Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w skorygowaniu zwrotnicy USHER 8935A + 9950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w skorygowaniu zwrotnicy USHER 8935A + 9950

Rzadko korzystam z for internetowych ale chyba moderator usunął mój wątek w innym dziale - może w złym zamieściłem wiec wklejam tutaj.

Dawno mnie nie było ale wreszcie jakimś cudem udało mi się zrobić pomiary za pomocą speaker workshop na laptopie.
    Do tej pory korzystałem ze zwrotnicy Yoshiego.
    Ale u niego w projekcie głośnik wysokotonowy jest osadzony centralnie a u mnie jest przesunięty w osi do bocznej ścianki.
    Ta rozbieżność spowodowała że zwrotnica z projektu Yoshiego nie bardzo gra w moim zestawie.

Zwrotnica Yoshi + mój zestaw:

Udało mi się zrobić pomiary mojego zestawu i spróbowałem własnych sił w skorygowaniu zwrotnicy. Niestety nie mam zbyt
    dużego doświadczenia i chciałbym podpytać szanownych kolegów czy dobrałem sensowne wartości elementów i wykres są
    poprawne. Nie jestem pewien co do zgrania fazowego czy jest prawidłowe. Może macie jakieś pomysły co do zwrotnicy aby
    wyciągnąć możliwie jak najwięcej z tej konstrukcji?

Zwrotnica po korekcji:

Złe
    Od 3,5-6kHz masz niezgodność fazy
    Zle filtrujesz wysoki ton
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz dobrze prawi. Podrzuć plik SW, coś się pomyśli :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki za chęć pomocy, poniżej przesyłam pliki SW, mam nadzieję że uda się zaradzić, podsyłam również kilka foto zestawu do którego jest przeznaczona zwrotnica.

Pliki SW: http://www.hurtownia-techniczna.pl/pobieranie/usher.rar

Skomentuj

Na szybko wyszło mi coś takiego
          Jak gra to trudno wyczuć :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi dzięki za szybką odpowiedź. Ja się męczyłem prawie całą sobotę a ty w 15 min coś wykombinowałeś. Nie chcę wybrzydzać ale powiedz mi czy da się tą zwrotnicę uprościć. Trochę przeraża mnie zakup tylu nowych elementów w zasadzie ze starej mogę wykorzystać tylko cewkę niskotonowgo 1,8mH. A jak wspomniałeś nie wiadomo jak to zagra.

Skomentuj

Jak nie posłuchasz to sie nie przekonasz
              Kup najtańsze elementy i posłuchaj

LuSzTi na co ta pułapka na wooferze?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

8-9kHz

Skomentuj

Na III rzędzie była nie potrzebna
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może ja mam jakieś inne pomiary, ale górkę na 7kHz jeszcze widać. A widać ją było dużo bardziej i ja taki rzeczy zwykle wycinam. Można to było zrobić lepiej poprzez pełne RLC gdzie mógłbym dobrać sobie szerokość i moc działania pułapki, ale nie chciałem aby kolega nam się przestraszył, więc dałem prostą i tanią pułapkę.

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                    Nie chcę wybrzydzać ale powiedz mi czy da się tą zwrotnicę uprościć. Trochę przeraża mnie zakup tylu nowych elementów w zasadzie ze starej mogę wykorzystać tylko cewkę niskotonowgo 1,8mH. A jak wspomniałeś nie wiadomo jak to zagra.
                    Z Dąbrowy Górniczej do Sosnowca daleko nie masz, pogadaj z kolegą Raven1985, może akurat będzie miał czas i usiądzie z Tobą do tych kolumn, albo chociaż podłączy Ci taką zwrotkę bo elementów parę ma :)

Skomentuj

Dzięki za rady. Myślę że spróbuję "odpalić" zaproponowaną przez ciebie zwrotnicę. Części elementów uda mi się zmajstrować poprzez łączenie a brakujące dokupię, może jeszcze dzisiaj. Oczywiście dam znać jak już będzie na nowo grało i zrobię pomiary. Jak będzie coś nie tak to wrócę a na razie nie chcę tyłka zawracać koledze Raven1985

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Może ja mam jakieś inne pomiary, ale górkę na 7kHz jeszcze widać. A widać ją było dużo bardziej i ja taki rzeczy zwykle wycinam. Można to było zrobić lepiej poprzez pełne RLC gdzie mógłbym dobrać sobie szerokość i moc działania pułapki, ale nie chciałem aby kolega nam się przestraszył, więc dałem prostą i tanią pułapkę.
                        Yoshi wyglada na to, ze zle zrobiłeś zwrotnice
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Daleki byłbym od takiego generalizowania. Każdy ma swoje sposoby :) Mi się wybitnie nie podobają takie górki to je wycinam :) Z doświadczenia wiem, że wcześniej czy później przy jakimś dźwięku takie górki się odzywają :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Ten wątek raczej doskonale pokazuje jak niestałe są parametry tych głośników z biegiem lat. Te 8935a zupełnie inaczej wyglądają z tej ch-ki niż u mnie. U mnie był dobrze zaznaczony rezonans na 4kHz tu tego nie ma. A co do filtracji zakresu 8kHz to w obu projektach jest to około -30dB więc czy mój 3ci rząd czy ta pułapka, skuteczność jest taka sama.

Skomentuj

Wiem wiem Panowie :)
                              Tak tylko napisałem z lekkim przekąsem
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem już po pomiarach i odsłuchach nowej zwrotki, poniżej ch-ki. Dla porównania w SW i Holm Impulse.
                                Jeszcze kilka dni posłucham i dam znać, prawdopodobnie przydała by się jeszcze mała korekta ale o tym później niech się ucho dobrze przyzwyczai.

Wygładzenie 1/16

Skomentuj

Zgranie fazowe w całym paśmie nie jest poprawne, widać to po wykresie w przeciwfazie (poszarpany dołek i podbicie w okolicach 500Hz). Posłuchaj i bierz się za poprawki :) Pokaż zwrotnicę przy okazji.
                                  Last edited by Tobike; 05.10.2015, 08:22.

Skomentuj

Myślę że trochę namieszałem na wykresach, poniżej podsyłam z wygładzaniem 1/16 aby nie było rozbieżności między wykresem w przeciw fazie a pozostałymi. Na poprzednim wykresie przeciwfaza nie była wygładzana. Zastanawiam się tylko, czy dołek "fazy" nie powinien być większy? Projekt zwrotnicy jak wyżej wg LuSzTi.

BTW Czy wiecie jak "cofnąć" wygładzanie w SW ?
                                    Last edited by Boro85; 05.10.2015, 08:45.

Skomentuj

Wyrównałes wykres a w holmimpulse rn tak moze wyglądać
                                      Wg mnie jest bardzo dobrze
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A zgranie fazowe jest OK ??? Czy wykres w przeciw fazie nie powinien mieć większego dołka?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X