Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System audio do... wózka z napędem elektrycznym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja widzę obrazki, ale nie widzę żadnych wymiarów na głębokość. Grubości obudowy, wymiary szczeliny BR.
    A co z tą impedancją? Czy te monitory zagrają głośno i dobrze ze wzmacniaczem samochodowym?

Skomentuj

Myślę, ze jeśli to będzie wzmacniacz, a nie radyjko to spokojnie je napędzi. Kilkanaście W z radia może być IHMO maławo.
      Grubość elementów obudowy dobierasz dobierając materiał, sklejka 16 na pewno starczy, pewnie gdyby dodać jakieś wzmocnienie i podwójny front, to możnaby zrobić z 12stki, wtedy będą lżejsze, co może mieć dla ciebie znaczenie. Głębokość obudowy policz sam, biorąc pod uwagę zachowanie objętości wewnątrz. Odejmij z litr na głośniki i coś na rurę BR (tyle ile ma rzeczywiście).
      Co do strojenia, to łatwiej kupić rurę BR i dopasować sobie długość (uciąć nadmiar) na słuch. Przekrój rury mniej więcej taki jak przekrój tego szczelinowego.
      Ściągnij sobie program WINISD http://www.linearteam.org/download/winisd-07x.exe, wpisz parametry woofera, będziesz mógł sobie zasymulować, jaką długość BR kupić. Albo po prostu wziąć pod uwagę to co proponuje STX.

Skomentuj

No coś tam już sobie wcześniej starałem sobie zasymulować, ale trudno ufać wynikom, kiedy nie ma się wyczucia.

Boję się tej impedancji 8 ohm.

Powiem tak:
        Poprzednio miałem dwa głośniki trójdrożne koaksjalne 90W RMS 4 ohm, wzmacniacz 2x55W RMS. I potencjometr mi się kończył zbyt szybko. Więc jak teraz użyję 75W na kanał (wartość przy 4 ohm) z głośnikami 8 ohm, to mogę być zawiedziony. Chociaż z drugiej strony w tamtych głośnikach dużo mocy szło na bas (głośnik 6x9). A teraz bas będzie osobno. No to może przesadzam. Proszę o opinie :)

Skomentuj

To ja nie wiem co ci napisać. U mnie granie z mocą 10W wypełnia pokój 40m2+kuchnia. W plenerze pewnie to byłoby mało.. Ale w plenerze to już należy rozważać sprzęt PA.
          Jeśli te 2x55 miałeś z radia, to może to być wirtualne. Radyjka samochodowe mają realnie do 20-25W.
          Druga sprawa, to pytanie czy wysterowałeś ten wzmacniacz. Ja ostatnio odkryłem w trakcie roboty nad BG9, że mój telefon (którego używałem jako testowe źródło) daje tylko 0,7V na wyjściu bez obciążenia. Więc było cicho. Dopiero jak wsadziłem normalne źródło, albo jak dołączyłem pre ze wzmocnieniem ok. 2x to zaczęło sensownie szarpać głośnikiem (jakiś szerokopasmowy badziew samochodowy)

Skomentuj

55 W z Sony Xplod. A co do wysterowania to ciężko powiedzieć. Czy sprawdzę to multimetrem? Jakiś sygnał o stałej częstotliwości i napięcie zmienne?

Skomentuj

Tak, sygnał 50Hz i napięcie zmienne. Podobno większość mierników sobie radzi i przy 100Hz, ale nie sprawdzałem. Może ktoś potwierdzi.

Skomentuj

Przy takim użytkowaniu widziałbym tylko i wyłącznie głośniki oraz wzmacniacze samochodowe
                Ich konstrukcja przewiduje eksploatację w warunkach o jakich piszesz
                Napisz może jaki budżet przeznaczasz na audio , łatwiej będzie coś doradzić
                I koniecznie zmierz jaki sygnał daje Twoje źródło tak jak piszą wyżej koledzy może być powodem niedostatku głośności

Skomentuj

Samochodówek nie wsadzi w małą obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Samochodówek nie wsadzi w małą obudowę.
                    Chyba nie wiesz co piszesz :)
                    Niskotonowe przeznaczone do car audio mają zalecane czasami tak małe obudowy , że aż się nie chce wierzyć
                    Średnioniskotonowemu 13 cm wystarczy przeważnie około 2-3 litrów :)
                    10 cm można spokojnie upakować do 1 litra

Skomentuj

Nie wiem, zdziwiłeś mnie. Zawsze się mi zdawało że samochodówki mają T-Sy prędzej do odgrody niż do jakiejkolwiek obudowy.

Skomentuj

Jako wzmacniacz zastosowałbym takie coś :
                        http://www.aliexpress.com/item/TK205...284519659.html
                        Same zalety
                        Przyjemnie gra , z pewnością lepiej od tego Exploda :)
                        Zasilanie 24V :)
                        Wysoka sprawność
                        Spokojnie napędzi KAŻDE głośniki o średnicy do 13 cm
                        Zabudujesz gdziekolwiek bo malutkie toto jest
                        Zwrotnica zbędna o ile dasz obudowy zamknięte
                        I pozostaje tylko niskotonowy , a z tym już mniejszy problem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem, zdziwiłeś mnie. Zawsze się mi zdawało że samochodówki mają T-Sy prędzej do odgrody niż do jakiejkolwiek obudowy.
                        Sprawdź przy okazji parametry DOBRYCH głośników car audio
                        Dla 8 calowych rzadko jest to obudowa zamknięta powyżej 10 litrów
                        Last edited by kolmen; 04.05.2015, 08:27.

