Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekonomiczny zestaw 3 drożny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekonomiczny zestaw 3 drożny

Witam, planujemy z kolegą zrobić zestaw 3 drożny. Mamy kupione głośniki STX 10" AWX. Będzie to stało w pomieszczeniu około 20m2. Wzmacniacz, który będzie zasilał kolumny to klon accu-450, więc mocy będzie na przyzwoitym poziomie.

Głośniki na górę i średnie:

- http://audiotransducers.com/pl/90-10...x-tw025a0.html
    - http://audiotransducers.com/pl/szero...4-1320sif.html

Czy da się to ze sobą zszyć?

Będzie problem ze zręcznym zszyciem AWX'a 10 cali i TB. Trzeba by bardzo niski podział.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sprzedaj tego STXa i kup coś mniejszego np 22jke seasa albo scana discovery. Będzie lepiej grać, obudowa mniejsza. Nie miałem tej 25tki STXa ale miałem 20tkę tak zachwalaną a w mojej ocenie to jest bardzo słaby głośnik. Nie ma to ani zejścia anie efektywności, gra kompletnie nijako.

Z połączeniem małego TB nawet z 25cm basem bym się nie przejmował, w końcu to szerokopasmówka, spokojnie da radę nawet przy niskim podziale. Zresztą robienie podziału niżej niż 200Hz mija się z celem przy tego typu konstrukcji bo tylko niepotrzebnie podniesie cenę i komplikację konstrukcji. A ten TB jak dasz korektor piku impedancji rezonansu mechanicznego to nawet przy 1 rzędzie spokojnie przy podziale 200Hz da radę.
      Last edited by Yoshi_80; 28.04.2015, 10:12.

Skomentuj

Słyszałem co potrafią te STX'y i nie można narzekać, 22cm nie słuchałem. Natomiast sprzedaż nie wchodzi w grę, tutaj mamy "pewniaka", którego słuchaliśmy;-) Jeżeli da radę to poskładać to bardzo dobrze, a w podanych kwotach widzielibyście coś ciekawszego na średniaka i górę?
        Last edited by Adam_85; 28.04.2015, 10:23.

Skomentuj

Zamiast tego TB wez SB15 albo SB12M na srednie...
          TB najlepiej sie sprawdzi jak fullrange a nie jako sredniak. SB w tej aplikacji go zje....

Skomentuj

ok będzie SB12 na średnie, a na górę:-)?

Skomentuj

No to jak SB12 na średnicę to trzeba Ci dobrej kopułki.. Ten SB do STXa jest za dobry (jeżeli SB12 jest lepszy od SB15 jak pharoh pisze) :P

Na górę 29RDC?
              http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDC-C000-4/79
              Last edited by dolphin123; 28.04.2015, 10:51.

Skomentuj

200zł większy budżet, ale pomyśli się w takim razie :-)

Skomentuj

Jak już chcesz SB na średnicę to i wysokotonówka musi być nie gorsza :)

Skomentuj

Ja bym jednak był sceptyczny w łączeniu małych głośników z dużymi, np 12 cm z 25 cm. Bywa tak, że słychać to połączenie, że brakuje masy dźwięku z małego głośnika i wypadałoby dać wyższy podział, a tu nie bardzo jest z czego bo głośnik basowy nie daje rady dobrze wyżej grać...
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      jeżeli SB12 jest lepszy od SB15 jak pharoh pisze
                      Nie jest lepszy, jest po prostu inny SB12 gra swietnie dolem, a SB15 gora. Trzeba wiedziec czego sie oczekuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        to nawet przy 1 rzędzie spokojnie przy podziale 200Hz da radę.
                        W tym zakresie największa jest moc termiczna .
                        Ten TB nie ma wystarczającego zapasu efektywności .
                        Jak AWX dostanie mocy to ten TB po prostu się sfajczy .
                        Nie mówiąc już o tym że może nie wypełnić odpowiednio niskiej średnicy .
                        No i będzie lipnie to wyglądać 12cm do 10 cali ...

Nie schodził bym poniżej 15cm albo 2* 12cm jak już .
                        No i nie wiem czy jest sens kupować coś innego teraz niż sb15 w tym budżecie ...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Ja bym jednak był sceptyczny w łączeniu małych głośników z dużymi, np 12 cm z 25 cm. Bywa tak, że słychać to połączenie, że brakuje masy dźwięku z małego głośnika i wypadałoby dać wyższy podział, a tu nie bardzo jest z czego bo głośnik basowy nie daje rady dobrze wyżej grać...
                          Gwarantuje, ze z SB12 nie bedzie brakowac masy Spokojnie mozna puscic go od 200Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            W tym zakresie największa jest moc termiczna .
                            Ten TB nie ma wystarczającego zapasu efektywności .
                            Jak AWX dostanie mocy to ten TB po prostu się sfajczy .
                            Nie mówiąc już o tym że może nie wypełnić odpowiednio niskiej średnicy .
                            No i będzie lipnie to wyglądać 12cm do 10 cali ...
                            Jeżeli dla tego STX'a producent podał tak samo efektywność jak dla wersji 20 cm to nic sie nie sfajczy bo 20tka była potwornie cicha. Robiłem klientowi projekt na dwóch takich 20tkach i grało to jak grało, gość nie był zadowolony, wiec zmienił je na 2x tiw 200 które efektywnością masakrowały tego STX'a a katalogowo są sporo cichsze. Myślę, że tego TB i tak by trzeba było tłumić z 4-5dB jak nic ;-)

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            Gwarantuje, ze z SB12 nie bedzie brakowac masy Spokojnie mozna puscic go od 200Hz.
                            Bo masa dźwięku nie wynika z masy membrany (ergo jej wielości) ;-)
                            Last edited by Yoshi_80; 28.04.2015, 12:21.

