Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Sonos

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Sonos

Witam! Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad budową subwoofera. Ostatnio w sklepie nie dla idiotów widziałem subwoofer Sonos wart jakies 2,5k zł. Obudowa no właśnie nawet nie wiem jak ona się nazywa tutaj link do filmiku https://www.youtube.com/watch?v=l2KP2KUAE1I . Idealny dźwięk, nic nie drga nie buczy nie śwista ideał. 2 głośniki skierowane do siebie , w sumie nie zauważyłęm czy grają w fazie czy przeciw. 2 Bassreflexy ( gdy wpiszecie w goo.. można zobaczyć zdjęcie środka. Czy są jakieś wzory na obliczenie takiej obudowy? Jak ona się nazywa? czy robił ktoś już taki subwoofer?? Co wpisać w wyszukiwarkę aby zobaczyć jakies diy? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam:)

Dwa głośniki w obudowie zamkniętej.
    A dizajn to dizajn... ten akurat fajnie wygląda.

Skomentuj

A kto powiedział że to obudowa zamknięta?? Czytaj ze zrozumieniem. Ta obudowa to BR ma dwa głośniki i dwa BR

Skomentuj

Zamieszczone przez Konstrukcjonista Zobacz posta
        A kto powiedział że to obudowa zamknięta??
        Gdybyś dał jakieś zdjęcie gdzie te bas reflexy widać, to byś nie musiał się oburzać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

No, teraz znalazłem schemat.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Konstrukcjonista Zobacz posta
        Czy są jakieś wzory na obliczenie takiej obudowy? Jak ona się nazywa? czy robił ktoś już taki subwoofer?? Co wpisać w wyszukiwarkę aby zobaczyć jakies diy?
        Wiesz że to jest bas reflex, ale nie wiesz jak taka obudowa się nazywa?
        Pełno tego w necie, poszukaj.

Skomentuj

Nie oburzam się tylko chciałem odpowiedzi na zadane pytanie. Wiem że to br ale z dwoma tak ułożonymi głośnikami nie wiedziałem.

Skomentuj

Na pewno programem tego nie ogarnie, podejrzewam że Sanos ma nawiedzonych-"czytaj z wyobrażnią" konstruktorów którzy mają ful budżet i po wielu próbach do tego doszli. Zresztą konstrukcja przypomina trochę tubę- kiedyś robiłem takie kolumny na szerokopasmowych Fostexach- zabawa jak diabli. taki kanał zrobić jest nie łatwo w przypadku DIY najlepiej to zrobić jako część obudowy chyba że ktoś ma pod ręką wtryskarkę 3D. I do tego głośniki Eliptyczne- przy okrągłych będzie dużo szerszy i nie wiadomo czy efekt będzie podobny.Ale jeśli masz możliwości i chęci żeby coś takiego zbudować to będę z niecierpliwością czekał na efekty.

Skomentuj

Zamieszczone przez MM 13 Zobacz posta
              Na pewno programem tego nie ogarnie
              Czego nie ogarnie?

Skomentuj

Jeżeli przyjąć to za zwykły BR to oczywiście ogarnie ale rura stopniowo się rozszerza więc to nie jest typowy BR tylko" projekt autorski" uważasz że można wyliczyć programem coś takiego? Prostą rurę tak, kolano też ale czy z równej średnicy rurami będzie grać równie dobrze? Gdyby tak było to poco robili by coś na kształt tuby?

Skomentuj

rura stopniowo się rozszerza więc to nie jest typowy BR tylko" projekt autorski"
                  Kanał na wlocie i wylocie jest rozszerzony po to, aby nie świszczało.
                  Po za tym, na wylocie jest znacznie większy po to, aby było ładnie, zapewne, aby pasowało do projektu.

Spójrz na kanały BR dostępne w necie, tam też rozszerza się przy wylocie, a an wlocie jest zaokrąglenie.

Skomentuj

Oczywiście to logiczne ale ten ma wylot 4x większy niż kanał dlatego napisałem że trudno to będzie wyliczyć i zbudować. uważasz że z prostą rurą o równym przekroju będzie grał tak samo?

Skomentuj

uważasz że z prostą rurą o równym przekroju będzie grał tak samo?
                      Nie... ponieważ jest duże prawdopodobieństwo że będzie świstać :)
                      Pomijając świszczenie powinno grać tak samo jeśli się dobrze obliczy.

