica wm61a i po ciężkich bojach dokonałem pomiarów. Zestaw w założeniach ma być 2,5-drożny na przetwornikach T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X i 2x WM.STX.5.1.160.16.F.A.FC.X.

Moje wątpliwości budzą jednak wyniki pomiarów SPL (wykonanych w obudowach docelowych):

Wyniki są prawie idealnie powtarzalne we wszystkich programach, które przerobiłem (SW, Arta, HolmImpulse).
    Pracując na w/w plikach stworzyłem projekt zwrotnicy, który załączam wraz z przebiegiem ch-ki wynikowej oraz z tweeterem w przeciwfazie.
    Mam prośbę do tych bardziej doświadczonych w projektowaniu o zweryfikowanie słuszności drogi, którą się poruszam.

Projekt zwrotnicy:

Przebieg ch-ki:

Czy przebieg fazowy - ujemny ale w jednym kierunku jest poprawny? Czy na coś jeszcze należy zwrócić uwagę?
    Temat jest dla mnie nowy, więc liczę na konstruktywną krytykę.

Te pomiary nie wygladaja dobrze niestety. Podzial pasma powyzej 5 khz? Tez niebardzo.

Skomentuj

Coś tu jest nie tak z tymi pomiarami.
      Skąd masz ten mikrofon panasonica ?

Skomentuj

Z jakiej odleglosci mierzysz? Proponuje zrobic pomiar wysokotonowki z 25cm i niskosrednich z 50cm ale podlaczajac tylko jeden. Najlepie obie charki na jednym wykresie z wyrownaniem roznicy SPL wynikajacej z odleglosci czyli -6dB dla wysokiego.

Jak masz rozmieszczone te glosniki? Bo jak MMT to nie bedzie latwo zmierzyc calosc. Pomiar z 1m w warunkach domowych zupelnie odpada a z 50cm moze byc za blisko zeby glosniki "zdazyly" sie zsumowac. Mozna sprobowac pomiar z 50cm pomiedzy M a T, dolny M nie do konca sie dosumuje.

Skomentuj

Niedawno kupiłem jiga wraz z zmontowanym mikrofonem pomiarowym na wkładce Panasonic WM-61a. Dwa lata temu kupiłem samą wkładkę i mikrofon wykonałem sam. Załączam pomiary głośnika niskotonowego wykonane na jednym i drugim mikrofonie. Sprawdzałem te same pomiary na innej karcie dźwiękowej - wyniki takie same. Obecnie używam Asus Xonar DG. Przedwzmacniacz NE5532.

Dla porównania zrobiłem pomiar dla całej kolumny Heco Celan 501xt, oto wynik:

Podział pasma powyżej 5k to wynik próby wyrównania charakterystyki, ale myślę, że najpierw muszę mieć poprawne pomiary żeby ruszyć dalej.

Dla jasności: pomiary wykonuję we względnie wytłumionym pomieszczeniu, na podłodze dywan + watolina, odległość ~1m. Czy dalsze wytłumianie pomieszczenia może coś zmienić? Przy bardzo różnych ustawieniach - kołdrach, poduszkach, etc. zmiana nie jest aż tak wyraźna. Nie wiem gdzie szukać błędów.

Skomentuj

Punkty charakterystyczne dla wysokotonowki pokrywaja sie z charka ze strony STX. Tylko masz nieco za duze dolki.

Na dolnych wykresach samo sumowanie z wysokotonowka przebiega prawidlowo. Podzial jest wysoki ale przebiega poprawnie. Podejrzewam duzy spadek impedancji bo zastosowales filtr gornoprzepustowy o bardzo duzej dobroci (6,8uF do 0,1mH). Dla wysokotonowego glosnika glosnika o impedancji 8om i tak wysokim podziale kondensator nie powinien byc wiekszy niz 2,2uF wtedy cewka wyjdzie znacznie wieksza. Na pewno nie uzyskasz tak duzej stromosci zbocza, dopiero przy filtrze 3 rzedu mozna cos pokombinowac, dopiero wtedy widac na charkach zmieniajaca sie dobroc. Przy filtrze 2 rzedu duza dobroc nie wiele daje na charce a znaczaco "zjada" impedancje. Dla filtru 3 rzedu typowo stosuje sie drugi kondensator o 3x wiekszy od pierwszego, cewka ustala sie dobroc. Ostatecznie mozna zastosowac dwa takie same kondensatory, uzyskujac duza dobroc. Choc nie jest to zalecane, drugi pownien byc wiekszy chociaz dwu krotnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez franc Zobacz posta
            na podłodze dywan + watolina, odległość ~1m
            Nalezy tak ustawic kolumny aby podloga byla najblizsza powierzchnia odbijajaca. Na podlodze nalezy polozyc luzno pofaldowany koc, najbardziej po zrodku miedzy kolumna a mikrofonem. Wytlumi to pierwsze odbicie, drugie to bedzie sufit i tu juz nic nie poradzisz trzeba je znalezc i zakonczyc pomiar przed tym odbiciem. Jesli mikrofon jest na wysokosci 1m to do sufitu masz ok 1,5-1,8m, chyba ze masz wysoki strop. Czasem lepiej mierzyc nizej bo odbicie od podlogi wytlumisz a od sufitu nie bardzo. Na pewno nalezy zadbac aby odbicia po bokach nie byly blizej niz sufit.

Te pomiary wygladaja jakbys miaj w karcie muzycznej ustawione jakies podbicie basu.

Skomentuj

Najbardziej mnie martwią wspomniane duże dołki - porównuję wykres z wykresem z stxa lub z zapaudio (http://zap-acoustics.pl/wp-content/u...-BW-B12-BF.jpg) i widać podobieństwo ale jakby skala się nie zgadzała.

