Wszystko fajnie, ale w wielu "recenzjach" ludzie piszą, że "spodziewali się więcej basu" (ogólnie skupiają się raczej na świetnej średnicy), więc te 10-12" mogą być tu mylące.
Bo tam jest głośnik na bas dany od "nadstawek"
fs 44Hz czyli tyle co domowa 15cm pierdziawka .
Zejścia z takiego głośnika nie będzie .
Będzie za to stopa na kalacie (ale to nie jest gwarantowane )
Ja osobiście jestem sceptyczny co to takich wynalazków .
Owszem można z ciekawości zrobić jako 2 system ale nie sądzę żeby się to spr. na dłuższą metę jako docelowe kolumny .
Zagra oczywiście inaczej z racji zawężonych charakterystyk kierunkowych , modów dużej membrany odtwarzającej średnicę i braku niskiego basu :) Nie ma co dyskutować co się komu będzie podobać .
Dając w zamian w sumie jedynie SPL i odpowiednie wypełnienie niższej średnicy (duże Sd średniaka ).
Mam też pewne wątpliwości co do samego głośnika średnio tonowego .
Jest to konstrukcja bazująca na "podwoziu" (napędzie ) z serii prestige a więc z głośników które seas wycenia na około 300PLN .
Tymczasem głośnik ten w polinku kosztuje niemal 900PLN sztuka czyli jest wyceniany jak 8 calowy excel.
Dla mnie średni interes .
Bo tam jest głośnik na bas dany od "nadstawek"
fs 44Hz czyli tyle co domowa 15cm pierdziawka .
Zejścia z takiego głośnika nie będzie .
Będzie za to stopa na kalacie (ale to nie jest gwarantowane )
To, że jest w linii transmisyjnej/tubie nic nie zmienia ? Według Troelsa strojone toto jest na 40hz (w wersji mkII, mkIII niby ma lepszy bas).
Zamieszczone przez http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
DTQWT is designed to do 40 Hz and from the impedance graphs below you can see this is the tuning frequency of the horn making two impedance peaks like a vented system.
Skomentuj