Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5.1 na szerokopasmówkach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

5.1 na szerokopasmówkach

Witam. Przymierzam się do budowy kolumn 5.1 do kina (i po części do muzyki) ale niestety nie mam w pokoju miejsca na duże fronty więc jedynym wyjściem będzie podwieszenie monitorów pod sufitem.
    Budżet mam trochę ograniczony więc zdecydowałem się na kolumny jednodrożne na Tang Bandach. Pomieszczenie to salon z kuchnią ok 5,5x4,5 ale część "nagłaśniana" ma 3,5x4,5.
    Fronty: W4-1337
    Centralny: W4-1320 lub W4-1337
    Surroundy: W3-315E
    Myślicie że taki zestaw ma sens? Co dać na suba?

tu coś masz i chyba szastal coś tez nad tymi tang bandami myślał mnie tez czeka kino ale to jak tv zmienie na wiekszy tez cos na TB zrobie bo tylko sciana wchodzi w gre

- - - - - aktualizacja - - - - -

suba wkleję ci jutro znaczy jak wstanę bo mam gdzieś w nowym numerze K&T są jakieś tanie suby pokazane

Skomentuj

Jeśli już kino na szerokopasmowkach to wszystkie kolumny musza być na tych samych głośnikach
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

skoro nie masz kasy i miejsca to po co pchasz sie w drogie szerokopasmowki ktore i tak nie zagraja jak trzeba?

zobacz satelitki STXa - nie sa drogie i na bank zagraja lepiej dla poczatkujacego

a skoro chcesz juz koniecznie na full-range'ach to mozna poszukac ciekawszych

na suba nie potrzeba wiele - nawet GDN 22 SCX na pojedynczym TDA wystarczy

Skomentuj

Ja owszem myślałem i myślę tyle że o visatonie i tylko tylne kanały, co do stx to rodzice sprawili sobie ich centralny i ciężko coś mu zarzucić, ba nawet wykonanie na tyle dobre że aż się dziwilem że chce im się sprzedawać w takiej cenie

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            co do stx to rodzice sprawili sobie ich centralny i ciężko coś mu zarzucić, ba nawet wykonanie na tyle dobre że aż się dziwilem że chce im się sprzedawać w takiej cenie
            no wlasnie - satelitki w malej obudowie potrafia zagrac nawet basem!
            w takim budzecie ciezko bedzie kupic dobrze brzmiace szerokopasmowki

ale takie kino na dobrych full'ach musi brzmiec niesamowicie przestrzennie

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.

Pawel S.
              czemu uważasz ze te szerokopasmówki nie zagrają jak trzeba? Dlatego że będą wysoko zawieszone?
              Wydawało mi się że lepiej kupić lepsze głośniki szerokopasmowe niż średnie do 2-drożnego zestawu+zwrotnice.

Chciałbym się zmieścić w 800 zł na głośniki + ew. zwrotnice jakby to był 2-way (suba licze oddzielnie).

Skomentuj

14scx byś się chyba zmieścił i jakiś wysokotonowy do tego, PawełS zrobił przecież taki zestaw, nie wiem tylko jak z dostępnością głośników u stx i czy cen nie podnieśli za bardzo.

Ja nadal planuje sprawdzić surround aray czyli 3 sztuki szerokopasmowego na kolumne

Skomentuj

dobre szerokopasmowki potrafia dac duzo frajdy ze sluchania
                  ale jakos nie slyszalem jeszcze tego typu fulla (bez stozka wysokotonowego) ktory by gral dobrze wyraznie poza osia. tutaj moge sie mylic bo nie mialem tych glosnikow

a wydajac 200zl na 4" woofera + tweeter uzyskamy i tak wystarczajaco dobre brzmienie a nie bedzie problemow z kierunkowoscia

14scx byś się chyba zmieścił i jakiś wysokotonowy do tego, PawełS zrobił przecież taki zestaw, nie wiem tylko jak z dostępnością głośników u stx i czy cen nie podnieśli za bardzo.
                  ale 14 scx jest duzo wiekszy i wymaga jeszcze wiekszych obudowo
                  ja bym zostal przy 4" lub 5" ktore zagra w malej zamknietej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    takie np:P

Ja nadal planuje sprawdzić surround aray czyli 3 sztuki szerokopasmowego na kolumne
                    masz już jakąś koncepcje, projekt ?? bo też mnie to czeka niebawem.. o które ci visatony chodzi ??

Skomentuj

Fajny pomysł subem i centralnym:-)

Skomentuj

tyle ze nie przestawisz suba jak źle gra w tym miejscu;d

Skomentuj

a wydajac 200zl na 4" woofera + tweeter uzyskamy i tak wystarczajaco dobre brzmienie a nie bedzie problemow z kierunkowoscia
                          A co z kierunkowością jak kolumny będą podwieszone pod kątem przy suficie?

