Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Revelator vs Illuminator a użyte kondensatory w zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

15stka illuminatora to ich najlepszy model. Mi sie nie podoba ani 18stka, ani 12stka.

Jako ze mam calkiem spore doswiadczenie z kondensatorami oraz cewkami, proponuje wziac illuminatory
    A najlepiej Satori poki tani jest

Skomentuj

satori tez fajna opcja na niskośredniotonowy. na wysokie bardziej by (mi przynajmniej) pasował jednak ssman 6600. a może Cssy od Pharoha? Pharoh - pochwal się!

Skomentuj

A mi się 12 podoba a 15cm nie słuchałem :)

SB też dobra opcja .
        Ostatecznie i tak kupisz w ciemno :)
        A efekt końcowy będzie zależał od wielu czynników nie tylko od tego jaki głośnik zastosujesz :)
        Im więcej opinii przeczytasz tym większy będziesz miał mętlik

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Im więcej opinii przeczytasz tym większy będziesz miał mętlik
          Otóż to:) Zazwyczaj druga opcja jest najlepsza, bo pierwsza często jest nieprzemyślana, natomiast kolejne już szukają drugiego dna.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            A najlepiej Satori poki tani jest
            Iluminatory tak
            Satori tylko jeśli ktos lubi glosniki nijakie
            Ale uwazam, ze do takiego sprzetu potrzeba kogos o mocno sprecyzowanym kierunku akustycznym
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pitolisz Łukaszu:) Jeden lubi morele drugi 27TBFC/G, więc nie pisz że Satori są nijakie:) Po prostu nie dodaje specjalnie nic od siebie:)

Skomentuj

Ale ja wcale tego nie ukrywam
                Ale czy napisze nijaki czy nie dodaje nic od siebie to to samo :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No nie jest to samo dlatego prostuje :)

Skomentuj

To w takim razie nie dodaje nic od siebie i jest nijaki :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Potrafię zrozumieć dlaczego niektórym sie podoba
                    Ale jest specyficzny i potrzeba "amatora" na taki typ gry

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trzeba miec mocno sprecyzowany kierunek
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skoro Satori zostal wywolany do tablicy to czy ktos zna lepsza oferte niz to: http://www.falconacoustics.co.uk/dri...-tweeter.html? 2000PLN + przesylka za taki zestaw to chyba nie jest zle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vaterland Zobacz posta
                        Skoro Satori zostal wywolany do tablicy to czy ktos zna lepsza oferte niz to: http://www.falconacoustics.co.uk/dri...-tweeter.html? 2000PLN + przesylka za taki zestaw to chyba nie jest zle.
                        zależy ile za przesyłkę

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                          zależy ile za przesyłkę
                          Jeśli dobrze kombinuję to Courier(Tracked) £33.95 (Incl. Vat £40.74)
                          czyli Grand Total £397.92

Skomentuj

Nie łapie tych cyferek
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja powiem tylko, że niedawno został zoraganizowany blind test A/B w firmie gdzie robię, wzieło udział 9 inżynierów akustyki (jeden z nich to audiofil :) ).
                              Porównywaliśmy zestawy głośnikowe, w których jedyną różnicą był kondensator na wysokotonowym:
                              - elektrolityczny
                              - MKT
                              Profesjonalne studio odsłuchowe + specjalnie zaprojektowane zestawy głośnikowe do bezzwłocznych porównań A/B.
                              Kondensatory same w sobie wprowadzały różnicę około 1dB w szerokim paśmie częstotliwosciowym. Elektrolit tłumił ze względu na swoje ESR, więc do MKT został dodany szeregowo taki sam rezystor aby wyrównać poziomy ciśnienia akustycznego.
                              Kroki:
                              samodzielne wsłuchanie się w zestawy A/B w celu własnej oceny różnic i wyboru referencji
                              blind test - 10 wskazań
                              urządzenie losowo załącza "jakiś" kondensator
                              słuchacz może dowoli zmieniać między A/B w celu ciągłęgo porównania (tutaj wchodzi w gre to co NIBY usłyszał podczas odsłuchów i wyboru referencji)
                              na koniec stwierdza jaki kondensator został załączony przez urządzenie.

Wynik był jednoznaczny, średnia to 50% prawidłowego wskazania jaki kondensator aktualnie "gra". Co jest równoważne z samą statystyką wyboru jednego z dwóch elementów czyli szanse fifty fifty.
                              Aby potwierdzić potrzebna była wartość powyżej 90%.
                              Wniosek - jeżeli uwzględnimy różnice w elektrycznych parametrach samych kondensatorów, nie idzie rozróżnić ich, nie zależnie od budowy.
                              Wniosek - jeżeli na "goło" porównamy elektrolita X uF z MKT X uF różnica jest słyszalna.

Zawsze powtarzałem, że jak czarna skrzynka ma taką samą transmitancję, nie zależnie jak zostało to zrealizowane, na wyjściu zawsze otrzymamy taki sam sygnał, przy stałym pobudzeniu.
                              Last edited by El_liero; 06.02.2015, 20:22.

Skomentuj

Z przesylka te Satori wyniosa ponad 2300zl :)

Skomentuj

Przesylka nie jest problemem. Czy mieszka ktos w Polsce kto nie mialby znajomych w UK? Powiedzcie po prostu czy za 2k PLN dostanie sie cos lepszego.

Skomentuj

Na allegro za 600zł jest Scan D2905/97000, zostaje 1400 zł, można poszperać za czymś w stylu Illuminatora 18cm. Satori bardzo szybko kończą się mechanicznie.

Skomentuj

Gdzie ten scan?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chodzi o te?

Sprawdzam wlasnie co to jest warte

Skomentuj

i co tam kolego, jakie głośniki wybrałeś?

Skomentuj

Czaruję...