Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Sonos

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez MM 13 Zobacz posta
    Nawet gdybyś miał projekt zrobiony w corelu lub innym programie który zaakceptuje firma drukująca w 3D to i tak 1k nie starczy na coś takiego.
    A po co to kopiować?
    Oryginalnych głośników raczej się nie dostanie.
    Jeśli komuś podoba się ten sub za 2500zł, to niech go sobie kupi.

Ale czym tu się podniecać, za 2.500zł można własnoręcznie zrobić lepszy.

Skomentuj

Za 2,5k ja też bym go nie kopiował bo i tak jest duże prawdopodobieństwo że na innych przetwornikach tak nie zagra, poza tym to trudna konstrukcja ale jak ktoś pyta to odpowiadam co wiem i myślę.Żeby robić coś takiego trzeba mieć spore umiejętności , warsztat i dużo czasu.

Skomentuj

Sonos Sub ma dwa głosniki w obudowie rezonansowej b-r. Wygląd może być mylący. To prawdopodobnie zwykły mały subik z bezprzewodowym przesyłaniem danych i wzmacniaczami D-class.
        Wyglada na plastik-fantastik

Skomentuj

To nie jest mały subik. Który subwoofer małych rozmiarów nagłośni hale mediam.... I to bez żadnych drgań. Konstruktorzy sie postarali stad tez taka cena.

Skomentuj

Kilka dni zabawy i obudowa zrobiona. Przecież wystarczy wyciać 2 boki w mdfie porobić wzmocnienia dookoła które przytrzymają mdf gięty ( z wcześniej wyfrezowanymi otworami na głośniki) i dać rury do środka, ściski i jazda. Po co przepłacać na drukarkę 3d?

Skomentuj

Zamieszczone przez Konstrukcjonista Zobacz posta
              Który subwoofer małych rozmiarów nagłośni hale mediam....
              Co nagłośni?

Ten sub ma 158mm głębokości. Odejmując grubość ścianki (pewnie nie za wiele), to daje głośnik o średnicy ok 14cm.
              Głośniki są co prawda eliptyczne, pewnie 5x7", ale to raczej niewiele wnosi.
              Pojemność obudowy licząc po wymiarach zewnętrznych to 24l, a odejmując od tego tunele, elektronikę, głośniki i tą szparę między nimi - zostaje na prawdę niewiele.
              Jakim cudem marne głośniki w śmiesznie małej obudowie mają grać takim potężnym basem?
              I jeszcze w dodatku to to ma kosztować 2500zł? Chyba ktoś się głową uderzył o zlewozmywak.
              Producent twierdzi, że on schodzi do 25Hz, tylko z jaką efektywnością, jeśli w ogóle da rade?
              Poza wyglądem, na pewno ma niewiele do zaoferowania, a już na pewno żadnej hali nie nagłośni.
              Zdecydowanie lepiej zrobić coś klasycznego, a nie kopiować marketowy shit.

Do kompletu jest jeszcze Sonos Playbar dostępny za jedyne 2899zł - super zestaw wyjdzie za 5,5k PLN :lol:
              Last edited by piotreq123; 05.08.2015, 07:10.

Skomentuj

Idealny dźwięk
                Na pewno programem tego nie ogarnie, podejrzewam że Sanos ma nawiedzonych-"czytaj z wyobrażnią" konstruktorów którzy mają ful budżet i po wielu próbach do tego doszli.
                rura stopniowo się rozszerza więc to nie jest typowy BR tylko" projekt autorski"
                trudno to będzie wyliczyć i zbudować
                ten sonos jest zbudowany w szczególny sposób i myślę że zbudowanie czegoś co będzie tak samo brzmieć nie będzie łatwe
                Nawet gdybyś miał projekt zrobiony w corelu lub innym programie który zaakceptuje firma drukująca w 3D to i tak 1k nie starczy na coś takiego.
                Żeby robić coś takiego trzeba mieć spore umiejętności , warsztat i dużo czasu.
                To nie jest mały subik. Który subwoofer małych rozmiarów nagłośni hale mediam.... I to bez żadnych drgań. Konstruktorzy sie postarali stad tez taka cena.
                Coś podpada mi ten temat...
                Chcecie reklamować tego suba, to nie u nas, spróbujcie na audiostereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Coś podpada mi ten temat...
                  Chcecie reklamować tego suba, to nie u nas, spróbujcie na audiostereo.
                  A myślałem, że tylko ja mam takie wrażenie...

