Bass refleks regulowany u dołu, z przodu estradowa koaksjalna Beta 10cx jako membrana bierna, kolejna estradówka B102 jako midbas plus dwie wysokotonówki za 4 dyszki z podziałem na 800hz
Tam jest tyle tych korekcji i urządzonek w ich systemie, że miejsca na stoliku by nie starczyło.
Aczkolwiek jakby ktoś chciał spróbować takiej zabawy to niech pożyczy troszkę estradowego sprzętu do domu,
tutaj nie ma magii, zwykłe korekcje, crossovery, zabawy fazą itp. Parę klocków jakiegoś behringera i mamy to samo co ta elektronika Wlma za miliony w ładnych obudowach.
Hahahahaha korekcją to i fotograf zrobi dzieło ze słabego zdjęcia. Jednak czy nie prościej zadbać o dobry sprzęt i warunki pracy? Chyba każdy zrozumiał moją aluzje Jeżeli chodzi o temat, to uważam że ma to sens w przypadku konstrukcji band pass(chyba ktoś wyżej o tym wspomniał)- kiedy to jedna strona głośnika napędza membranę bierną, a druga pracuje w komorze BR. Inne przypadki przysporzą wiele problemów ze zestrojeniem, a efekt będzie znikomy- o ile jakiś będzie.
Jak oglądasz zdjecie i ci sie podoba to znaczy, ze jest dobre
Jak słuchasz kolumn i graja dobrze to oznacza, ze efekt jest osiągnięty
Co za różnica jaka droga?
Jeszcze nikt wlm nie zarzucił, ze za bardzo kombinują
Pora sprecyzować czego konkretnie dotyczyło moje pytanie. Otóż spotkałem się krótko z kolumnami mało znanej firmy. Niewiele o nich w internecie. Wzmianka np. tu: http://www.hdtv.com.pl/forum/kolumny...cs-df631c.html . Na tabliczce pasmo od 25 hz. Szok. Zasługa mb + br?
MB działa tak samo jak br, więc potęgi niskim tonom nie doda.
Dołożenie mb do takiego zestawu ma sens jeśli producent chciał wizualnie 'dodać' jeden głośnik. Ilu klientów w sklepie wie, że to coś to nie jest głośnik?
Patrzysz na to co napisał na etykiecie ?
Przecież bez podania spadków do i ja na swoich "monitorach" ze średniaka 12cm mogę napisać, że grają od 25Hz
A że mają tam już -25db to już szczegół .
Inaczej mówiąc tak to każde kolumny schodzą do 20Hz i każdy może sobie to napisać .
Jak oglądasz zdjecie i ci sie podoba to znaczy, ze jest dobre
Jak słuchasz kolumn i graja dobrze to oznacza, ze efekt jest osiągnięty
A jak znajdzie inny delikwent i powie ze jemu sie nie podoba to jakie wtedy jest zdjecie? Dobre czy złe? Kto ma o tym zadecydowac? Demokracja?
To czy cos jest dobre czy nie nie moze decydowac czyjes widzimisię, wyobrażenia lub przyzwyczajenia czy gusta.
A jak znajdzie inny delikwent i powie ze jemu sie nie podoba to jakie wtedy jest zdjecie? Dobre czy złe? Kto ma o tym zadecydowac? Demokracja?
To czy cos jest dobre czy nie nie moze decydowac czyjes widzimisię, wyobrażenia lub przyzwyczajenia czy gusta.
Zgodnie z tym co napisałem
Uzylem słowa "ci", ktore mozna rowniez zastąpić słowem "tobie"
I niech kazdy decyduje czy mu sie podoba czy nie :)
Łatwe?
Skomentuj