Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży subwoofer tylko do KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duży subwoofer tylko do KD

Witam,
    potrzebuję Waszej pomocy, bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    Mianowicie, planuję zbudować suba do KD, który ma nagłośnić 60 m2. Wielkość obudowy nie ma znaczenia.
    Internet pisze, że do KD wcale nie trzeba audiofilskich, bardzo nisko schodzących głośników. Gdzieś tam chwalili Beyma Power 15, beyma asl 18 inni tiw300 a jeszcze inni rss390hf. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? 60 m2 to dość dużo, a chciałbym jednak czuć te efekty :-)

Z góry dziękuję za pomoc.
    Last edited by mirfak; 22.08.2015, 20:38.

Dwa razy LAB12, 1kW mocy i będziesz czuł co masz czuć :P
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
      Wielkość obudowy nie ma znaczenia.
      A możesz zmieścić 500 litrów subwoofer?
      http://www.danleysoundlabs.com/produ.../dts20/#slide1
      albo 700l? (łatwiejszy do zrobienia)
      http://www.danleysoundlabs.com/produ...ty-subs/dts10/

W internecie są różne bzdury. Akurat jak chodzi o kd to potrzeba nisko schodzącego suba bo w filmach dużo się dzieje w okolicach 25Hz i nawet niżej.
      Niestety te głośniki, które schodzą bardzo nisko i jednocześnie nie mulą na wyższym basie są drogie.
      Napisz jakie masz fronty, amplituner(procesor kd?)

Skomentuj

Na razie nie mam nic. Fronty najprawdopodobniej będę robił na podstawie projektu Yoshiego na Daytonach I Seasie (wersja 2.5 drogi).
        Myślę, że 200 - 300 l jestem w stanie "zabudować" w pokój.
        Last edited by mirfak; 22.08.2015, 22:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
          A możesz zmieścić 500 litrów subwoofer?
          http://www.danleysoundlabs.com/produ.../dts20/#slide1
          albo 700l? (łatwiejszy do zrobienia)
          http://www.danleysoundlabs.com/produ...ty-subs/dts10/
          fajne linie transmisyjne robia, znaczy sie falowody cwiercfalowe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            fajne linie transmisyjne robia, znaczy sie falowody cwiercfalowe
            Są to bardzo zaawansowane budy. W środku znajdują się poprowadzone rury z pcv, których rozmieszczenie powoduje zbicie antyrezonansów tunelu, jak na obrazku poniżej:

Zastosowany przetwornik to wspomniany wcześniej Lab12 po lekkich modyfikacjach.

A trzymając się głównego wątku to może rzeczywiście 2x Lab12 w linii transmisyjnej? Myślę, że jakość basu i zejście poza zasięgiem innych konstrukcji.

Skomentuj

Na 2x Lab12 mógłbym się szarpnąć, ale TL nie jestem w stanie sam zaprojektować. Chętnie skorzystam z pomocy.
              Last edited by mirfak; 23.08.2015, 10:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                Są to bardzo zaawansowane budy. W środku znajdują się poprowadzone rury z pcv, których rozmieszczenie powoduje zbicie antyrezonansów tunelu, jak na obrazku poniżej:
                To zdjecie niczego nie pokazuje. Trzeba by rzucic okiem na rysunek pogladowy obudowy, aby ocenic czy faktycznie jest az tak skomplikowana jak powiadaja.

W kazdym razie za bas odpowiada tam rezonator cwiercfalowy.

Skomentuj

Jako, że nie zaprojektuję samodzielnie obudowy TL muszę szukać czego innego.
                  Co sądzicie o dwóch subach na lab12 BR w około 100 litrach każdy?

Skomentuj

http://www.hometheatershack.com/foru...s/68932?page=1 to jest niezły projekt, sam bym go zrobił, ale troche duża obudowa, choć kto wie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                      http://www.hometheatershack.com/foru...s/68932?page=1 to jest niezły projekt, sam bym go zrobił, ale troche duża obudowa, choć kto wie.
                      Troche smieszne. Co te kawaleczki owaty na sciankach maja dac?

Skomentuj

Pewnie lepsze samopoczucie budujacego. Myślicie, że warto wykleić środek matami bitumicznymi?
                        Last edited by mirfak; 23.08.2015, 20:13.

Skomentuj

Myślicie, że warto wykleić środek matami bitumicznymi?
                          Wg mnie niezupelnie, poniewaz czestotliwosci na jakich operuja suby, raczej nie beda tlumione przez przecietne maty. Wolalbym postawic na sztywnosc i mase obudowy, do tego plytki ceramiczne na wew sciankach ( jesli nie bedzie bardzo solidnej kratownicy matrix ).
                          Najlepsza obudowa na suba, bylby beton/zelbeton, lub kamien ale to jednak chyba troche przerost formy nad trescia.

Skomentuj

A ja postawiłbym na dużą powierzchnię tunelu br. Te 2x 10cm z projektu wyżej to minimum.
                            Najłatwiej zrobić chyba projekt z br szczelinowym, bo wychodzi bardzo długi.

Skomentuj

Planuję rury 2 x 110 mm

Skomentuj

Troche smieszne. Co te kawaleczki owaty na sciankach maja dac?
                                Też się nad tym zastanawiałem.

Skomentuj

Jaki model strojenia byłby najlepszy do tego typu zastosowania? Nie ukrywam, że ważna jest także wytrzymałość mechaniczna głośnika. Wzmacniacz na każdy sub będzie miał około 400W/6ohm.

Skomentuj

To zdjecie niczego nie pokazuje. Trzeba by rzucic okiem na rysunek pogladowy obudowy, aby ocenic czy faktycznie jest az tak skomplikowana jak powiadaja.
                                    Rysunki poglądowe łatwo znaleźć, zdjęcia układu rur też. W środku jest sprytnie ułożona tuba th.
                                    Jaki model strojenia byłby najlepszy do tego typu zastosowania? Nie ukrywam, że ważna jest także wytrzymałość mechaniczna głośnika
                                    80l@23-24Hz i fitr subsoniczny na 20Hz.

Skomentuj

plytki ceramiczne na wew sciankach
                                      A to jakiś nowy sposób usztywnienia?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        A to jakiś nowy sposób usztywnienia?
                                        Gres szkliwiony najlepiej :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X