Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie sali 15m x 30m , jak podejść do tematu ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Behringer DDM4000 to dobry mixer ( jeżeli trafisz na nie zajechany) i ma wszystko czego potrzeba ( chociaż również wolałbym osobiście Pioneera, Rane, Allena/ ale wiadomo- cena).
    To mają być imprezy jakiego typu?

Skomentuj

Nigdy nie miałem przekoniania do zestawów aktywnych, bo jak sie spierdzieli to całość. Wolałbym pozostać przy pasywnym.

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      Behringer DDM4000 to dobry mixer ( jeżeli trafisz na nie zajechany) i ma wszystko czego potrzeba ( chociaż również wolałbym osobiście Pioneera, Rane, Allena/ ale wiadomo- cena).
      To mają być imprezy jakiego typu?
      sprzęt tylko nowy ze sklepu. To co jest przed mixerem wybiorę sam , to co jest za mixerem muszę prosić o pomoc.

Skomentuj

A odpowiedzi na zadane pytanie (po raz kolejny) nadal brak...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          A odpowiedzi na zadane pytanie (po raz kolejny) nadal brak...
          Głównie wesela , czasem jakiś mały plener.
          Last edited by Amadeus11; 15.02.2015, 16:15.

Skomentuj

demotywatory.pl//uploads/1262452460_by_sylu3n_600.jpg
            Last edited by ruffpl; 15.02.2015, 16:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
              Nigdy nie miałem przekoniania do zestawów aktywnych, bo jak sie spierdzieli to całość. Wolałbym pozostać przy pasywnym.
              Jak będzie miało coś wysiąść to nie ma znaczenia czy będzie to w jednym urządzeniu czy kilku różnych. Kolumny aktywne mają dopasowane mocą wzmacniacze, oraz zazwyczaj wbudowane limitery przez co chronisz głośniki. Pasywne wymagają do tego drogich wzmacniaczy lub dodatkowych urządzeń... a nie wspominając już o poprawnej konfiguracji. Twój wybór, skoro wolisz martwić się o dodatkowe urządzenia i okablowanie, a przy tym odpowiednio je dopasować do siebie.

Dobra, jeżeli mamy jakoś doradzić to powiedz w jakim miejscu ma to grać, rozumiem że jedna salka 15mx30m, a możesz opisać coś o walorach akustycznych? Czy duży jest tam pogłos, czym pokryta podłoga itp itd... czym więcej informacji nam udzielisz tym trafniej będziemy mogli coś ci doradzić :)
              Last edited by DiGiCo; 15.02.2015, 16:35.

Skomentuj

"posiadasz" sprzęt od Drausa i piszesz "bass" zamiast "bas"?
                Mało to profesjonalne...
                A co ma słownictwo do tego ? Bass czy bas, co to za różnica ? A "posiadam" w takim znaczeniu że mój przyjaciel z którym współpracuje od kilku lat ma to nagłośnienie w swojej firmie i obcuje z nim dosyć często grając i nagłaśniając razem z nim imprezy.

Skomentuj

A jak sprawdzą się kolumny tubowe na sali ?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                    A co ma słownictwo do tego ? Bass czy bas, co to za różnica ?
                    Spoko, pisz i mów jak chcesz.
                    Prawie tak samo jak jeden gość z jednego z większych salonów audio w Bydgoszczy, podczas rozmowy ze mną mówił "włanczać", nie wiedział że istnieje taka firma jak Usher Audio, oraz nawijał mi makaron na uszy o kierunkowości kabli głośnikowych.
                    Na pytanie co się stanie jak podłączę odwrotnie, nie był w stanie mi odpowiedzieć.
                    Profesjonalizm pełną gębą, pewnie też jest święcie przekonany że "włanczać" jest poprawnie.

Czytam że jesteś początkującym DJ-em... no tak, zazwyczaj oni tak mają, kompletnie nie znają się na sprzęcie którego nawet sami używają.
                    Wiedzą jedynie że dana kolumna grała dla nich dobrze lub źle, a co siedziało w środku to czarna magia... nie mówiąc już o wiedzy na temat akustyki itp.

Bez urazy, ale takich tematów widziałem wiele, zielony który próbuje doradzać drugiemu zielonemu, coś jak na elektrodzie.
                    Niech kolega Amadeus11 założy temat na estradowcu, tam otrzyma profesjonalną odpowiedź (jeśli opisze dokładnie temat i zada odpowiednie pytanie, bo jak napiszesz tak jak tu, w 24 poście dopiero napiszesz co chcesz grać, to słabo to widzę...)

Skomentuj

Czy początkującym to nie wiem bo gram już kilka lat, może wiedzy odnośnie budowy i akustyki nie mam jak "profesjonalista", lecz jakieś doświadczenie praktyczne mam. Znam sprzęt na którym gram i wiem jak brzmi. Trochę tego nagłośnienia w życiu posłuchałem także znikomą wiedzę na ten temat mam. Nie wiem jakim prawem mnie osądzasz po 2-3 postach które napisałem, raczej mało to "profesjonalne". Czy forum nie jest od tego żeby jeden użytkownik podzielił się swoją wiedzą z innym na jakiś temat? Liczba nabitych postów nie świadczy o byciu zielonym bądź "profesjonalistą". Nie widzę sensu takiej rozmowy na forum, także dziękuje i pozdrawiam.

Skomentuj

Nie wiem jakim prawem mnie osądzasz po 2-3 postach które napisałem
                        To jest forum, mam prawo się wypowiedzieć.