Skomentuj

producent podał tak samo efektywność
                              Pod warunkiem że TB nie podaje SPL tak samo jak STX :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Wiem, mam w domu zestaw na nich. Ale SB12 to taki wyjątek. No i wyglądem z 25cm to kupa straszna.
                                Ja bym nawet pomyślał o 17stce SB, a jeśli nie to 15stka :)

Skomentuj

Mam tego TANG BAND W4-1320SIF więc napiszę kilka słów. W tej cenie to genialny głośnik. Nawet do zestawów ze średniej półki bym go polecał. Ja go traktuję jako klasyczny średniotonowy. Szerokopasmowy to nadużycie. Użyteczny zakres pracy max 6kHz.
                                  Dziwię się, że Yoshi poleca tak niski podział. To nie Illuminator 12MU. Z innych 12cm to chyba tylko Vifa NE pozwoli na tak niski podział. Trzeba tak wybrać miejsce podziału aby odfiltrować samym kondensatorem. Dla wofera przecież i tak będzie 2rz. Ja będę łączył >300Hz (1rz) z SB ACOUSTICS SB23NRXS45-8. Co do skuteczności to potwierdzam, że głośny. Gra teraz z Tang Band 28-847SD i kopułka leci bez rezystorów :). Zrobiłem porównanie wytrzymałości mocowej tego co ostatnio miałem:
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Przy częstotliwości podziału mamy -6dB czyli 1/4 mocy , jeżeli średniak tłumiony jest dodatkowo o 6dB to mamy w sumie 12dB czyli 1/16 mocy w miejscu podziału. To tak w sumie żeby zobrazować ile tej mocy może popłynąć .

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      kopułka leci bez rezystorów
                                      Czyli koło 85dB tyle SPL podaje AD dla tych kopułek :)

Przy częstotliwości podziału mamy -6dB czyli 1/4 mocy , jeżeli średniak tłumiony jest dodatkowo o 6dB to mamy w sumie 12dB czyli 1/16 mocy w miejscu podziału. To tak w sumie żeby zobrazować ile tej mocy może popłynąć .
                                      Zauważ, że głośnik będzie miał już jakiś spadek charakterystyki naturalny więc nie będzie tak dobrze tłumiony :)
                                      No i ma niższą efektywność niż te 88dB na pewno . Na charce producenta dla zakresu ~200Hz jest koło 85db a to pewnie jest zawyżone :)
                                      AWX łyknie spokojnie kilka stówek więc do średniaka kilkanaście/dwadzieścia parę W trafi w porywach .
                                      Szacunki 1/16 to raczej optymistyczne zbyt :) przy 200W to i tak koło 12W a to tylko na 200Hz bo ile tego konkretnie będzie w całym paśmie
                                      to już zależy. Ale policz sobie dla szumu różowego to będziesz miał jakiś pogląd :)
                                      Nawet jak ryzyko, że się sfajczy jest tylko w skrajnych wypadkach przy długiej pracy z dużą mocą to należy brać pod uwagę kompresję termiczną która będzie występować przy głośniejszym słuchaniu i spore wychylenia jakimi będzie obciążony.
                                      Moim zdaniem lepiej zabrzmi w takim wypadku większy głośnik i zagwarantuje, że pełny potencjał niskotonowego będzie dostępny bez żadnego ryzyka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Czyli koło 85dB tyle SPL podaje AD dla tych kopułek :)

Zauważ, że głośnik będzie miał już jakiś spadek charakterystyki naturalny więc nie będzie tak dobrze tłumiony :)
                                        No i ma niższą efektywność niż te 88dB na pewno . Na charce producenta dla zakresu ~200Hz jest koło 85db a to pewnie jest zawyżone :)
                                        AWX łyknie spokojnie kilka stówek więc do średniaka kilkanaście/dwadzieścia parę W trafi w porywach .
                                        Szacunki 1/16 to raczej optymistyczne zbyt :) przy 200W to i tak koło 12W a to tylko na 200Hz bo ile tego konkretnie będzie w całym paśmie
                                        to już zależy. Ale policz sobie dla szumu różowego to będziesz miał jakiś pogląd :)
                                        Nawet jak ryzyko, że się sfajczy jest tylko w skrajnych wypadkach przy długiej pracy z dużą mocą to należy brać pod uwagę kompresję termiczną która będzie występować przy głośniejszym słuchaniu i spore wychylenia jakimi będzie obciążony.
                                        Moim zdaniem lepiej zabrzmi w takim wypadku większy głośnik i zagwarantuje, że pełny potencjał niskotonowego będzie dostępny bez żadnego ryzyka :)
                                        Wzmacniacz wyciągnie pewnie koło 170 watt, więc do 200 nawet nie dojdzie:-P Zresztą słuchać w domu 200watt:-)

p.s. nie wiem czy jest sens się pchać w te głośniki SB. Koledze raczej zależy na basie, cała reszta ma być, ale jakość nie jest aż tak istotna. Ma być bas :)
                                        Last edited by Adam_85; 28.04.2015, 15:03.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X