Im bardziej się zagłębiam w temat tym mniej wiem :)
                          Patrząc niedoświadczonym okiem na charakterystyki Tang Banda W4 1320/1337 to mógłby on grać bez żadnego filtrowania (pomijając ten pik na 16-17 kHz) - zgadza się?

Zakładając że na elementy zwrotnicy wydam 60 zł to na głośniki zostałoby jakieś 140 zł (przy założeniu 200 zł/kolumna) - co w takim wariancie wychodzi najlepiej (tylko STX)?
                          Na forum widziałem kilka zestawów które chętnie bym skopiował np. na Fountekach FW146 lub Daytonach RS125 ale zrobiłbym wtedy takie tylko fronty (i center?) a efektowe na czymś tańszym - może to lepsze rozwiązanie (do muzyki na pewno)?
                          Wydaje mi się że poniżej 100Hz z głośników efektowych już niewiele co leci - czemu lepiej nie dawać czegoś mniejszego tylko dać to samo co na fronty?

Dzięki za rozwianie wątpliwości :)

Skomentuj

Ale dalej sa problemy z kierunkowoscia.
                            Jedynie stosujac prawdziwe glosniki coaxialne mozna uzyskac doskonale charakterystyki kierunkowe.

Skomentuj

Po przeczytaniu całego forum wyeliminowałem większość pomysłów które chodziły mi po głowie i zostały te dwa:
                              1. 5x TB W4 1320 -> http://diyaudio.pl/showthread.php/18...C3%B3%C5%82wik
                              2. 5x 14scx + pcx lub alx -> http://diyaudio.pl/showthread.php/24...200-8-f-a-pc-x
                              Który zestaw lepiej się sprawdzi do kina 5.1? Zakładam że monitory na STXach lepiej sobie poradzą z muzyką w stereo?

Skomentuj

Zamieszczone przez alien2 Zobacz posta
                                A co z kierunkowością jak kolumny będą podwieszone pod kątem przy suficie?
                                w takim przypadku trzeba rozwazac kierunkowosc w 2 osiach

Patrząc niedoświadczonym okiem na charakterystyki Tang Banda W4 1320/1337 to mógłby on grać bez żadnego filtrowania (pomijając ten pik na 16-17 kHz) - zgadza się?
                                patrz na ch-ki kierunkowe (te pod katem)
                                ekstremalny przyklad z monacora - glosnik gral pelnym pasmem WYLACZNIE na osi glosnika!
                                przesunales sie 5cm i juz brakowalo sporo pasma :p

a ten pik bym olal - za wysoko zeby codziennie przeszkadzal

Na forum widziałem kilka zestawów które chętnie bym skopiował np. na Fountekach FW146 lub Daytonach RS125 ale zrobiłbym wtedy takie tylko fronty (i center?) a efektowe na czymś tańszym - może to lepsze rozwiązanie (do muzyki na pewno)?
                                Wydaje mi się że poniżej 100Hz z głośników efektowych już niewiele co leci - czemu lepiej nie dawać czegoś mniejszego tylko dać to samo co na fronty?
                                ograniczyles sie jedynie do basu, zapominajac o calej reszcie pasma
                                jak dasz cos innego to bedziesz slyszal roznice w brzmieniu kolumn zamiast samych efektow przestrzennych
                                tak wiec najlepiej dac 5x to samo, a co do basu to ogranicz sie do wielkosci obudowy

GDN 14 SCX + GDWK ALX to bylby super zestaw na kino
                                ale brak zwrotnicy i spore obudowy :(

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Jedynie stosujac prawdziwe glosniki coaxialne mozna uzyskac doskonale charakterystyki kierunkowe.
                                hmm... trzeba by pomyslec nad takimi DIY

Skomentuj

ograniczyles sie jedynie do basu, zapominajac o calej reszcie pasma
                                  Skróty myślowe się wkradły :)
                                  Miałem na myśli sprawdzone projekty np. Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146 i Dayton Rs125 + Seas 22TAF/G

GDN 14 SCX + GDWK ALX to bylby super zestaw na kino
                                  ale brak zwrotnicy i spore obudowy :(
                                  A Twoja zwrotnica z tego tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/24...200-8-f-a-pc-x ?
                                  Fronty 11-12 litrów a efektowe 8. Jak przerobić zwrotnicę dla centralnego na MTM? STX nie produkuje tych głośników w wersji 4 omowej.

Chyba czegoś nie rozumiem przy porównywaniu głośników. Z wykresów na stronie STXa wynika że ALX ma sporo lepsze charakterystyki niż dwukrotnie droższy AWX (kierunkowe również).
                                  OK, AWX ma SPL o 2dB wyższe ale to nie może być powodem 2x wyższej ceny. Co przeoczyłem?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X