Zrobiłem pomiary obu głośników zasugerowaną metodą (25/50cm) i efekt jest bardzo podobny do powyższych...

W karcie muzycznej wszystko jest na "zero" lub wyłączone co się da. Na karcie zintegrowanej wyniki są bardzo podobne.

Co do ułożenia głośników to robię TMM, jednak na razie chcę poprawnie pomierzyć głośniki z osobna i na tej podstawie dobrać częstotliwość podziału i elementy zwrotnicy. Dziękuję za rady co do projektowania zwrotki - na pewno wezmę je pod uwagę przy dalszych pracach.

Skomentuj

ale dlaczego nie ma zbocza po lewej stronie? Możesz zrobić pomiar w bliskim polu głośnika niskotonowego?

Skomentuj

Pomiar 1cm od niskotonowego:

Skomentuj

to na pewno coś jest źle z systemem pomiarowym. Sprawdź jeszcze raz dobrze kable i połączenia, jack, cinch itd

masz w tej karcie wejscie mic? Pomin przedwzmacniacz

Skomentuj

jak robisz kalibrację w arcie, to wszystko przechodzi poprawnie?

Skomentuj

Pomiar bliskiego pola ma wejściu mic z zasilaniem karty:

To chyba wszystko wyjaśnia....

Skomentuj

no odrazu lepiej pamiętaj że taki pomiar jest wiarygodny kilkuset herców w zależności od głośnika.

Skomentuj

Teraz jest dobrze :)

Skomentuj

Powalczyłem wczoraj i dzisiaj trochę, i pomimo, że pomiar zwłaszcza wysokotonówki nadal daje dość wyraźne peak'i i dołki, to wyrównała się do poprawnej charakterystyka poniżej 2khz.

Uwzględniając zmierzony pomiar impedancji dla obu przetworników, pomodelowałem trochę zwrotnicę. Teraz chyba podział oraz elementy zwrotki są w porządku? W arta zasymulowałem box diffraction i uwzględniłem w pomiarach, co pozwoliło mi chyba poprawnie uwzględnić dodatkowe 0,5 drogi.
                              Wydaje mi się, że przebieg impedancji również jest w tej chwili poprawny.

Co o tym sądzicie? Jakieś uwagi/sugestie?

Projekt zwrotnicy:

Charakterystyka:

Faza odwrócona:

Impedancja:

Skomentuj

Witam ponownie.

Według powyższego zamówiłem elementy zwrotnicy, złożyłem to jak wyżej i nijak mi to nie zagrało - podział @1300 za nisko (zresztą producent i tak zaleca min. 2000Hz@12dB). Przeprojektowałem całość zwrotnicy od zera i uwzględniłem drugi głośnik niskotonowy jako 0,5 drogi.

I tak, o ile projektując zwrotkę dla 2 dróg można się trzymać wszelkich standardów, tak dla 2,5 jest to nie lada wyzwanie (to moja pierwsza próba zrobienia wszystkiego od podstaw) - różnica faz głośników o różnym rozmieszczeniu powoduje niezły bałagan. Wiem, że zwłaszcza filtr górnoprzepustowy nie jest zgodny ze sztuką, ale to najlepsze co mogłem osiągnąć przy maksymalnie wypłaszczonej charakterystyce oraz względnie poprawnej impedancji (nie jestem przekonany czy 4,7ohm przy 1800Hz to nie za duże obciążenie?).

Póki co zmontowałem to na "pajączku" i kolumna gra według mnie bardzo poprawnie. Modyfikowałem elementy zwrotnicy i robiłem pomiary i tak w kółko macieju. Oczywiście ucho również było w użyciu. Wersja ostateczna poniżej.

Zwrotnica projekt + charakterystyka + impedancja:

Pomiary po złożeniu zwrotnicy w docelowej obudowie:

Strojenie jest jeszcze w fazie roboczej.

Aha, zastosowałem pułapkę rezonansową w okolicach 9000-10000Hz - był tam peak + ok.5dB. Nie wiem czy warto się takim czymś przejmować w tak wysokim zakresie, ale charakterystyka przy pomiarach pod kątami opadała zawsze ZA tą górką.

Mile widziane wszelkie słowa krytyki :)

Skomentuj

Masz niezgodność fazy miedzy 1-2,5kHz
                                  Masz zle zaprojektowany filtr bo impedancja spada poniżej znamionowej przy 2kHz

To na początek
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W tej chwili ten układ trudno nazwać 2,5 drożnym, ponieważ oba głośniki niskotonowe pracują w szerokim zakresie pasma. Spróbuj rozłączyć cewki filtrów tych głośników i dołóż kondensator równolegle do drugiego woofera dobierając jego wartość oraz pokombinuj z włączeniem rezystorów 1 do 2 Ohm w szeregu z tymi kondensatorami. Może być Tobie trudno uzyskać w miarę płaską charakterystykę w szerokim paśmie, ponieważ odfiltrowując niżej drugi woofer będziesz tracił efektywność w zakresie średnich tonów, gdzie będzie pracował już tylko jeden woofer. Może więc lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie normalnego układu 2 drożnego na dwóch wooferach.

Skomentuj

LuSzTi kiedys pisał, ze 15ka awx bez filtru na grzebień nie istebieje
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                        ponieważ odfiltrowując niżej drugi woofer będziesz tracił efektywność w zakresie średnich tonów,
                                        No to przyciszy wysoki Przecież o to chodzi w 2.5 way, drugi woofer ma pomagać na basie żeby zrównoważyć w jakimś stopniu baffle step, a nie żeby jeszcze podbijać średnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X