Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System audio do... wózka z napędem elektrycznym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy tym poziomie sygnału możesz osiągnąć pełną moc wyjściową
    Aktywnie w przypadku tak niskiego podziału jest taniej i lepiej :)
    Poszukaj czegoś z podziałem regulowanym najlepiej od 100 do około 280Hz
    Tylko jeżeli na alle to trzeba zaczekać , w tej chwili jest jedna zwrotnica Sony ale cena z kosmosu
    Sprzedałem kiedyś taką sporo taniej

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
      Przy tym poziomie sygnału możesz osiągnąć pełną moc wyjściową
      Aktywnie w przypadku tak niskiego podziału jest taniej i lepiej :)
      Poszukaj czegoś z podziałem regulowanym najlepiej od 100 do około 280Hz
      Tylko jeżeli na alle to trzeba zaczekać , w tej chwili jest jedna zwrotnica Sony ale cena z kosmosu
      Sprzedałem kiedyś taką sporo taniej
      Miało być - do około 200Hz :)

Skomentuj

A jak można w takim przypadku zrealizować odłączanie subwoofera do jakiegoś spokojnego grania? Gdyby były 2 wzmacniacze 2-kanałowe, odcinałbym zasilanie temu od basu... :) A tak to nie wiem. I ponadto chciałbym mieć możliwość sterowania czym się da w jakiejś małej obudowie przy joysticku (wzmocnienie tych głośników stereo, wzmocnienie suba, balans zbędny, odcięcie też może być ustawione na stałe).

Skomentuj

Możesz zrobić wejście sygnałowe basu na przekaźniku 24V i odcinać , kiedy Ci to pasuje
          Wzmacniacze powinny przejść wtedy w tryb Idle przy którym pobierają tylko kilka watów
          Wzmocnienie całości możesz regulować ze źródła lub poczwórnym potencjometrem
          Abo dać dwa podwójne potencjometry i wtedy będziesz miał osobną regulację obydwu zakresów :)

Skomentuj

Lepiej byłoby mieć potencjometr do ustalania "balansu" sub-stereo i drugi od wzmocnienia. Ale ten pierwszy musiałby być poczwórny i jakby był liniowy, to będzie w pozycji środkowej zabierał połowę napięcia. :/

Skomentuj

A po cholerę balans ?:o
              Tylko wszystko psuje

Skomentuj

Mi nie chodzi o balans typowy (prawo-lewo), ale o stosunek między wzmocnieniem przodu (sub) i tyłu (stereo).

No bo przy każdej zmianie głośności kręcić dwie gały to strasznie uciążliwe będzie... :)

Skomentuj

Dajesz poczwórny do całości , dodatkowo podwójny i po herbacie

Skomentuj

A skąd wziąć poczwórny logarytmiczny?

Skomentuj

Kupić ? Złożyć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek_89 Zobacz posta
                        A dlaczego preferujemy filtrację aktywną?

I jeszcze jedno. Czy ta czułość na wejściu określa napięcie RMS, czy peek-to-peek, czy jeszcze inne?
                        Zazwyczaj wszystkie napięcia to RMS

Filtr aktywny ma zwykle większe tłumienie na okt. oraz nie występują spadki mocy na elementach (tak jak np na cewce w zwrotnicy) I jest sporo tańszy

Skomentuj

Mhmmmmm :)

A w kwestii zakupu takiego potencjometru, to chyba ciężko, takie odnoszę wrażenie.

Skomentuj

Z kupieniem nowego przyzwoitego nie ma problemu :)
                            Tyle , że cena pewnie nie jest niska
                            Lepiej chyba rozejrzeć się za używanym
                            Widziałem kiedyś u kolegi ALPSa 7x100k z silniczkiem :)

Skomentuj

A sub nie bedzie mial filtra ? Filtry maja regulacje wzmacniania z reguły.

Skomentuj

Zwrotka aktywna.

Poszukać mb quarta qm koaxa (uzywka).

Skomentuj

A te głośniki dlaczego polecasz, dan124?

Skomentuj

Ja za Quartami nie przepadam bo mają metalowe wysokotonówki , ale grają przyzwoicie
                                    Tyle że spośród używanych to można dużo różnych wybrać , a czasami pożytek jest później mały

Skomentuj

Czy na początek można tego używać bez zwrotnicy? Czy subwooferowi bardzo szkodzi sygnał wysokoczęstotliwościowy i tym koaksjalnym niski bas?

Wzmacniacz już zamówiony, głośniki przyjdą szybko jak już będzie trzeba.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://allegro.pl/zwrotnica-aktywna-...372257051.html

Co Wy na to? Jak tego użyć w moim przypadku?

Skomentuj

Eh. Okazało się, że mój wzmacniacz 4x100 nie jest do końca 4x100.

"Only the same signal is allowed for each of two groups" mówi instrukcja...

Więc do suba został mi tylko pasywny filtr Ratujcie...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek_89 Zobacz posta
                                          Eh. Okazało się, że mój wzmacniacz 4x100 nie jest do końca 4x100.

"Only the same signal is allowed for each of two groups" mówi instrukcja...

Więc do suba został mi tylko pasywny filtr Ratujcie...
                                          Który dokładnie kupiłeś ?
                                          Masz jakiś schemat ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X