Skomentuj

Piotrek tobie podziękuje za wszelakiego rodzaju rady. Hala to MediaMarkt nie chciałem reklamować sklepów to po pierwsze. Po drugie nie jestem tu od reklamowania sprzętów, chce zrobic podobny subwoofer. Dźwięk, no właśnie Piotrek wyraził swoją opinie, człowieka nie mającego ,,ucha"... Natomiast ja otworzyłem temat w celu porady a nie waszych opini. Wiec dla tych co nabijają posty nic nie wnoszące do mojego tematu podziękuje wam, natomiast ci co mogą mi pomoc bardzo was prosze: jak wyszukać takich głośników chodZi mi o nazwę ?

Skomentuj

Czyli według was jest to bardzo proste do zbudowania i ogólnie marketowy badziew ? Oki ale nie każdy ma w domu frezarkę i warsztat umożliwiający budowę takiej konstrukcji.Wy macie wszystko i dla was to proste a dla mnie skomplikowane drogie i ogólnie nieopłacalne.Kończę temat bo nie widzę woli porozumienia,tylko ciągłe czepianie się.Na pewno nie miałem zamiaru tego reklamować tylko podyskutować ale już niema o czym.

Skomentuj

zapomniał bym do Mariana masz tyle tych znaczków powinieneś być wszystkowiedzący, a w pierwszym poście bez spojrzenia na budowę już skrytykowałeś konstrukcje,zresztą żle określiłeś budowę.Myślałem że ktoś taki próbuje pomóc, wyjaśnić, doradzić anie nie tylko krytykować innych którzy może i mniej wiedzą,mniej mogą.Nie tak wyobrażałem sobie dyskusje na tym forum.

Skomentuj

Piotrek wyraził swoją opinie, człowieka nie mającego ,,ucha"
                          O moje "ucho" martwić się nie musisz, a raczej o swój poziom wiedzy.
                          W jednym poście piszesz o tym, że są bassreflexy, po czym pytasz jaki to rodzaj obudowy i jak się ją liczy. Żenada.
                          Jeśli temat utworzyłeś w celach uzyskania porad - to właśnie je otrzymujesz.
                          Kilka osób próbuje Cię odwieźć od budowania konstrukcji, która grać DOBRZE raczej nie będzie.
                          Praw fizyki nie oszukasz i dwa małe głośniczki wsadzone w jeszcze mniejszą plastikową obudowę nie wytworzą nie wiadomo jakiego basu.
                          Jakby tak było to wszyscy by mieli w domu maleńkie kolumienki, żeby nie zajmowały dużo miejsca, zamiast wielkich i ciężkich konstrukcji, jakie prezentują na forum.
                          Chyba, że zamierzasz zastąpić te pierdzidła, które są w oryginale prawdziwymi głośnikami to może jeszcze coś z tego będzie.

PS. Ja postów na siłę nie nabijam, bo po co mi to?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie tak wyobrażałem sobie dyskusje na tym forum
                          Dyskusja polega na wyrażaniu i wymianie swoich poglądów i właśnie tak jest.
                          Uważasz, że rzucając jakiś pomysł, temat czy spostrzeżenie wszyscy będą klaskać, pomimo tego, że jest nietrafiony?

A tu widzę, że razem z kolegą Konstrukcjonista jesteście strasznie oburzeni, że ktoś negatywnie się wypowiedział o tym niezwykle udanym produkcie.
                          Last edited by piotreq123; 05.08.2015, 11:37.

