Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitorki biurkowe - dobór głośników średnioniskotonowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

151mm i 103mm

Oczywiście mm a nie cm :p w pracy mam miliard tematów i tak to jest potem... :p dzięki za uwagę.
    Last edited by Recon; 08.06.2015, 11:09.

Skomentuj

Jesteś pewny jednostki :)

Skomentuj

Jakieś pomysły co tu poradzić?

Skomentuj

Zamieszczone przez Recon Zobacz posta
          Inna sprawa, to to, ze pomiar nearfield nie ma tam załamania wcale, do 2kHz są identyczne,
          Pomiar nearfield też ma swoją "częstotliwość graniczną" zależy od odległości pomiaru .
          Nie wdając się w szczegóły zwykle przy mikrofonie do kilku cm od głośnika nie należy go używać wyżej niż ~1-2kHz .

Na symulacjach w Edge jest podbicie na jakieś 7db na 1.2k od bafelstep a potem zjazd o 2dB na 3k .
          Więc tylko częściowo by tłumaczyło ten dół .

Skomentuj

Hmm no to bardzo częściowo :) zamieszczam pomiar onaxis na surowo:

Pomiar robiony na zewnątrz, statyw wysoko i z boku więc brak jakichkolwiek odbić, co pokazał pulse response. Mikrofon był nachylony o około 5 stopni.

Tam gdzie elegancko powinien sobie działać filtr i zabliźniać pasma głośników jest taki oto dół

Głośnik jest solidnie umocowany we frezie, ewentualne nierówności pod taśmą malarską, obudowa z gęstej wiórówki.
            Last edited by Recon; 08.06.2015, 20:33.

Skomentuj

W zasadzie wygląda to tak jakby ten typ tak miał. Dość nisko dzwon i wczesne opadanie charki...
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli jak rozumiem muszę się pogodzić lekkimi niedostatkami środka na 2-3kHz bo 'ten typ tak ma' i to po prostu taka a nie inna jakość głośnika ? :) to w takim razie pobawię się dalej i zoptymalizuje zwrotnice pod względem tych częstotliwości choć trochę i odsłucham. Zastanawiam się tylko jaki filtr zastosować dla tego głośnika, bo niby lepiej 1 stopnia żeby nie pogłębiać dołu, a z drugiej strony lepiej wyższy by w porę wytłumić tę górkę na ok 6kHz.

Skomentuj

Taki z pułapką na te 6kHz :)
                  Jakie w ogóle głośniki masz w tej konstrukcji?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zestawik typowy na stx :) tyle mi się udało uzyskać po kilku godzinach pracy, myślę, ze rozsądny kompromis między tym dołkiem a wydolnością kopułki, nie chciało mi się tez rezygnować z basu. Mozę mistrzostwo to to nie jest, ale jak na pierwszy raz okej myślę. Charakterystyki przecinają się w odległości dokładnie 6db od sumy. W zwrotnicy na dole II rząd i pułapka, na górze 3 rząd.

Last edited by Recon; 09.06.2015, 20:36.

Skomentuj

Pokaż wykres z odwróconą fazą jednego z głośników.

Skomentuj

Za mocną masz tą pułapkę .

Pokaż schemat :)

Skomentuj

Przy odwróconej fazie powstaje olbrzymi lej na 2.8kHz, taki jak przy pułapce :)

oto filtr.

EDIT: rezystor 1ohm w szeregu do pułapki załatwił temat, juz nie ma wcięcia i jest bardziej gładko przy zachowaniu odległości odpowiedniej :) zwiększyłem tez lekko cewkę pułapki.

Last edited by Recon; 09.06.2015, 21:46.

Skomentuj

Najlepiej zastosuj cewkę z cieńszego drutu, która będzie miała odpowiednio większą rezystancję i po problemie.

Skomentuj

Hej, zbudowałem zwrotnicę według symulacji i odpaliłem głośnik. Jeśli chodzi o wrażenia to górka jest super, czyściutka, klarowna i żywa bardzo, środek mimo tego lekkiego spadku na symulacji tez jest bardzo fajny i podoba mi się bardzo, więc jak mniemam zwrotnica została wykonana prawidłowo w miarę (lekka kosmetyka tylko była). Problem natomiast pojawia się z basem... Generalnie jest całkiem ładny i czytelny, ale jest go zwyczajnie za mało - nie za bardzo chce mu się schodzić do niższych rejestrów. Kolumnę udało mi się zestroić na ok 53-54Hz według pomiarów impedancji, kształt wykresu całkiem ładny, pierwszy pik niższy o 3db od drugiego i głęboka studnia, obudowa ok 9L. Głośnik tak jak wcześniej pisałem to 15cm W.15.140.8.MCX.

Wiem ze po takim głośniku za dużo się spodziewać nie można bo jest zwyczajnie za mały w dodatku buda o 1l mniejsza niż zalecana, no ale aktualnie ilością basu deklasują go nawet moje głośniki komercyjne modecoma z subwooferem za 250zł (Zestaw 2+1). W sumie przez to ze góra jest tak ładna, a bas nie chce za bardzo schodzić, mozna mieć trochę wrażenie ze dźwięk jest lekko za jaskrawy.

Czy da się jakoś zoptymalizować jego ilość? Czy zwrotka można wpływać na najniższe rejestry? Kolumna nie jest jeszcze uszczelniona jeśli chodzi o tylną ściankę, która jest łatwo demontowalna i siedzi na wcisk, więc ma lekkie szczeliny, może to wpływa tez na ilość basu?

EDIT: zapomniałem dodać ze głośnik testuję na lewym kanale mono, drugiego jeszcze nie wystrugałem :) Kolejna sprawa to końcówka - testuje na avt kicie z TDA1555Q, moze tu jest tez problem?

EDIT2: Kolejna sprawa to wygrzewanie - moze mało basu bo zbagatelizowałem po części wygrzanie?
                              Last edited by Recon; 18.06.2015, 21:08.

Skomentuj

Czaruję...
                              X