Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt kolumn możecie zaproponować ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki projekt kolumn możecie zaproponować ?

Myślałem o stx fx-300, ale niestety przekroczyło to mój budżet (mam je dalej na względzie) i dlatego prosiłbym o zaproponowanie innego, łatwego i dobrze opisanego projektu i coś spoza STX. Za fx-300 wyszło mi około 1700-1800zł/pare. Jestem początkujący, dlatego proszę o coś mniej skomplikowanego
    Powiedzmy, że za same głośniki do pary kolumn nie chcę zapłacić więcej niż 700zł. TO JEST MAX. Nie koniecznie musi być to trójdrożny zestaw. Ważne są dla mnie basy. powinny schodzić nisko oraz samo podbicie basów powinno być satysfakcjonujące. Słucham sporo muzyki elektronicznej (dubstep, trap, electro itd), a poza tym tak na
    naprawdę wszystkich innych gatunków. Chcę również wykorzystać je do oglądania filmów, dlatego również zależy mi na niskich tonach. Oczywiście jestem świadomy, że wszystkie te cechy będą proporcjonalne do ceny. Jeżeli uważasz, że warto trochę zaoszczędzić i pójść w fx-300, napisz.

Do takiej muzyki to ci 3W potrzebne. Jeśli taniej niż FX300, to http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
    Zaproponowałbym ten: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985 ale to poza budżetem :(

Skomentuj

http://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html do projektu na STX Ravena aktualnie brak..

Skomentuj

Nie słucham tego typu muzyki, ale może sprawdziłaby się taka koncepcja, jak na poniższej symulacji?

Skoro dla autora bas ma duże znaczenie wydaje się sensowne użycie dużego 10 calowego głośnika i połączenie go z jakimś szerokopasmowym głośnikiem. Może spróbować taki układ na STX W27.150.8.MC.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
          użycie dużego 10 calowego głośnika i połączenie go z jakimś szerokopasmowym głośnikiem
          Do muzyki elektronicznej szerokopasmowiec to chyba nie jest najlepszy pomysł :huh:

Skomentuj

Też tak myślę. Elektronika jednak miewa baardzo skomplikowane brzmienia z mnóstwem harmonicznych i szerokopasmówki się IHMO kompletnie nie wyrabiają.
            Spróbuj wynaleźć więcej kasy na ten zestaw z FW146 od Ravena. Koszty pozostałe czyli obudowa itp są stałe i licząc wykończoną kolumnę niemałe, różnica w zasadzie tylko w koszcie głośników. A naprawdę warto.

Skomentuj

Symulacja tego samego układu z w/w głośnikiem STX.

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
              Do muzyki elektronicznej szerokopasmowiec to chyba nie jest najlepszy pomysł
              W założonym budżecie nie ma najlepszych pomysłów. Nie ma ich też zresztą w wyższych pułapach cenowych. Wszędzie są kompromisy, wady i zalety danego rozwiązania. Użycie szerokopasmówki też ma wady i zalety.
              Zalety:
              jednorodne źródło dźwięku dla szerokiego pasma
              brak problemów fazowych przy wyższych podziałach
              prostszy układ zwrotnicy.
              Wady:
              możliwe gorsze przetwarzanie górnego zakresu pasma w stosunku do typowych kopułek.

Skomentuj

Czaruję...
              X