Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System pomiarowy Clio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za drogo jak dla Ciebie.

Skomentuj

Nie zamierzam ustawiać pewnego pana

Skomentuj

Jeśli to nie jest produkt dla Ciebie to po co ciągle się w tym temacie wypowiadasz? Wyraziłeś raz swoją opinię i wystarczy, daj teraz pogadać tym co są zainteresowani!

Skomentuj

Accuracy (direct field) ±1 dB 20Hz÷10KHz, ±2 dB 10÷20KHz
          http://www.audiomatica.com/wp/wp-con..._mic010203.pdf
          wg manuala " It is possible to obtain individual frequency calibration data."
          wygląda na to że standardowo nie jest mic kalibrowany, ale jest taka możliwość. pytanie za ile?...
          przeglądałem manuala, wygląda mi na to że mierzyć można impedancję, fr i wodospad, wyznaczyć TSy. i to tyle , czy coś źle patrzę? bo jak tyle to trochę mało:(

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
            Accuracy (direct field) ±1 dB 20Hz÷10KHz, ±2 dB 10÷20KHz
            http://www.audiomatica.com/wp/wp-con..._mic010203.pdf
            wg manuala " It is possible to obtain individual frequency calibration data."
            wygląda na to że standardowo nie jest mic kalibrowany, ale jest taka możliwość. pytanie za ile?...
            przeglądałem manuala, wygląda mi na to że mierzyć można impedancję, fr i wodospad, wyznaczyć TSy. i to tyle , czy coś źle patrzę? bo jak tyle to trochę mało:(
            Dlatego lepiej kupić produkt za który płacąc wspiera się chorwackiego profesora niż włoskich nierobów. Tym bardziej że za licencję w rozsądnej cenie płaci się raz i nie trzeba dopłacać za każdą aktualizację do najnowszej wersji.

Skomentuj

http://www.audiomatica.com/wp/wp-con..._mic010203.pdf producent daje plik kalibracyjny na zyczenie. Poza tym nawet bez tego dokladnosc jest bardzo duza. Tanie mikrofony z kalibracja wcale lepiej nie wypadaja.

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
              wygląda mi na to że mierzyć można impedancję, fr i wodospad, wyznaczyć TSy. i to tyle , czy coś źle patrzę? bo jak tyle to trochę mało
              Cos jeszcze trzeba zeby zaprojektowac zwrotnice do kolumn?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Dlatego lepiej kupić produkt za który płacąc wspiera się chorwackiego profesora niż włoskich nierobów.
              A kupies juz czy tylko tak sobie dumasz jak zwykle?

Skomentuj

Szkoda, że nie ma wbudowanego choćby małego wzmaczka zasilanego z USB, wtedy system byłby w pełni przenośny.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  500 ojro
                  "Kto bogatemu zabroni "

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                  Szkoda, że nie ma wbudowanego choćby małego wzmaczka zasilanego z USB, wtedy system byłby w pełni przenośny.
                  Nigdy nie będzie bo jeszcze statyw do mica
                  Więc jest tak samo mobilny jak mój system

Skomentuj

Bez przesady, 500 euro to nie majatek. Jak ktos zarabia na pracy przy glosnikach, to nie jest to zaden wielki wydatek.

Skomentuj

skoro zarabiasz tak dobrze :)

Skomentuj

Nie mowie, ze ja zarabiam, ale kilku tu obecnych napewno :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Nigdy nie będzie bo jeszcze statyw do mica
                          Więc jest tak samo mobilny jak mój system
                          Twój może i tak, ale mój już nie :) Mimo, że podłączany do lapka to dwa zasilacze do tego jeszcze mam :)
                          Muszę się rozejrzeć za innym softem jakimś, SW jako sam soft pomiarowy zaczyna mnie wkurzać.

Skomentuj

Nie mowie, ze ja zarabiam, ale kilku tu obecnych napewno
                            No ja musiał bym zrobić jakieś 20-30 zwrotek :)
                            Średnio poświęcam jednej 3 tygodnie .
                            No trochę bym musiał zbierać :)

Mimo, że podłączany do lapka to dwa zasilacze do tego jeszcze mam
                            No jak mierzysz w "lesie" to jest problem

SW jako sam soft pomiarowy zaczyna mnie wkurzać.
                            Inny jest jeszcze bardziej w... wkurzjacy :)

Skomentuj

Mimo, że podłączany do lapka to dwa zasilacze do tego jeszcze mam
                              Do czego? Do pomiarów TBA820 i zasilanie bateryjne z akumulatora żelowego i będziesz miał przenośny system

Skomentuj

Sam mikrofon, ktory jest w zastawie kosztuje ponad 1300zl, wiec nie jest to taka zla oferta.
                                Oryginał od clio to ta sama liga co WM-61a czy behrigner ecm-8000.... niestety
                                Ja też mogę ci sprzedać WM-61a za 1300zł - to znaczy że za te pieniądze będzie lepiej mierzył niż taki za 50zł?

