Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Poprawność pomiarów
Collapse
X
-
Skoro tak to mam pytanie dotyczące funkcji offset: jeżeli chcę zasymulować oddalenie tweetera od mikrofonu tj. zasymulować pochylenie kolumny to offset ma być ze znakiem + czy - ?
Wrzucam plik z pomiarami - może komuś z Was będzie się chciało trochę pobawić - mi się nie udało uzyskać lepszego zgrania jak wstawiałem wyżej i szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić lepiej. Jak się komuś uda to bardzo chętnie przeczytam wyjaśnienie czemu tak a nie inaczej.
http://speedy.sh/zEpNq/usher-8948a-mdt29.swdLast edited by David853; 03.05.2015, 07:37.
Skomentuj
-
To że dziura zrobiła się głęboka to dobrze ale przed dwoma khz masz drugi dołek a to świadczy o niezgraniu fazowym. Musisz wymodelować inaczej filtry. Można przesunąć trochę podział i odfiltrować morela bardziej bo wpływa na charakterystykę ushera poniżej podziału.Last edited by Tobike; 04.05.2015, 13:44.
Skomentuj
-
Cześć Wam :) Wróciłem z podróży i stosując się do rady pochylenia kolumny tak, aby pulse obu głośników zaczynał się w tym samym czasie ( pochylenie wyszło 3 stopnie ) zrobiłem nowe pomiary i zrobiłem nowe symulacje. Problem ze zjeżdżającym skrajem górnego pasma zniknął po usunięciu pliku kalibracyjnego - co dość dziwne - ale teraz wygląda to bardziej podobnie do tego co podaje producent. Pasmo 2-5 kHz jest pofalowane zapewne przez brak frezów. Czy Waszym zdaniem wygląda to teraz jak powinno ?
Skomentuj
Skomentuj