Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie mikro kolumienki do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Super ale musiał bym kupić oba przetworniki. Jak by się udało to chciałbym wykorzystać jedną z dwóch par które mam.
    Przecież pisałeś że masz seasa 22taf/g

Skomentuj

faktycznie niewiem dlaczego widzielem tam 27na przodzie w opisie wysokotonowki

Skomentuj

Ten "Monacor 135C" to mniej więcej jaki poziom grania ? Z czym można by go porównać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          szkoda czasu i uszu na pół środki
          mw13p i temat zamknięty na lata .
          A gdzie zabawa i fan, ale na poważnie to budżet byłby poważnie przekroczony:(

Skomentuj

Ja bym kombinowal cos z membrana bierna, lub dwoma membranami.

Skomentuj

Ale gdzie je zmieścić w małej konstrukcji no i kasa?

Skomentuj

No wlasnie o to chodzi, ze w malej konstrukcji nie wycisniesz basu z niczego innego niz z membran biernych. Zmiescic je mozna na boku.

Sluchalem kiedys ( i nawet je mierzylem ) kolumienki Bose Computer MusicMonitor, na mikro szerokopasmowcu i dwoch membranach biernych. Nie wiem jak oni to zrobili, ale dzwiek z nich powalal na kolana, biorac pod uwage wielkosc tych pchelek.

Skomentuj

To coś takiego jak Philips montował w swoich produktach tzw system wOOx

Skomentuj

ale ze strojeniem membrany biernej to nie takie proste coś mi się wydaje

Skomentuj

A co moze byc trudnego z dodawaniem masy do membrany?

Skomentuj

myślę że wybór zrobię ostatecznie pomiędzy SBAcoustics 12cm a RS125, kusi mnie jeszcze ta membrana bierna.

Skomentuj

Jestem na bierzaco w temacie malych kolumienek.
                          Mam founteka fr89ex, RS125 oraz TB1320sif (bambusiak).
                          Na male monitorki zdecydowanie polecam RS125 (mam 4R i 8R wersje), bardzo neutralna srednica i bas potrafi naprawde zadziwic, jak komus ''puszczam'' te male kolumienki na RSach to kazdy galy wywala i pyta sie a skad jest taki bas i leb wsadza pod stol w poszukiwaniu malego subika, a subieka NIET.
                          Na gore polecam 22TFF (to taki 22taf/g tylko szmaciany), gora jest bardziej delikatna, moim zdaniem fenomenalna kopoleczka jak za takie male pieniadze.
                          Zestaw mozna zbudowac bardzo tanio i nie bedzie sie czego wstydzic.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Mam tylko pytanie czy to wyglada ok?

[COLOR="silver"]- - - - - aktualizacja - - - -

Tak wyglada zwrotnica i ogólny projekt.

Wygląda na ogólnie dostępny i mam nadzieję, że autor się nie pogniewa.
                            Last edited by sylvek; 27.06.2015, 18:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Na gore polecam 22TFF (to taki 22taf/g tylko szmaciany), gora jest bardziej delikatna, moim zdaniem fenomenalna kopoleczka jak za takie male pieniadze.
                              Zestaw mozna zbudowac bardzo tanio i nie bedzie sie czego wstydzic
                              Ale chodzi o to właśnie że kolega ma już 22taf :) i szuka woofera.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak wyglada zwrotnica i ogólny projekt.

Wygląda na ogólnie dostępny i mam nadzieję, że autor się nie pogniewa.
                              Mam na tej zwrocie ale moim zdaniem średnica drze za bardzo ryja trochę jak się słucha głośniej i zrobiłem swoją wersję :)

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              to kazdy galy wywala i pyta sie a skad jest taki bas
                              Też wywaliłem jak odsłuchałem :) ale one dość nisko schodzą według pomiarów nearfield. ( oczywiście jak na takie maluchy żeby nie było herezji )

Skomentuj

Napewno coś wymyślimy i jak będzie trzeba to się dogadamy.
                                Interesuje mnie jeszcze mb, narazie znalazłem 6,5", umieścił bym ją na boku. Czy do dostrojenia mb jest potrzebny system pomiarowy czy robimy to na słuch?

Skomentuj

trochę doczytałem wiem jak ugryźć mb, teraz tylko sprowadzić z usa membranę Dayton 6,5"

Skomentuj

A gdzie zabawa i fa
                                    W słuchaniu muzyki.

ale na poważnie to budżet byłby poważnie przekroczony
                                    Sprzedaj jedną parę kopułek :)

trochę doczytałem wiem jak ugryźć mb, teraz tylko sprowadzić z usa membranę Dayton 6,5"
                                    Najpierw to musisz dobrać głośnik i parametry membrany .

Skomentuj

wybór padnie chyba na rs125-8, czyli jak napisane jest na stronie głównej mb ma być 1,5-2 razy wieksza czyli 175mm powinno być ok.
                                      Co do kopółek to faktycznie masz rację trzeba coś sprzedać. Ale w planach jest jeszcze jeden zestaw do sypialni i w sierpniu robię C.A więc budżet ograniczony, a i system do kompa będzie używany raczej rzadko. Wystarczy że będzie przyzwoity.

Skomentuj

wybór padnie chyba na rs125-8,
                                        Jest jeszcze jego papierowa wersja jednak tej nie słyszałem. Chyba jedynie Adam z zap-audio wie coś więcej, może przemówi
                                        Tak swoją drogą to u niego w sklepie fajne promo na te Daytonki jest.

Skomentuj

Nie wiedzę żadnego sensu stosowania MB do tego daytona .
                                          Po pierwsze budka będzie musiała być głęboka ~180mm.
                                          Po drugie to nic nie da w stosunku do zwykłego BR .

5l
                                          czerwony BR 60Hz
                                          pozostałe z MB daytona bez i z dodaną masą 15g .
                                          Więcej tylko pogarsza sytuację .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X