Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawność pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepsze co mi wyszło z SS bez frezów:

Co polecasz ?

Skomentuj

to ze skraj pasma jest zafalszowany to nas nie obchodzi!
      nawet jakby cale pasmo bylo wykrzywione to nas to nie obchodzi!
      i tak przeciez ostateczny wyrok wydajemy na podstawie odsluchu
      a pomiary sa do poprawnego zgrania glosnikow

Skomentuj

Skoro tak to mam pytanie dotyczące funkcji offset: jeżeli chcę zasymulować oddalenie tweetera od mikrofonu tj. zasymulować pochylenie kolumny to offset ma być ze znakiem + czy - ?

Wrzucam plik z pomiarami - może komuś z Was będzie się chciało trochę pobawić - mi się nie udało uzyskać lepszego zgrania jak wstawiałem wyżej i szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić lepiej. Jak się komuś uda to bardzo chętnie przeczytam wyjaśnienie czemu tak a nie inaczej.

http://speedy.sh/zEpNq/usher-8948a-mdt29.swd
        Last edited by David853; 03.05.2015, 07:37.

Skomentuj

Lepiej ? Wiem, że 20uF w szeregu nie jest tanie. Być może ktoś z Was ma sprawdzoną alternatywę w takich przypadkach ? Przy takich wartościach elementów otrzymałem największą "dziurę" na wykresie ze zmienioną polaryzacją tweetera.

Skomentuj

To że dziura zrobiła się głęboka to dobrze ale przed dwoma khz masz drugi dołek a to świadczy o niezgraniu fazowym. Musisz wymodelować inaczej filtry. Można przesunąć trochę podział i odfiltrować morela bardziej bo wpływa na charakterystykę ushera poniżej podziału.
            Last edited by Tobike; 04.05.2015, 13:44.

Skomentuj

Może coś w tym stylu

Przeciwfaza

Skomentuj

Cześć Wam :) Wróciłem z podróży i stosując się do rady pochylenia kolumny tak, aby pulse obu głośników zaczynał się w tym samym czasie ( pochylenie wyszło 3 stopnie ) zrobiłem nowe pomiary i zrobiłem nowe symulacje. Problem ze zjeżdżającym skrajem górnego pasma zniknął po usunięciu pliku kalibracyjnego - co dość dziwne - ale teraz wygląda to bardziej podobnie do tego co podaje producent. Pasmo 2-5 kHz jest pofalowane zapewne przez brak frezów. Czy Waszym zdaniem wygląda to teraz jak powinno ?

Skomentuj

Tak teraz jest dobrze Widocznie plik kalibracyjny który dodałeś nie pasuje do pasma Twojego mikrofonu.

Skomentuj

Do jakiej wartości dB powinna sięgać dziura przy pomiarze w przeciwfazie, aby było dobrze? Pytam, bo zmajstrowałem jeszcze zwrotkę z bardziej wycofaną średnicą, ale dziura się kończy na -30dB i nie wiem czy można to uznać za wystarczający wynik.

Skomentuj

-30dB to bardzo dobry wynik w przeciwfazie ale nie zawsze głębszy reverse null będzie świadczył o najlepszej wersji zwrotki. Ta wartość jest ok, aby słuchać.

Skomentuj

Zoptymalizowana wersja:

Czy są jakieś proste triki na delikatne przyciszenie średnicy tak o 2-3 dB ? Cokolwiek nie zrobię tracę zgranie fazowe, a poprzednia o której pisałem... zapomniałem ją zapisać i nie mogę do tego wrócić.

Skomentuj

Czaruję...
                        X