Taki system się przydaje jeśli chcemy poznać faktyczną charakterystykę głośnika i faktyczny SPL natomiast przy projektowaniu zwrotnic nie zauważysz różnicy.

Skomentuj

Chyba coś przegapiłem bo nie zauważyłem kiedy tworzyła się legenda w której Clio rosło do rangi wzorca pomiarowego. Gdzie to było? Na jakimś forum czy w gazecie Budynia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    Oryginał od clio to ta sama liga co WM-61a czy behrigner ecm-8000.... niestety
                                    Ja też mogę ci sprzedać WM-61a za 1300zł - to znaczy że za te pieniądze będzie lepiej mierzył niż taki za 50zł?
                                    Byc moze, podalem tylko orientacyjna cene tego mikrofonu, czy jest tyle wart czy nie to juz inna kwestia. Jesli przyjac jego cene 1300, to kupujac caly zestaw jego cena nie wydaje sie jakos szczegolnie zawyzona.

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    aki system się przydaje jeśli chcemy poznać faktyczną charakterystykę głośnika i faktyczny SPL natomiast przy projektowaniu zwrotnic nie zauważysz różnicy.
                                    I o to wlasnie chodzi.

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                    Chyba coś przegapiłem bo nie zauważyłem kiedy tworzyła się legenda w której Clio rosło do rangi wzorca pomiarowego. Gdzie to było? Na jakimś forum czy w gazecie Budynia?
                                    Daj se siana arwas.

Skomentuj

I o to wlasnie chodzi.
                                      Taki system jest sens kupować jak robi się kilkanaście-kilkadziesiąt pomiarów dziennie .
                                      Wtedy daje to jakąś oszczędność czasu i wygodę pracy .
                                      Nie wiedzę sensu takiego zakupu przy zastosowaniach hobbystycznych czy półprofesjonalnych bo nie będzie z tego żadnych korzyści .
                                      No chyba, że ktoś po prostu chce bez boleśnie zacząć coś mierzyć a może sobie na taki zakup pozwolić to też wtedy jest dobre rozwiązanie .
                                      Ja jednak wolał bym tą kwotę przeznaczyć już na porządny mikrofon .

Pomiar SPL średnio jest potrzebny nawet producentowi kolumn (co innego głośników ale producent głośników raczej nie kupi clio tylko Kippela ). I tak firmy podają w cały świat więc jak się robi kolumnę wystarczy oszacować efektywność , błąd będzie mniejszy niż podaje wielu hi-endowych producentów

Skomentuj

Ja nie widzę problemu w tym aby we własnym systemie skalibrować SPL. Wystarczy mieć parę pewnych głośników które posłużą jako punkt odniesienia do uśrednienia czułości naszego systemu. Potem to juz tylko mierzyć przy tych samych nastawach systemu pomiarowego i po kłopocie. Jak kogoś stać na wydanie 2 tys na system który będzie miał pewne rzeczy już zrobione to czemu nie.
                                        Dla mnie to co oferuje clio nie jest warte tych pieniędzy. W ogóle soft pomiarowy bez modułu symulacji zwrotnicy nie ma dla mnie racji bytu. Płacenie 2 tauzenów a następnie kombinacje alpejskie z eksportem plików do innych programów gdzie będę mógł zrobić symulacje na tych pomiarach, to nie dla mnie. Ja chcę mieć wszystko w jednym programie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Płacenie 2 tauzenów a następnie kombinacje alpejskie z eksportem plików do innych programów gdzie będę mógł zrobić symulacje na tych pomiarach, to nie dla mnie. Ja chcę mieć wszystko w jednym programie.
                                          Ja tam nie mam problemów z eksportem pomiarów z ARTA do LspCAD

Popatrzcie czym mierzy Linkwitz http://www.linkwitzlab.com/frontiers_6.htm#Y%20- chyba go nie stać Clio

http://www.diyaudio.com/forums/equip...surements.html
                                          Last edited by Echo1; 17.02.2015, 10:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X