Czy forum nie jest od tego żeby jeden użytkownik podzielił się swoją wiedzą z innym na jakiś temat?
                        Jak na razie w tym temacie nic konkretnego nie napisałeś.

odnośnie rozmeiszczenia to kwestia cięzka, zależna od sali, układ mebli etc polecam góry zawiesić pod sufitem i odpowiednio skierować
                        I może jeszcze meble które "przeszkadzają" przestawiać i dywan rozwinąć na parkiecie?
                        Nikt tak nie robi ponieważ to nie ma sensu.
                        Stawiasz suby, na to górki na kiju lub na statywach obok i załatwione... na weselu czy urodzinach nikt różnicy nie usłyszy.
                        Co innego gdy sprzęt ma być na stałe w danym pomieszczeniu, wtedy można się bawić.

Cały ten temat to jakaś kpina, "nie mam nic, nie wiem jak to się robi ale chce na tym zarabiać pieniądze".
                        Daj pan spokój...
                        A potem na forum kwiatki typu "70% basu z suba wychodzi przez tylną ścianę obudowy".
                        Last edited by marian; 16.02.2015, 13:09.

Skomentuj

Stawiasz suby, na to górki na kiju lub na statywach obok i załatwione... na weselu czy urodzinach nikt różnicy nie usłyszy.
                          Co innego gdy sprzęt ma być na stałe w danym pomieszczeniu, wtedy można się bawić.
                          Autor nie napisał nic odnośnie tego czy ma to być na stałe czy przenośne, stąd taka rada. Sam pewnie wiesz że jeśli sprzęt ma być na stałe to warto go dobrze usadowić, bo akustyka pomieszczenia jednak się liczy. No i zgodzę się że temat bezsensu.

Skomentuj

Na innych forach naczytałem sie o tych opóźnieniach , też mi się wydawało że to za mała sala na takie opóźnienia. To znaczy, taki stół jest dla mnie nie potrzebny. Ja chcę mieć sprzęt mobilny do grania na różnych salach maksymalnie o takich wymiarach jak wyżej podałem. Do tematu chcę podejść jak najbardziej poważnie bo w ciagu dwóch lat muszę zmienić fuchę z tej co mam ( w miarę dobrze płatnej ) na te granie ( zapewne mniej opłacalne ) . Może to dla was wydać się dziwne , nie lubiej swojej pracy . Mam teraz sznse to zmienić .
                            Tu napisał

- - - - - aktualizacja - - - - -

Liczba nabitych postów nie świadczy o byciu zielonym bądź "profesjonalistą". Nie widzę sensu takiej rozmowy na forum, także dziękuje i pozdrawiam.
                            Aby pomóc trzeba czytać o co pytają. A jeszcze lepiej ze zrozumieniem:blushing:

Skomentuj

A jak sprawdzą się kolumny tubowe na sali ?
                              tak, sprawdzą się. ale na chałturach wszystko się sprawdzi więc nie masz co przesadzać. ludzie się naprują i będą tylko pamiętać że głośno było. a stare baby będa co 5 minut przychodzić "panie, co tak głośno!"
                              odpuść sobie predykcję bo nic Ci po niej. idż do sklepu muzycznego i posłuchaj co tam mają

Skomentuj

Szukasz sprzętu mobilnego a interesujesz się tubami ?

Skomentuj

Jeśli chcesz być mobilny, czyli sam rozkładać sprzęt, to tylko BR 15".
                                  Z BR 18" już będzie ciężko a co dopiero tuby.

Skomentuj

Jeśli chcesz być mobilny, czyli sam rozkładać sprzęt, to tylko BR 15".
                                    Z BR 18" już będzie ciężko a co dopiero tuby.
                                    Gdzie ja napisałem że chcę kupić tuby ? Zadałem pytanie czy sie nadają . A zadałem dlatego takie pytanie, bo myślałem że dostanę odpowiedź natury technicznej . Nie pytałem jak będę ją targał i czy dam radę .

Skomentuj

W mniejszych zamkniętych pomieszczeniach lepiej sprawdzają się BR-y z racji swojej uniwersalności.
                                      Tuby są bardziej kierunkowe jak również mają wyższy SPL, dlatego świetnie sprawdzają się na plenerach.
                                      Dodatkowo BR-y grają "przyjemniej" niż tuby, na weselach gdzie prawie połowa ludzi to wiek +40 jest to bardzo ważne.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                        Tu napisał
                                        Popatrz na kolejność postów, odnośnie drausów, sa to tuby, zawsze nosimy je we 2, samemu ciężko. Do lokalu o powierzchni ok 150 m2 jak wstawiliśmy 2 i miały ok 1500 watt na sztuke ( chodzi o dostarczoną moc ) to już było dużo, spokojnie 1 dał by sobie rade, nie mówiąc już o jakimś weselu. Stoi tam też turbosound milan m18b. Fajna sprawa, do tego są 2 sztuki Milan M15. Kiedyś nagłaśnialiśmy tym mały plener i było ok. No i jest to zestaw aktywny także nie trzeba inwestować w wzmacniacz. Wiem też że electro voice-y są wporzadku, oraz może coś z oferty Pol-audio ?

Skomentuj

Zadne te suby basowe zwane odwrotkami nie sa tubami w rzeczywistosci, to sa hybrydy. Taki skrzyzowanie linii transmisyjnych z komorami kompresyjnymi. Na prawdziwa tube to one sa zwyczajnie za krotkie i za male.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X