Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX 200 + centralny..., wlasnie, jaki? Jakie satelity?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FX 200 + centralny..., wlasnie, jaki? Jakie satelity?

W tym badz nastepnym miesiacu zamierzam zabrac sie do skladania kopii kolum STX FX 200. Glosniki i zwrotnice beda typowe jak dla fx 200. Wszystko ladnie i pieknie..., jednakze. Jaki dopasowac do tych kolumn kolumne centralna oraz satelity?

Wiem, ze fx 200 byly, sa dosc popularne w dziedzinie DIY, ale nigdzie nie moglem dokopac sie z jakim centralnym i jakimi satelitami tworza fajny zestaw do kina domowego. Dlatego liczylbym na sugestie osob z wyzsza wiedza niz moja :) Sek w tym, ze zwrotnic nie bede sam umial zrobic. Wiec chyba ogranicza mnie to do kupienia czegos gotowego w kawalkach (cos ala fx 200).

Jak narazie wygrzebalem tylko cos takiego:

http://loudspeakershop.eu/zestaw-do-...er-p-1848.html

Zależy czy do muzyki wielokanałowej czy do kina.
    Ogólnie fronty powinieneś mieć jak najbardziej zbliżone do centralnego, nie wiem jaka tam była wysokotonówka ale średni to 14 , więc najlepiej było by 14scx i awx, jeśli ma to wyglądać to 2 x 14scx leżąco jak wszystkie marketingowe centralne, jak ci zależy na odsłuchu nie tylko w jednym miejscu przed głośnikiem centralnym to styknie 2way 14scx a do tego na forum Paweł wrzucił projekt, więc masz zwrotnice i skrzynki i kilka wysokotonówek do wyboru. Co do efektowych to zależy jakie pomieszczenie i gdzie będą skierowane i umieszczone, ale pewnie również 14scx styknie .

Skomentuj

Raczej do kina bo muzyki bede sluchal w stereo. Zrobie tak jak napisales, tylko jedno mnie zastanawia. 14scx i wax to jedynie wysokie i niskie tony. Tego rodzaju glosniki nie potrzebuja rowniez tonow niskich? Np. zastosowac srednioniskotonowy zamiast 14scx? Moze laickie pytanie, ale nie wiem.

Skomentuj

Chdzi o ten projekt?

http://diyaudio.pl/showthread.php/20...ight=centralny

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
          W tym badz nastepnym miesiacu zamierzam zabrac sie do skladania kopii kolum STX FX 200. Glosniki i zwrotnice beda typowe jak dla fx 200. Wszystko ladnie i pieknie...,
          ale glosniki sie zmienily!
          wiec musisz uzyc zwrotnicy od nas z forum a nie ze strony STXa

Zrobie tak jak napisales, tylko jedno mnie zastanawia. 14scx i wax to jedynie wysokie i niskie tony. Tego rodzaju glosniki nie potrzebuja rowniez tonow niskich? Np. zastosowac srednioniskotonowy zamiast 14scx? Moze laickie pytanie, ale nie wiem.
          mowa o GDNie 14 SCX
          to dobry zestaw, ale zeby zagral basem to trzeba by dac nieco wieksza obudowe
          a do kina im mniejsze tym lepiej...

jak ma byc taniej to smialo mozesz kupic gotowe efektowe z STXa - gra to na tyle dobrze ze smialo mozna kupic

a zwrotnice to mozesz zamowic na forum - moze ktos to wykona

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chdzi o ten projekt?
          nie
          o ten http://diyaudio.pl/showthread.php/24722-Stx-wm-stx-5-1-140-8-f-s-mc-x-(gdn-14-100-scx)-t-stx-4-1-200-8-f-a-pc-x

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            ale glosniki sie zmienily!
            wiec musisz uzyc zwrotnicy od nas z forum a nie ze strony STXa
            Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem, jak to sie zmienily? STX produkuje obecnie glosniki (przewidziane dla fx200) o zmienionych parametrach i gorzej brzmia z fabrycznymi zwrotnicami? Jesli tak to dziekuje za informacje i bede wdzieczny za wiecej informacji na ten temat. Z checia bym poczytal cos wiecej na ten temat bo nie bede ukrywal, ze twoj wpis troche wprowadzil czarne chmury do mojej realizacji :( Spodziewalem sie prostego zlozenia zamowienia z STX, a tu prosze... Niewiele brakowalo i spotkalbym sie z rozczarowaniem.

