Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży subwoofer tylko do KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzieś wyczytałem, że Lab 12, to IMAX-owe subwoofery. Ktoś może potwierdzić?

Skomentuj

Skomentuj

Te 16 przetworników, to na całą salę?

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
          Te 16 przetworników, to na całą salę?
          W najlepszych salach jest więcej. Zależy od wielkości sali i prestiżu.
          Często w imax suby to typowe paki 2x18"

Skomentuj

Szybkie pytanie: co oznacza Xlim? Czy jest to maksymalne wychylenie cewki w jedną stronę przy sygnale muzycznym, po przekroczeniu którego następuje uszkodzenie mechaniczne głośnika? Jak się to ma do Xmax?

Skomentuj

Xlim (czasem podawane jako Xmech lub Xdam) [mm] – wychylenie graniczne membrany w jedną stronę (z punktu widzenia mechanicznego)
              Xmax [mm] – maksymalne liniowe wychylenie membrany w jedną stronę
              źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82o%C5%9Bnik
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

To czytałem, ale jak to praktycznie interpretować?

Lab 12: Xmax 13 mm, Xlim 22 mm. Różnica jest zasadnicza.
                Last edited by mirfak; 26.08.2015, 15:27.

Skomentuj

Xmax to wartość wyliczana matematycznie (jeśli dobrze pamiętam)
                  Powyżej Xlim dojdzie do mechanicznego uszkodzenia głośnika
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Pytanie jest o tyle zasadne, że będę budował obudowę BR, gdzie wychylenia są raczej duże. Zakładam, że do 13 mm głośnik przetwarza zasadniczo bez zniekształceń, a do 22 mm jest raczej bezpieczny mechanicznie. Zakładając, że dostaje sygnał muzyczny, a nie z generatora. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Skomentuj

Dobrze rozumujesz ale o laba nie będziesz musiał się tak troszczyć jak o np stxa. Tutaj oba resory są starannie dobrane żeby uniknąć walenia cewki w nabiegunnik.
                      Jednak ja bym mocno sugerował subsonic, bo poniżej 20Hz przy 300-400W żarty się kończą.

Skomentuj

Będzie cyfrowa zwrotnica od 20 Hz o nachyleniu 48dB/oktawa

Skomentuj

Planuję jednak zamiast br (okrągły) zrobić port szczelinowy. Szerokość szczeliny planuje na 32 cm. No i pytania: czy aby uzyskać prędkość powietrza przy max mocy na poziomie około 15 m/s muszę zrobić wysokość portu na 6 cm. Czy tak może być? Czy są jakieś ograniczenia w przekroju szczeliny? Czy objętość portu odejmujemy od objętości netto obudowy, czy tylko objętość zastosowanych ścianek?
                          Dziękuję za poświęcony czas.

Skomentuj

wysokość portu na 6 cm. Czy tak może być? Czy są jakieś ograniczenia w przekroju szczeliny?
                            Na pewno nie jest ograniczeniem 6 cm wysokości. Widziałem już konstrukcje pro z mniejszymi wysokościami portów szczelinowych.
                            Czy objętość portu odejmujemy od objętości netto obudowy, czy tylko objętość zastosowanych ścianek?
                            To i to musisz odjąć od litrażu obudowy.

Skomentuj

Z jednego względu jestem za okrągłymi bo zawsze idzie przedłużyć lub skrócić, jeszcze mi się nie zdazylo żeby złożyć, do ciąć na wymiar i mi odpowiadało wg projektu kogoś , chyba że testy masz za sobą i robisz na gotowo

Skomentuj

Czaruję...
                              X