Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa sub do 21m2 do kwoty 1500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żadnym ampli!
    Wszystko co sie da zrobic najprostszymi filtrami bez użycia procesora
    Nie wiem jakie masz fronty? 2 czy 3 drogi? Jakiej wielkości woofer?
    To pomoże odpowiednio wyfiltowac fronty
    Potem ustaw filtr na suba w zależności od jego wielkości i sposobu budowy (br czy oz)
    To tez zdefiniuje czy potrzeba subsonica o ile jest
    Potem kręcąc faza "znajdz" suba w basie z frontami
    Znaczy ma tak grać aby nie było go slychac skad gra a podkreślał najniższy bas
    Najważniejsze jest to, zeby on rowniez nie grał bardzo głośno bo nie zniknie w przestrzeni
    Następnie dołączaj kolejne glosniki i znajduj je tak aby ginęły w przestrzeni (brak kierunku, echa lub pogłosu spowodowanego dołączonym kolejna kolumna)
    I W ŻADNYM WYPADKU MIARKA!!
    Tylko i wyłącznie słuch
    Korektor zostaw w spokoju

Czasami sie zastanawiam czy wy poza tym co napisane i pokazane na forum cos wiecie?
    Nie odnoszę sie do nikogo personalnie ale takie mam coraz czesciej wrażenie.
    Kolumny powstają, maja piękne charakterystyki ale nie graja.
    Wzmacniacze piękne i drogie powstają i pięknie graja... ale!
    Ale cY ktos je kiedykolwiek porównał do dobrego fabrycznego wzmacniacza?

Kolumny, kino zbudować potrafi wielu ale kto potrafi zadbać zeby to zagrało?

Na samym budowaniu czy złożeniu sprzetu sprawa sie nie kończy!
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak ale to o czym mówisz kompletnie przeczy tym jak zaleca się ustawienia prawie w każdej serwisowce od ampli, jak mam mu pominąć dystans jaki on sobie mierzy, nie ma opcji pominięcie, przepuszczam że tak ustala sobie opóźnienia. Diy od niedawna dlubie, wcześniej tylko fabryczne konstrukcje więc coś tam na ten temat wiem, dlatego dziwi mnie takie ustawienie bo nie spotkałem się z nim nigdzie.

Głośniki 2way obecnie rs180 8ohm z seasem projekt forumowy, wiem jak tragicznie wygląda akustyka pokoju i o ile stoją jeszcze w miarę odpowiednim miejscu to miejsce na kanapie jest jednym z gorszych jeśli chodzi o zanikanie niskich tonów, centralny znów jest z br z tyłu i ma 16 więc też się dość mocno podbija i trzeba nim mocno wyjeżdżać od ściany i tv bo się robi nienaturalnie przy dialogach

Skomentuj

Nie wiem jak to wygląda u ciebie ale ja mam możliwość ustawienia recznego wszystkich parametrów. Poszukaj dobrze w menu amplitunera.

Skomentuj

Oczywiście, ze tylko ręczne strojenie
          Automat nigdy nie zrobi tego dobrze
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tzn jak miałem wyższy model yamahy to tak było, tu jest trochę bardziej ubogo bo to tylko 771, ale sprawdzę to co kolega mówi, wiem że chyba w onkyo można ustawić odcięcie dolne dla każdego głośnika osobno

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Oczywiście, ze tylko ręczne strojenie
              Automat nigdy nie zrobi tego dobrze
              Ale to już inna kwestia, za często zmieniam sprzęt towarzyszący:crying: i poprostu mnie się nia zawsze chce.

Skomentuj

Zmieniasz sprzet a poprzedniego nawet dobrze nie posluchales
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jedno trzeba ci przyznać że wieki temu gdy nie było jeszcze mikrofonów do kalibracji amplitunera i trzeba było wszystko samemu ustawić znacznie lepiej mi się tego słuchało niż teraz tych nowych, ale fakt nawet po ręcznym ustawieniu rewelacji nie ma, nie próbowałem tylko twojego sposobu bo zawsze robiłem filtrem z amplitunera, teraz zobaczę inną opcje

Skomentuj

Mi chodziło o strojenie calosci a nie tylko suba
                    Pobaw sie jeszcze tym a zobaczysz, ze bedzie to krok milowy nawet przy tanich głośnikach

I odrazu bedzie sie lepiej i milej oglądać koncert na DVD czy blue
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Żeby suba zgrać z całością, bo jak rozumiesz strojenie całości? Tylko że ja głośniki ustawiam pod kino, samo rozstawienie jest inne jak do koncertów, a koncertów nie odpalam

Skomentuj

Napisałem wszystko wyżej
                        Kino to sie rozstawienie głośników i uznanie "tak bedzie dobrze"
                        Każda z kolumn trzeba zgrac ze sobą aby powstała całośc
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Postaram się w wolnej chwili może napisać jak to ustawiam tsk bardziej obszernie z kompa, bo widzę że duża część o której piszesz jest mi znana i być może myślimy o tym samym a się dogadać nie możemy. Na pewno różnicą jest zgrywanie suba poorzez panel a filtr w amplitunerze

Skomentuj

Czaruję...
                          X