Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2way do rocka na głośnikach STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2way do rocka na głośnikach STX

Witam.
    Przymierzam się do budowy kolumn na głośnikach z stajni STX-a. Jako, że to moje pierwsze kolumny skorzystam z gotowych projektów.
    Nie jestem osłuchany dlatego zapewne każda konstrukcja będzie dla mnie niesamowicie brzmiąca ale mam w zasadzie jedno wymaganie tzn. żebym nie musiał włączać subwoofera do słuchania muzyki (rock, metal, instrumentalna, de fakto każda w której nie usłyszymy głębokiego bass jak w HH, rap lub techno) i ten ostatni rodzaj muzyki gości w moich głośnikach ale rzadko dla tego wyjątku załączę suba. Subwoofer na głośniku Visaton W200s, nie udana konstrukcja albo dziadoski głośnik dlatego też nie chcę go włączać do muzyki, w kinie nie jest źle. Po prostu chciałbym żeby gitara bassowa albo stopka perkusji brzmiała naprawdę czysto, a nie dudniła po pokoju 20m^2.
    Podłogówki czy monitory na to jeszcze się nie zdecydowałem bo chciałbym podłogówki ale miejsce jak na razie jest tylko na monitory.

Oto kandydatki:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Budżet skromny dlatego szukam w tych projektach.

Moim zdaniem najlepszym wyborem z podanych będzie konstrukcja na STX W.18.200.8.MCX i T.10.200.8.PCX, miałem okazję porównać ją z gdn 14 scx, 17 gra lepiej na basie.

Skomentuj

Jak wypada W.18.200.8.FGX z T.10.200.8.PCX? Czy wart jest dołożenia kilku złotaczy? Niedługo też będę robił podobne kolumny i miło, że też ktoś chce :P

Skomentuj

Zamieszczone przez regan Zobacz posta
        mam w zasadzie jedno wymaganie tzn. żebym nie musiał włączać subwoofera do słuchania muzyki (rock, metal, instrumentalna, de fakto każda w której nie usłyszymy głębokiego bass jak w HH, rap lub techno)
        Budżet skromny dlatego szukam w tych projektach.
        To od razu przemyśl ten projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Pamiętaj, "biedny kupuje dwa razy".

Skomentuj

Podzielam zdanie mariana do rocka tylko coś z 8" minimum zwłaszcza że masz 20m2 do nagłośnienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            To od razu przemyśl ten projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Pamiętaj, "biedny kupuje dwa razy".
            To mi teraz runął cały plan... Cały czas w pracy myślałem o tym zestawie co mi zaproponowałeś. Wyjdzie trochę drożej i inaczej niżeli chciałęm ale wszystko można jeszcze zmienić. Przy takim układzie pewnie bym mógł subwoofer znieść do piwnicy bo on też jest na 8'' głośniku. ON nie jest zły ale w muzyce strasznie mi dudni możliwe że coś poknociłem ze strojeniem ale nie o tym tu mowa. Jak się mają te wysokotonowe stx-a? Może jednak lepiej dołożyć w wavacore? Ewentualnie Visaton jego mogę dostać wszędzie. Żadnego nie słyszałem więc zdam się na waszą opinię.

Skomentuj

Miałem kiedyś suba na tym 8" SCX starej wersji. W takiej muzyce sprawował się dobrze i brzmiał fajnie. Tych wavecorów nie można już dostać do tego projektu. O wysokotonówkach STX musi się ktoś inny wypowiedzieć. Pytanie z mojej strony jak bardzo zmieniło się brzmienie 8" SCX? widziałem że ma mniejszy napęd...

Skomentuj

Żadnego nie słyszałem więc zdam się na waszą opinię.
                Weź STX-a PCX.

Skomentuj

Skoro Wavacor-y są niedostępne faktyczne pozostaje tylko ten pcx. Dobra klamka zapadła zamawiam;-)

Skomentuj

Za symulowałem tego GDN w WinISD i z symulacji wynika, że te kolumny miały by takie samo zejście jak obecny sub z tą różnica, że kolumny byłyby głośniejsze. W takim bądź razie nie lepiej trochę naciągnąć budżet i zrobić 2way ale zmienić suba na lepszego. Wiem... to przeczy mojemu wcześniejszemu założeniu żeby nie załączać suba do muzyki ale jakbym tego Visatona zmienić... W zasadzie do filmów i tak będę potrzebował suba z lepszym zejściem.

Skomentuj

Nie opłaca się.
                      Albo inaczej, musiał byś wydać nie DWA RAZY więcej aby było lepiej, a przynajmniej 4x więcej aby mieć lepszy głośnik basowy 8".

Chcesz mieć lepiej w przystępnej cenie, wtedy większy głośnik STX-a Tobie to zapewni (np. W.27.400.8.MC)... niestety nie ma na nim projektu kolumn (jeszcze ).

Skomentuj

Chodziło mi o to, że bym całkowicie zmienił subwoofer może nie od razu ale z czasem nie koniecznie z rodziny stx. Może Visaton TIW 250xs.
                        Do tego kolumny 2way. Ale wtedy oczywiście zestaw z subem musiał by współpracować w filmach jak i w muzyce.

Skomentuj

Trochę już odbiegam od tematu ale ciągle myślę o projekcie bo już w przyszłym tygodniu powinienem zamawiać głośniki. Słuchał ktoś kolumn 3way na głośnikach Visaton-a?
                          Chodzi mi o ten projekt: http://www.visaton.de/de/bauvorschla...let/index.html
                          Jeden w200s już mam. Kupując resztę głośników wyjdzie drożej ale może lepiej...?

Skomentuj

Starlet mógłby być sensownym rozwiazaniem gdyby nie kiepski głosnik wysokotonowy. Powinien być choćby taki jak w V20. Lepiej go jednak zastapić Seasem 27FFT. Wtedy oczywiście zwrotnica do zaprojektowania od nowa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Witam.
                            Po prostu chciałbym żeby gitara bassowa albo stopka perkusji brzmiała naprawdę czysto, a nie dudniła po pokoju 20m^2.
                            Stopa perkusji to żadne kryterium oceny jakosci basu. Równie dobrze może sie wybijac na 60Hz jak i na 90Hz. W zależności jak zmiksują bas podczas nagrania i jakie było zamierzenie twórcze.
                            Dudnienie moze być wynikiem niedospasowanioa głośnika do obudowy rezonansowej.
                            Last edited by kubedesprit; 10.08.2015, 12:03.

Skomentuj

Czy ten DT 94 gra tak strasznie źle? Gorzej od T.10.200.8.PCX Stx-a? Jeżeli tak to porzucam ten plan.

Skomentuj

Czaruję...
                              X