Skomentuj

Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem, jak to sie zmienily?
              cala seria SCX zostala odswiezona. nowe SCXy maja inne membrany itp itd. brzmia znacznie lepiej
              a FX-200 nie jest juz produkowany wiec nie zmieniali zwrotnicy...

poszukaj na forum (wlasne konstrukcje - projekty) tematu ravena o odswiezeniu FX-200
              zwrotnice zrobili sie bardziej skomplikowane, ale robione samodzielnie wyjda pewnie i tak taniej niz gotowce z STX

Skomentuj

O matulu!! Ja myslalem, ze zmienili tylko oznaczenia glosnikow do FX-200 i dlatego stara ich nazwa jest w nawiasie...Niezle jaja :(

EDIT:

Dorwalem sie do tego tematu raven'a:

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Z tym, ze wavecor'y sa ponoc nie do dostania, wiec musialbym celowac w jakas kopulke od STX, tylko jaka? Pewnie pojawi sie problem wykonania zwrotnicy bo nie byla mierzona (kopulka)... Ehh nie ma lekko...
                Last edited by rutkose; 07.02.2015, 14:24.

Skomentuj

przecież w tym temacie jest od razu info, że od STXa pasują PC i PCX, cała zwrotnica jest udostępniona w temacie pkt. 4

Skomentuj

http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html

Skomentuj

Faktycznie nie wiem jak to przeoczylem!

Skomentuj

Dokładnie a na efektowe te co Paweł zrobił, tam basu i tak nie będzie, wiem bo mam duże monitory napędzane dodatkowym wzmacniaczem i nie ma różnicy tam, byle od 80 a 100hz przetwarzały

Skomentuj

Dziekuje Panowie, jestescie swietni!! Jako fronty zrobie fx-200 po tuningu, jako satelity projekt Pawla. Pozostaje jedynie problem centralnej kolumny. 2x 14 scx +pcx, skrzynia 1,5 wymiarow kolumn z projektu Pawla?

Skomentuj

Pozostaje jedynie problem centralnej kolumny. 2x 14 scx +pcx, skrzynia 1,5 wymiarow kolumn z projektu Pawla?
                            w przypadku centralnego mamy 2 problemy
                            1 - 2x8r=4 lub 16r
                            2 - trzeba robic nowa zwrotnice

wiec aby to wyeliminowac ja od dawna stosuje prosty trick - stosuje drugi glosnik w roli membrany biernej!
                            czyli mamy nadal kolumne 8r i zwrotnica taka sama a wyglad klasycznego centralnego

Skomentuj

A ja bym postawił normalny 2way i kierował się akustyka a nie wizualnym aspektem marketingowym, chyba że masz mało miejsca

Skomentuj

Podziwiam wasza wiedze w tym zakresie, wlasnie dowiedzialem sie o istnieniu czegos takiego jak membrana bierna!! Ze spelnia zadanie bass-reflex. Musze odczytac, czy trzeba jakos specjalnie w tym celu glosnik przerabiac, czy wystarczy wstawic go jako "atrape". Oczywiscie jesli dobrze mi rozum podpowiada, obudowa musi byc wowczas zamknieta.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                A ja bym postawił normalny 2way i kierował się akustyka a nie wizualnym aspektem marketingowym, chyba że masz mało miejsca
                                Poprostu lubie klasyczny wyglad kolumn centralnych :) Zreszta to bedzie 2 way tylko w poziomie i drugi 14 scx wykorzystam jak Pawel radzi jako membrane bierna (ale jeszcze musze o tym poczytac) albo jako odizolowana od reszty atrape, czyli niepodlaczony glosnik w kolumnie, choc to troche juz kompletne marnotrawstwo i byloby szkoda.

Skomentuj

W pozycji poziomej chodzi o charakterystyki boczne dla słuchaczy względem tych na wprost głośnika centralnego a tym co oferuje konstrukcja w ustawieniu pionowym, poszukasz znajdziesz co się dzieje z reguływ miejscu podziału przy ustawieniu poziomym na odchyleniu z osi odsłuchu, sam mam z tym problem, jednak chyba ustawie klasyczny monitor 2way w pionie, nie zawsze siedzę na wprost centralnego głośnika

Skomentuj

W sumie faktycznie sprawa jest do przemyslenia, choc ja zawsze siedze na przeciwko TV, wiec zobaczymy

Skomentuj

Osobiście mam zrobiony identycznie centralny jak mówi Paweł, jak do oglądania filmów - dla mnie bomba :P

Na efektowe robiłem ostatnio koledze 14scx+pc w 7l CL i jest zadowolony, mam bezpośrednie porównanie do 14scx tylko w 12l i BR, w kinie nie zauważyłem różnicy.
                                      Może gdybym przerobił więcej filmów coś bym zauważył, ale przy "szybkich" testach różnicy nie było.
                                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

skoro nie slychac roznicy to po co marnowac miejsce?
                                        w takim przypadku bym robil max 6 litrow i to z cienkiej plyty

Skomentuj

Czaruję...
                                        X