Skomentuj

zapomniał bym do Mariana masz tyle tych znaczków powinieneś być wszystkowiedzący, a w pierwszym poście bez spojrzenia na budowę już skrytykowałeś konstrukcje,zresztą żle określiłeś budowę.
                            Na budowę czy obudowę?
                            Źle określiłem typ obudowy, ponieważ obudowa jest mała, a małe obudowy są zazwyczaj zamknięte. Po drugie, nie na wszystkich zdjęciach widać wylot BR. Po trzecie nie mogłem znaleźć rysunku na którym widać ze to BR.
                            Proszę Cię, uważasz że nie rozróżniam typów obudów? :)
                            Kto tu jest zielony? bo chyba Ty skoro twierdzisz że rozszerzająca się rura BR ma jakieś inne zadanie niż tylko niwelowanie świstów powietrza :)

Magia, normalnie magia.
                            Fachowcy z Sonosa zrobili najbardziej zaawansowanego suba na świecie, którego to nawet nie można skopiować, taaaki zaawansowany :)
                            Dwa małe głośniczki w obudowie bas reflex z nietypowym układem... 2.500zł, normalnie petarda, brać i się nie zastanawiać :)

Skomentuj

Widzę że niema poco dyskutować.Wy jesteście" naj "więc kończę.Poco się odzywać skoro nic się nie wie, poza tym nie ja zacząłem ten post.

Skomentuj

No, Marian, nie czepiaj się. Ostatnio były wyliczenia. 22% vat, 30% dystrybucja, 10% marketing szeptany na diyaudio , zostaje powiedzmy 1000zł dla producenta. Sonos robi jakieś połączenia bezprzewodowe, to pewnie elektronika trochę kosztuje, jeśli tam jeszcze jakaś regulowana korekcja albo DSP (nie wiem, nie chce mi się czytać) to tym bardziej, dwa głośniczki, kolorowa obudowa, rura PE dookoła obudowy itp. Cena powiedziałbym uzasadniona.

Ale jeśli porównać do czegoś zrobionego swoimi rękami pod kątem cena/jakość i ... Za 2500 to można zrobić już naprawdę fajnego suba.

Skomentuj

Widzę że niema poco dyskutować.Wy jesteście" naj "więc kończę.Poco się odzywać skoro nic się nie wie, poza tym nie ja zacząłem ten post.
                                  Tak tak, idz sie obraz i poplacz w kacie, a jak Ci przejdzie to docen to, ze ktos chce w ogole pisac w Twoim temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    docen to, ze ktos chce w ogole pisac w Twoim temacie.
                                    To nie jego temat.
                                    A nie, czekaj, przecież mi ten temat coś podpada :p
                                    Czyżby dwa konta jednej osoby? :> :biggrin:

Skomentuj

Panowie ale tak od strony technicznej, jak mogą wpływać na siebie oba głośniki tak skierowane do siebie i to jeszcze zasłonięte takim frontem z prostokątem, sama idea mnie w sumie ciekawi. Wzmak jest pewne z korekcją stąd i 25Hz, mówił o tym Raven.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        Panowie ale tak od strony technicznej, jak mogą wpływać na siebie oba głośniki tak skierowane do siebie i to jeszcze zasłonięte takim frontem z prostokątem
                                        Musi być zachowana odpowiednia powierzchnia wylotów, nie mniejsza niż SD głośnika.

Skomentuj

Rfck jeśli masz trochę pojęcia nie tak jak większość wypowiadających sie snujących domysły na temat reklamysuba itp prosze o kontakt na pw może ty mi pomożesz bo zarówno ten temat jak i to forum nadaje sie tylko dla zarozumiałych i przemądrzałych użytkowników którzy krytykując nic nie wnosząc nabijając posty nie potrafią odpowiedzieć na jedno jedyne pytanie jakie zadawałem wielokrotnie. A wiec hejty do roboty i pojedzcie mnie za ,, reklamowanie" za obrażanie sie za podwójne kąta ( ktoś naprawdę ma wizje). A wszystkim pozostałym dziękuje serdecznie widać jest garstka normalnych ludzi którzy chcieliby zgłębić trochę wiedzy. Niestety to nie te forum BYE :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X