Skomentuj

Czyli w budzie z głośnikami do przodu i prostymi rurami zaokrąglanymi i poszerzonym wylotem będzie grać też tak samo a reszta to"design"?

Skomentuj

Czyli w budzie z głośnikami do przodu
                          Pytałeś tylko o rury, to odpowiedziałem.

A czy sub z takim układem głośników oraz kanałem BR zagra tak samo jak sub z głośnikiem i kanałem BR na froncie, to trzeba by było zmierzyć.

Skomentuj

Przypomina mi to dawne konstrukcje estradowe zwane potocznie manifold albo coś jak eaw sb1000 tylko w wersji micro. To wszystko były tak czy siak zwykłe br tylko chodziło o próby ukierunkowania dźwięku.

Skomentuj

Po prostu wyznajesz zasadę że kształt budy i umiejscowienie przetworników jest nieważne?I wszystko da się wyliczyć i zmierzyć a ja po budowie tuby jestem innego zdania.Po prostu trzeba eksperymentować bo nawet drobna zmiana budowy ma wpływ na dżwięk i żadnym programem tego ne ogarniesz.Coś co pozornie wydawało mi się oczywiste dawało wręcz odwrotny o zamierzonego efekt.Lecz z powodu trudności w właściwym wykonaniu takiej obudowy pewnie już nigdy nie przyjdzie mi się z czyms takim zmierzyć.Reasumując jak dla mnie budowa kolumny ma znaczenie,a nawet najdrobniejsze szczegóły oczywiście jedne więcej drugie mniej ale zawsze ale oczywiście to moje zdanie i nie musi być słuszne. A ten sonos jest zbudowany w szczególny sposób i myślę że zbudowanie czegoś co będzie tak samo brzmieć nie będzie łatwe.Ale tak jak wyżej to tylko moje zdanie i może i Ty masz racje że to tylko design.

Skomentuj

Może to coś da

http://hifi24.pl/uploads/images/3001...b-division.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
                                  myślę że zainteresowani widzieli te fotki lepiej dodaj coś od siebie czy warto to budować itd.

Skomentuj

Dziękuje za zainteresowanie tematem. Dostęp do drewna mam co do drukarki 3d jak juz bym miał projekt BR to za odpowiednia opłata napewno można gdzieś wydrukować. Pytanie tylko co to za model głośników. Gdzie ich szukać i jak mogą sie nazywać ?

Skomentuj

W tym przypadku liczy się tylko design. Należy pamiętać że w dzisiejszych czasach sprzęt elektroniczny projektują specjaliści od wzornictwa przemysłowego oraz designerzy. Inżynier sprawdza tylko poprawność tego od strony technicznej. Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich produktów, ale w tym przypadku tak jest. Najpierw projektuje się wygląd, dopiero potem obudowuje się to nutką inżynierii technicznej i dużą ilością marketingu.

Wykonanie tego sonosa jest uwarunkowane obudową i wyglądem. Długie rury BR są wymuszone ze względu na to że głosniki grają praktycznie w bardzo małej objętości. Zauważ że BR są wyprofilowane pod obudowę. Zwężają się tam gdzie się nie mieszczą w obudowie i rozszeżają tam gdzie jest więcej miejsca. Dwa głośniki tak ułożone zajmują mniej miejsca niż miały by być obok siebie. Tak ja to widze.

PS. Może i nic nie brzęczy ani nie świszczy, ale bas z tego suba jest mało zróżnicowany i przy dłuższym słuchaniu słychać wszystkie jego ograniczenia.

Skomentuj

Nawet gdybyś miał projekt zrobiony w corelu lub innym programie który zaakceptuje firma drukująca w 3D to i tak 1k nie starczy na coś takiego.Takie małe zamówienia są bardzo drogie, robiłem coś ostatnio i szukałem drukarki- ceny kosmiczne. Pomyśl o budowie ze stali albo PE lub PCV jest łatwe w obróbce na ciepło a PE łatwo do tego zgrzewać.Ale to i tak ful roboty.A co do głośników to ja myślę że musisz raczej car audio szukać jeżeli chcesz elipsy bo tam takie występują czasem,paradigm chyba robił takie dziwolągi ale gdzie to kupić?Ogólnie ciężki temat.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X