Ja tylko wspominam, że SBA jest pierścieniowcem i gra tak jak pierścieniowce - nie wszyscy to lubią. Ciekawym głośnikiem może być tytanowy albo złoty audax, nie są bardzo drogie, a to typowe kopułki. Złoty wiele potrafi :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akkus A3; Aurum Cantus AC-165+Usher T-9950; Potrzebna pomoc.
Collapse
X
-
Nic nie wiadomo w jakim kierunku ma podążyć zmiana brzmienia w stosunku do obecnego ushera poza tym, że ma być lepiej. Jeżeli ma być trochę lepiej ale podobnie, dać ushera 9920-20 . Jeżeli jaśniej, więcej powietrza, więcej detali - topowe audaxy , magnezowy lub tekstylny tw25a26 , jeżeli ma być ciepło, detalicznie i plastycznie to zdecydowanie morel ET338-104 ewentualnie tańszy model jakby 500zł / szt to było za dużo, jeżeli detalicznie ale spokojnie i delikatnie to Seas Excel T25CF001 . No i można oczywiście wstawić scana illuminatora i na pewno będzie super pod każdym względem, tylko kwestia ceny głośnika
- - - - - aktualizacja - - - - -
Aha i warto pamiętać o średnicy kosza. Jeżeli nie chcesz się bawić w przeróbki frontu to część głośników niestety odpada. Z pogłębieniem frezu liczyłbym sie na 99,9% bo 1:1 to będzie pasować w miejsce ushera jedynie usher.
Skomentuj
-
OK, dziękuję za wszystkie porady.
Trochę zmieniam i precyzuję temat.
1. Brzmienie wielu najpopularniejszych wysokotonówek jest mi znane i chciałbym pozostać przy USHERach. Chętnie zmieniłbym tylko model na 9950.
2. Nie są to moje jedyne kolumny i w porównaniu z innymi - tym po prostu brakuje równowagi tonalnej. Próbowałem zmian w L-padzie (+/- 1,5dB), ale za każdym razem miałem jakieś zastrzeżenia. Wniosek: trzeba od nowa zrobić zwrotnicę.
3. Skoro nikt, jak na razie, nie dysponuje gotowym schematem dla tej konfiguracji, to konieczne są pomiary, których sam nie potrafię wykonać.
4. I to jest teraz problem nr1. Gdzie i jak mógłbym tego dokonać? Kto zajmuje się czymś takim? Jakie są koszty? (Jestem na forum od 3 dni - nic nie wiem, nikogo nie znam:)
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez Skull Zobacz postaMoje kolumny grają super, ale nie mam pewności, czy ta zwrotnica jest poprawnie zestrojona, co ze zgodnością fazową, no i chciałbym zobaczyć pomiary, co jest warunkiem mojego komfortu psychicznegoZamieszczone przez Skull Zobacz postatym po prostu brakuje równowagi tonalnej.
Skomentuj
-
Czy to jest ta aukcja na której te kolumny kupiłeś?
http://sprzedajemy.pl/kolumny-akkus-a3-okazja,651102
Możesz zrobić zdjęcie tyłu tych kolumn? (całej jak i samego terminala)
Skomentuj
-
Marian,
tak, to dokładnie te kolumny (poznaję słoje forniru:)
Ale nie ta aukcja, ja kupiłem na allegro.
Shizo,
Wszystkiego się tak czepiasz? Współczuje Twojej dziewczynie.
Kolumny grają super, ale...
Na NIEKTÓRYCH utworach jest zbyt wyeksponowany środek.
Podgłośnienie tweetera na L-padzie załatwia ten problem, ale wówczas na NIEKTÓRYCH utworach brakuje basu.
Nie lubię rzeczy dobrych na 95%.
Sprawę teoretycznie mogłoby załatwić zwiększenie cewki w filtrze DP, ale nie chcę działać po omacku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaMarian, pewnie chodzi Ci o:
W kolumnach zastosowano wysokotonową kopułkę jedwabną 28mm USHER T-9950
Kupując oryginalne A3 siedział by tam 9950 na 100%.
Przeglądając internet w poszukiwaniu tej konstrukcji natrafiamy tylko na tą aukcję i te konkretne kolumny.
Oprócz tego mamy dwie konstrukcje, jedna w Loudspeakerschop a druga na forum DIY, obie podobne do siebie ale inne od tej tu zamieszczonej (proste obudowy bez ścięć).
Tu nie zgadza się obudowa ani wysokotonówka.
Jeśli to kolumny DIY to Pan Witold ma rację... może trochę emocjonalnie do tego podszedł, ale co racja to racja.
Jeśli chcesz spać spokojnie, to kup po prostu 9950 oraz oryginalny schemat zwrotnicy w Loudspeakershop, albo daj kolumny na pomiary.
Czy będziesz wtedy zadowolony? nie wiem, ale będziesz pewny że wszystko w nich jest ok pod względem technicznym (a po Twoich wpisach widać, że to Cię męczy).
Moim zdaniem jednak, ja bym je sprzedał i tą kasę którą miał byś teraz wydać na ''udoskonalenia", dołożył i kupił bym inne kolumny lub samemu coś złożył.
Skomentuj
-
Z mojej strony mogę Ci tylko napisać że schemat nie jest poprawny i nie zgadza się z oryginalną zwrotnicą A3. Sądząc po elementach zwrotnicy, jak już koledzy tu zauważyli wcześniej, nie wydaje mi się żeby te kolumny były u nas kupione jako zestaw do montażu.
Niestety przykro słyszeć że ktoś podszywa się po zestaw niby kupimy u nas a tak naprawdę wprowadza kupującego w błąd. Nie dziw się również reakcji Pana Witolda. Nie pierwszy raz mamy taką sytuację, a takie nieuczciwe zagrywki nie wpływają dobrze na wizerunek firmy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaPrywatne naganianie też nie jest uczciwe.
Odpisałem koledze bo miał problem, myślę że uzyskał odpowiedź na swoje pytanie. Co z tym teraz zrobi to jego decyzja.
Zamieszczone przez roman763Jeśli sprzedali by Państwo komplet głośników 9950+elementy do złożenia zwrotnicy a jako gratis schemat zwrotnicy to byłaby to raczej dobra reklama dla firmy i jej wizerunku:)Last edited by charLeS; 30.01.2015, 19:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postabędzie pasować w miejsce ushera jedynie usher
Skomentuj
-
charLeS
Zamieszczone przez charLeS Zobacz postaNie mam kompetencji żeby podejmować takie decyzje. Mogę porozmawiać z szefem, ale to on ma ostatnie zdanie.
Porozmawiaj z szefem, jak możesz, i napisz czy ta historia może mieć happy-end.
Skomentuj
-
Zobaczę co da się zrobić. Najlepiej pisać bezpośrednio do mnie na shipping@
Brak odpowiedzi na e-maile ze strony szefa to nie złośliwość, a nadmiar ilości wiadmości w skrzynkach e-mail. Dziennie dostaje kilkaset e-maili i zdarza mu się dosyć często przeoczyć jakąś wiadomość. A ładnej sekretarki która by to ogarnęła nie mamy :) Tak więc przyjmij przeprosiny z naszej strony i daj mi kilka dni czasu na załatwienie sprawy.
Pozdrawiam Karol
Skomentuj
Skomentuj