Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie sali 15m x 30m , jak podejść do tematu ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie sali 15m x 30m , jak podejść do tematu ?

Hej , aż się zdziwiłem że nadal są tu ci co byli :o

Takie pytanko mam, jak najlepiej rozmieścić głośniki do nagłośnienia sali 15m x 30m ? Czy użyć dwóch kolumn czy więcej ? co z basem ? pytanie czysto teoretyczne .

-jaki sprzęt?
    -jakie imprezy?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      -jaki sprzęt?
      -jakie imprezy?
      Nie ma sprzętu , ale jeżeli okaże się że przeznaczając 2000zł miesiecznie na taki cel uda sie coś zrobić to zostanę przy moim planie :)
      Wiem że przy większej ilości kolumn potrzebna jest konsoleta cyfrowa, a to duży koszt . Znacie jakąś tania konsoletę z mniejszą ilością kanałów ?

Skomentuj

Nadal nie wiem co chcesz nagłaśniać i co chcesz osiągnąć...

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
        Wiem że przy większej ilości kolumn potrzebna jest konsoleta cyfrowa
        Pierwsze słyszę.

Skomentuj

"Posiadam" 4x STK 612M oraz 4x HF19 od Dr!Ausa + HA6001. Znajomy kupił ostatnio electro-voica też 4 satelity + 4 suby. Dużo zalezy też jakiego rodzaju ma to być nagłośnienie. Jeżeli to klub to warto zainwestować w bass, jeżeli jakaś salka do nałośnienia to polecam opcje 4x satelita + 2x sub. No i ogółem opcja satelita + sub jest lepsza niż satelita grająca pełnym pasmem.

EDIT: Nie doczytałem, a odnośnie rozmeiszczenia to kwestia cięzka, zależna od sali, układ mebli etc polecam góry zawiesić pod sufitem i odpowiednio skierować, trzeba tez patrzeć zeby fale sie nie znosiły ( z doświadczenia wiem ze w przypadku bassu gra to większą role )
          Last edited by Majkip; 12.02.2015, 21:49.

Skomentuj

"posiadasz" sprzęt od Drausa i piszesz "bass" zamiast "bas"?
            Mało to profesjonalne...

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
              "a odnośnie rozmeiszczenia to kwestia cięzka, zależna od sali, układ mebli etc polecam góry zawiesić pod sufitem i odpowiednio skierować, trzeba tez patrzeć zeby fale sie nie znosiły ( z doświadczenia wiem ze w przypadku bassu gra to większą role )
              A co ze stołem do opóźnień cczasowych między kolumnami ? Macie coś takiego, czy jest zbędny do takiej sali ? chodzi mi o to by dźwięk był zrozuumiały

Skomentuj

Amadeus, o czym Ty w ogóle piszesz?
                Jakie opóźnienia?
                W sali 15x30m?
                Niby kto i w jakim miejscu miał by te opóźnienia usłyszeć?

Napisz jakie to mają być imprezy i co chcesz osiągnąć, wtedy można coś doradzać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Amadeus, o czym Ty w ogóle piszesz?
                  Jakie opóźnienia?
                  W sali 15x30m?
                  Niby kto i w jakim miejscu miał by te opóźnienia usłyszeć?

Napisz jakie to mają być imprezy i co chcesz osiągnąć, wtedy można coś doradzać.
                  Na innych forach naczytałem sie o tych opóźnieniach , też mi się wydawało że to za mała sala na takie opóźnienia. To znaczy, taki stół jest dla mnie nie potrzebny. Ja chcę mieć sprzęt mobilny do grania na różnych salach maksymalnie o takich wymiarach jak wyżej podałem. Do tematu chcę podejść jak najbardziej poważnie bo w ciagu dwóch lat muszę zmienić fuchę z tej co mam ( w miarę dobrze płatnej ) na te granie ( zapewne mniej opłacalne ) . Może to dla was wydać się dziwne , nie lubiej swojej pracy . Mam teraz sznse to zmienić .

Skomentuj

Chodzi ci pewnie o opóźnienia wynikające z technologii cyfrowej. Nie wiem czy jest sens takową stosować. Wszystko zależy od planów na przyszłość i jakie imprezy zamierzasz grać. Nie ukrywam ze wygodna sprawa gdzie stawiasz mikser typu QSC Touch Mix odpalasz IPada i stroisz wszystko przez wifi z dowolnego miejsca.... ale to wszystko kosztuje. Temat rzeka.

Co do kolumn i mobilności to polecam zestawy typu bas + mała nadstawka(2x8"-10" + driver) wkładana na lancy w suba. Jest to mobilne rozwiązanie i dobre na trudne warunki(przy zastosowaniu wąsko grających nadstawek możesz ograniczyć odbicia od ścian)
                    Last edited by DiGiCo; 13.02.2015, 20:02.

Skomentuj

Szukałem programu MAPP Online Pro . Może ktoś wie gdzie można go pobrać bez rejestracji ?

Skomentuj

Szukaj na torrentach albo warezach

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                          Szukałem programu MAPP Online Pro . Może ktoś wie gdzie można go pobrać bez rejestracji ?
                          a co , kupujesz Meyery? do Mapp online trzeba się zarejestrować, bo obliczenia są wykonywane na serwerze Meyera i tylko jego modele program zawiera.
                          powiedz wogole co chcesz symulować ? Zaleta Mapponline jest to że dobrze symuluje najniższe częstotliwości. EASE tego nie zrobi i to jest jego jedyna chyba wada, bo ogólnie nic lepszego nie ma.
                          z prostych programów predykcyjnych to może Easefocus albo Arraycalc, tylko czy Ci się przyda ?
                          określ konkretnie jaki budżet, jakie sztuki chcesz grać. czy tylko we wnętrzach , czy też plener? jakie masz doświadczenie?
                          z literatury warto chyba zacząć od książki Krzycha Sztekmilera, no i wszystkie numery Live Sound Polska, Live Sound & Installation .
                          w sprzęcie można przebierać do woli, używany jest w takich cenach że aż miło.

