Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w skorygowaniu zwrotnicy USHER 8935A + 9950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za daleko bramka, złapałeś odbicie.

Skomentuj

Pomiar robiony na szybko aby ogólnie pokazać zgranie fazowe. Nie mogłem pozbyć się tego odbicia - w sumie to zastanawiam się czy jest ono od podłogi czy może statywu bądź mikrofonu. Na podłodze był dywan + gruby wełniany (góralski) koc.

Skomentuj

Sprobuj zmniejszyc odleglosc mikrofonu od kolumny ale raczej nie mniej niz okolo 70 cm.

Skomentuj

Na nowo wracam do prób związanych z uruchomieniem systemu pomiarowego.
          Wygrzebałem poczciwą kartę SB Live 5.1 na osobnym HDD zainstalowałem WinXP na stacjonarce no i myślałem że już teraz to będzie z górki. Niestety przeliczyłem się o ile sinusoidy wyglądają ładnie, latencja nie skacze to coś dziwnego dzieję się przy próbie kalibracji kanałów no i pomiary szlak trafia - poniżej foto. Może macie pomysł gdzie szukać rozwiązania?

Last edited by Boro85; 15.05.2016, 10:47.

Skomentuj

Jeszcze wpadł mi teraz pomysł - może używam złej wersji sterowników. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może podesłać linka do sprawdzonej wersji sterowników do SB0100 ?

Skomentuj

Ten problem to wina komputera. Mam podobny przypadek na drugim kompie na który chciałem się przesiąść bo jest trochę szybszy od staruszka na celeronie 667. Na starym kompie pomiar measurement.calib jest idealnie gładki a na drugim są takie szumy jak u Ciebie. Karta ta sama, sterowniki te same a wyniki różne, ergo wina komputera. Można popróbować zmienić zasilacz, port PCI kary, cały komputer. To są problemy związane z kompatybilnoscią elektromagnetyczną, komputer sam siebie zakłóca.

Skomentuj

Potwierdzam, też miałem ten problem:
                http://diyaudio.pl/showthread.php/26...%BAnienia-w-SW
                post #16

mg

Skomentuj

No i na nowo zapaliło się światełko w tunelu, popytam znajomych o jakieś stare PC może uda się coś wyrwać za flaszkę.

Skomentuj

Kartę przetestowałem na innym komputerze, procesor dual core, płyta główna wraz z sterownikami do WinXP, więc teoretycznie powinno być OK. Niestety kolejna porażka, karta dalej szumi.

Czy karta może być uszkodzona czy to na 100% komputer? Dla pewności zakupiłem drugiego SB Live 5.1, czekam aż przyjdzie, przetestuję i napiszę. Jak będzie dalej problem to będę szukał PC z ery procesorów 1-rdzeniowych. ale lipa :(

Skomentuj

Dziś testowałem na innej karcie SB Live 5.1 (SB0100), a więc nie jest to problem dot. karty a bardziej pozostałego hardware. Mam pytanko do kolegów, czy osoby korzystające z SW mogą podać dokładną konfigurację swoich komputerów abym mógł upolować takie same bebechy na allegro? Nie ukrywam że problem jest już dość męczliwy i frustrujący a może jest ktoś z okolić kto może mi użyczyć "sprzętu" do pomiaru na 2-3 dni ?

Skomentuj

To moze pora zmienić program do pomiarów
                        No na holmimpulse albo Arta
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

SW mam mniej więcej obcykany. Holem też robiłem pomiary "gotowych" zwrotnic, natomiast nie wiem jak wykorzystać dane w innym programie. Czy jest możliwość np. eksportu pomiarów z holma do SW?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            To moze pora zmienić program do pomiarów
                            No na holmimpulse albo Arta
                            Jeżeli hardware nagrywa z zakłóceniami to zmiana programu nie wyeliminuje problemu.

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                            czy osoby korzystające z SW mogą podać dokładną konfigurację swoich komputerów abym mógł upolować takie same bebechy na allegro
                            Ja mam bardzo leciwy komputer na celeronie 667 , plyta abita. Ja bym spróbował najpierw wymienić zasilacz a jeżeli to nie pomoże to wtedy płytę z prockiem.

Skomentuj

Yoshi_80 a możesz podesłać mi swoje sterowniki do SB0100 dla WinXP? Wczoraj załatwiłem sobie inny PC (procesor AMD Sempron, płyta Gigabayte, chipset nForce) no i tym razem zaczął się problem już na etapie instalacji sterowników. Karta nie jest "w pełni" widoczna w menadżerze urządzeń, widać że są jakieś problemy. Na stronie producenta jest dużo reedycji karty i wolałbym mieć pewność co do właściwych sterowników - ehhh

Skomentuj

Spoko, wieczorem poszukam płyty ze sterownikami. Korzystam z oryginalnych które dostałem z kartą.

Skomentuj

Dzięki Yoshi, będę czekać na sterowniki od ciebie a tymczasem wróciłem do I-ego komputera z Core2Duo. Na niem instalacja sterowników idzie bez problemu. Za radą spróbuję podłączyć inny zasilacz zobaczymy jakie będą efekty.

Skomentuj

Próbowałeś tez usunąć sterowniki i pojechać z podstawowych?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Probowales sterowniki KX project? https://raw.githubusercontent.com/kx...v3552-full.zip Powinno dzialac z sb100 nawet na windows 7/8/10. Niewiem czy SW obsluguje, ale w ARTA mozesz zmienic sterownik z WDM an ASIO wtedy powinny byc bardzo male i stabilne opoznienia na poziomie nawet 2ms

Skomentuj

Próbowałem na KX ale wówczas nawet nie dało się ustawić sinusoidy w SW. Mam też kartę M-audio Audiophile 96/24 , karta fajna bo ma wejścia/wyjścia na RCA i na tych samych wzmacniaczach operacyjnych więc teoretycznie 1:1. Gdyby ktoś chciał przetestować jej działanie z SW, Artą lub innym programem mogę podesłać. Ja próbowałem z SW ale również pojawiały się szumy przy kalibracji kanałów.

Skomentuj

A może po prostu masz kiepskie kable łączące, słabo ekranowane i zbierają Ci cały syf z otoczenia?
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...