Skomentuj

Daj jakiegoś linka, bo nie wiem o jakich piszesz, a jestem ciekaw. Te do subów to się zgadzam, są optymalizowane pod kątem małej objętości, ale midwoofery?

Skomentuj

ale midwoofery?
                            A kto by się z nimi cackał :)
                            Montujesz 13 cm do obudowy zamkniętej 2 litry i problem z filtrem dolnoprzepustowym masz z głowy
                            Nie odtworzy częstotliwości poniżej 100Hz bo i po co ?
                            Przecież z takiego małego głośniczka niskiego basu nie wyciśniesz , a nawet jeżeli dasz radę to będzie go mało
                            Na wolnym powietrzu nawet go nie usłyszysz a tylko niepotrzebnie obciąża cewkę :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Daj jakiegoś linka, bo nie wiem o jakich piszesz, a jestem ciekaw. Te do subów to się zgadzam, są optymalizowane pod kątem małej objętości, ale midwoofery?
                            Pisałem o subach do obudowy zamkniętej :)
                            Tu masz przykład ekstremalny :
                            http://www.focal.com/en/utopia-be/77-utopia-be-13-ws-3544053754031.html

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                              zamkniętej 2 litry i problem z filtrem dolnoprzepustowym masz z głowy
                              AA, taka twoja metoda :)

Skomentuj

No powiedzmy tak: Razem ze wzmacniaczem 4-kanałowym, przetwornicą 24/12 (40 A albo dwie po 20 A), głośnikami, obudowami, ewentualnymi zwrotnicami, mogę przeznaczyć 1000 zł. Ewentualnie troszkę więcej, ale lepiej nie. :-) Wymaganiem podstawowym jest wysoka skuteczność. Cudnej jakości w tych warunkach i tak nie sposób uzyskać.

Skomentuj

A po dokładnym pomiarze wymiarów maksymalnych tej obudowy basowej wychodzi mi ze 7 litrów netto przy obudowie 12 mm. Pewnie za cienka ścianka i za mały litraż. :-(

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek_89 Zobacz posta
                                    A po dokładnym pomiarze wymiarów maksymalnych tej obudowy basowej wychodzi mi ze 7 litrów netto przy obudowie 12 mm. Pewnie za cienka ścianka i za mały litraż. :-(
                                    W tych 7 litrach spokojnie możesz zamontować 18-20 cm
                                    Wewnątrz obudowy możesz zrobić poprzeczną ściankę z otworami jako wzmocnienie
                                    Do napędzenia takiego wooferka spokojnie wystarczy 100-150WRMS
                                    Pod warunkiem że nie będzie to buszmen ani inny wynalazek z gumowymi watami
                                    Na Twoim miejscu odpuściłbym przetwornice a kasę przeznaczył na zakup lepszych głośników lub czipsy :)
                                    Do napędzenia woofera kupisz pewnie spokojnie jakiś dobry cyfrowy mono podobny do tego , który linkowałem
                                    Nie rzucaj się na kosmiczne moce bo i tak nie będziesz miał tyle prądu
                                    A po 20 minutach grania będziesz dzwonił żeby Cię ktoś holował :)
                                    Nawet grając z pełną mocą cyfrówkami 200W pobór mocy będziesz miał około 220W
                                    Przelicz to na akumulatorki jakie są w pojeździe pozostawiając rezerwę mocy na powrót do cywilizacji :)
                                    Zaoszczędzoną kasę możesz przeznaczyć na jakąś zwrotnicę aktywną samochodową (50-100 zł przyzwoita używana)
                                    Można tanim kosztem dostosować ją do zasilania 24V :)
                                    W ten sposób zostanie Ci przynajmniej kilkaset zł na głośniki , a z tym można już kupić coś przyzwoitego

Skomentuj

No może masz rację z tymi wzmacniaczami, kolmen. Tylko nie mogę znaleźć żadnego podobnego mono z zasilaniem około 25V. Wszędzie symetryczne napięcia. I szkoda, że tego Twojego polecanego nie można zmostkować.

Mam 80Ah, także spokojnie.

Pytanie tylko, czy te 50W na kanał mi wystarczy. Jeszcze nie zmierzyłem tego napięcia na wyjściu iPoda, bo potrzebuję pomocy fizycznej z tym. Ale ze wstępnego rozeznania wynika, że w porcie do dokowania są wyprowadzone sygnały o wyższym napięciu, niż na wyjściu słuchawkowym. Może uda się coś zmajstrować. Z drugiej strony chciałbym móc podłączyć każde urządzenie z jackiem, więc może preamp byłby lepszy. Jakieś sugestie?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek_89 Zobacz posta

Pytanie tylko, czy te 50W na kanał mi wystarczy
                                        Jeżeli nie będzie większych głośników niż 13 cm to bez problemu , to prawdziwe waty :)
                                        Na AS masz cały wątek o tego rodzaju wzmacniaczach :
                                        http://www.audiostereo.pl/rewelacja-...-d_106346.html
                                        Trochę tam jest wymieszane , ale będziesz miał co czytać
                                        Jak znajdę chwilę czasu to poszukam czegoś mono albo z możliwością zmostkowania zasilanych podobnym napięciem
                                        Prosty preamp nigdy nie zaszkodzi , najtaniej wychodzi samemu coś zmajstrować
                                        Last edited by kolmen; 06.05.2015, 15:13.

Skomentuj

Może takie coś, zasilanie w sam raz 24V. Tylko się trzeba dowiedzieć czy nie chce symetrycznego. Ale w klasie D to chyba niekoniecznie? Nie znam się.
                                          http://allegro.pl/pcb-tpa3116-2-1-st...056809831.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X