Skomentuj

Nie wiem na ile program Easefocus oblicza wiarygodnie , ale przydatne doświadczenie z ustawieniem kolumn.
                            Last edited by Amadeus11; 14.02.2015, 16:30.

Skomentuj

Sala 15x30m a wy już MAPP albo EASE chcecie używać ? litości...

Z tego co zrozumiałem to wymiary są teoretyczne i oznaczają typowane maksimum? Piszesz o przeznaczeniu 2000zl miesięcznie, napisz po ludzku ile maksymalnie chcesz na to przeznaczyć.

Wnioskuje z chaotycznego początku tematu że chcesz być mobilnym grajkiem/lub nagłaśniać małe sztuki. Napisz jaka suma inwestycji, doradzimy jaki zestaw kupić. Jak ma być fajnie i mobilnie to zestaw minimum 1x18" i gora 12"+1(lub 1,4)" na stronę i coś tym zagrasz w 450m2, ale "pierdolnięcia" w dole nie będzie...
                              Szczerze mówiąc 450m2 i słowo mobilnie zestawione razem to abstrakcja.

Programiki sobie daruj na chwile obecna, jak trafisz na sale gdzie co najmniej jedna strona to same okna, twoje symulacje będziesz mógł sobie do "pupy" wsadzić.

Skomentuj

Narazie mam zamiar kupić mixer Behringer DDM 4000 , fajny bajer i tanio.Mixer jest dla mnie najważniejszy , bo lubię się pobawić. Nawet jak mój plan nie wypali to mixer sie nie zmarnuje :) . A co do nagłośnienia to chciałbym 12" + wysokotonowy i coś na doły. A wzmacniacze DAP Audio myśle że wystarczą. Jeden już mam 900W lub 2x450W. Moc trochę podają zawyżoną i pewnie ma 30% mniej. Swiateł nie mam żadnych . Na poczatek chciałbym sie zmieścić w 20000zł rozciągnietych na dwa lata. Chyba ze sie sprężę to w rok. Pomieszczenia zamknięte .
                                Last edited by Amadeus11; 14.02.2015, 18:11.

Skomentuj

DDM4000 to mikser dla DJa. Jeśli będziesz robił dj-kę, to może i owszem, ale popatrz na forach, jak z awaryjnością. W tym segmencie nie mam (prawie, niestety) żadnych doświadczeń, ale z opisów wygląda bardzo okej.
                                  Myślę, że informacja, jaką muzykę grasz, będzie przydatna również.
                                  Sprawdź, przy jakich impedancjach Twoja końcówka uzyskuje takie moce. Ogólnie ja swego czasu pakowałem po 330W na górki 2x15 na koncertach do ok. 200 osób i było całkiem spoko.
                                  Twój koniec ma limitery? Bardzo przydatna i ważna (szczególnie, jeśli się nie ma doświadczenia) funkcja.
                                  Do tego zwrotnice aktywne się przydadzą (chyba, że użyjesz nowych aktywnych paczek, one zazwyczaj same kroją sygnał, często można w to ingerować), 24dB/okt. Całkiem proste do stworzenia samemu.

Skomentuj

Spodobały mi się kolumny Dr!aus jak kolega wyżej napisał . Dobry przelicznik cena jakość . Może być żę kupię za 3 miesiące dwie satelity STK 612M a potem będę zbierał na doły jeżeli nikt do tego czasu mnie nie poprawi z wyborem .

Skomentuj

Cena porównywalna do aktywnych JBL EON 615. Nie potrafię ocenić Dr!Ausa, ale powiem, że paczuszki JBL'a są bardzo mobilne (jakieś 17-18kg, uchwyty wszędzie, gdzie się da), całkiem spoko grają i mają fajne DSP na pokładzie. Jak na razie "tylko" 4 ustawienia (main, monitor, speech, sub), ale za miesiąc czy dwa wyjdzie aplikacja na Andka i iOSa, która pozwoli na używanie parametryka 4-pasmowego, regulację głośności (i, mam nadzieję, kontrolę limitera) przez bluetooth. Mogę się pokusić nawet na opinię, że do muzyki tanecznej normalnej (tzn. bez łupanek z radia) basu będzie wystarczająco z samych pak.
                                      Co może mieć też znaczenie, w końcu EONy wyglądają przyzwoicie. Starsze serie były wizualnie obrzydliwe IMO.

Skomentuj

Jakoś do firmy Behringer nigdy nie miałem przekonania, osobiście w tej cenie wolałbym wyłapać coś od Pionieera, Reloopa lub Allen & Heatha- bawiłem się Xone32 i mogę serdecznie go polecić(prosty ale posiadający wiele możliwości). Co nagłośnienia, to szukaj zestawów typu" Zestaw Aktywny NAW VM System VMS1512 3200W (2x400W+2400W) Cała elektronika upchana do jednego suba, podpinasz powercon, parę speakonów i sygnał, a system ma grać :) Z jego montażem i transportem również nie ma żadnych problemów. Nie mówię żebyś od razu na ten zestaw się decydował, ale jak coś to poszukiwał takiego o podobnych cechach. Może znajdziesz coś tańszego, nie koniecznie na głośnikach B&C. Słyszałem też zestaw QSC serii K i również robi wrażenie- jak takie "małe" potrafi grać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X