Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

górka na końcu przetwarzania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

górka na końcu przetwarzania

Byc moze moje pytanie jest mocno lamerskie, ale.. jak można zlikwidować takie rzeczy? można wogóle?:
    Załączone pliki

bez ingerencji w konstrukcje głośnika raczej nie. ps co to za głośnik i co to za pomiary?? czy to przypadkiem niejest ARVka

Skomentuj

wedłyg mnie to ARV

[ Dodano: 2005-01-17, 20:40 ]
      sam mam takie

Skomentuj

tak to jest arvka.. dobry jesteś.. po charce do głośnika
        ps. pytam bo niektórzy mówią że ona gra bardziej "miękko" i melodyjnie od gdwk 11/100. A jak ona ma tak grać jeżeli ma coś takiego????

Skomentuj

Zalezy co dla tych niektorych znaczy "miekko" ARV gra dosc ostro szczegolnie w poruwnaniu z GWDK11/100. To glosnik dla tych co lubia slyszec wysokie tony. Sluchajac Tonsila ma sie czasem wrazenie ze wogule go nie ma.

Skomentuj

Można próbowac stłumić jakąś małą cewką szeregowo z głośnikiem (np. 0.1 mH) odpowiednio dobraną albo równolegle do głośnika układem RC, który zadziała podobnie jak kompensacja impedancji. Niestety działa to jakoś w miarę w przypadku małych odchyleń. Takie COŚ jak na wykresie to juz spory defekt i myślę, że dość mocno psuje dźwięk - pewnie ma on charakter mocno "tubkowy". Pozbądź się tego głośnika i wstaw cos lepszego. Przy dłuższym słuchaniu to może być nie do zniesienia!

Właściwie to chciałem jeszcze uczulić wszytskich na takie górki w charakterystyce głośników. Sam walczę z czymś takim, przy 4-5kHz na GDN 16/30 i zarówno z pomiarów jaki z odsłuchu wynika, że jest to całkowicie nie do zaakceptowania. Będę musiał ciąć ostro filtrem aktywnym 24db/okt i wogóle olewam wszystkie zwrotnice, pełna aktywacja systemu nadchodzi! (tylko nie wiem kiedy).

Charakterystyka głośnika ma być maksymalnie prosta, tylko w tym obszarze da się z niego korzystać, inaczej to jest niezłe bagno...

Skomentuj

Takie „górki” tłumi się dość dobrze szeregowym układem RLC włączonym równolegle do głośnika. Konkretne wartości cewki, kondensatora i rezystora zależą od częstotliwości „górki”, jej wysokości i charakterystyki impedancyjnej głośnika. Można to sobie zasymulować w Speaker Pro (do ściągnięcia ze strony Visatona).
              To szczera prawda, że charakterystyka głośnika powinna być możliwie płaska w zakresie, w którym go słuchamy. Niestety charakterystyka (chociaż ważna) to nie wszystko. Liczą się jeszcze i inne rzeczy. Np. Vifa XT25TG ma dość płaską charakterystykę już od ok. 800 Hz, ale w zakresie ok. 2 kHz ma dość duże zniekształcenia, co w odsłuchach niektórzy określają jako „plastikowe brzmienie” – dlatego ten głośnik stosuje się zwykle przy podziale powyżej 3 kHz..

Skomentuj

Wrażenia z odłuchu mam dokładnie takie jak Irek . arv jak dla mnie gra zbyt "pretensjonalnie". Kopułka chyba w sam raz dla technomaniaków .

Skomentuj

JA obecnie mam ta ARVke stosuje ja we frontach :( niestety gra dosc ostro i po dłuższym słuchaniu muzyki zaczyna dokuczac, dlatego zamierzam wymienic ja na Vife D27-TG-05-06 (120 zł)

Skomentuj

Tak to jest- cały czas się zmieniają zdania na temat arvki i gdwk- na audiostereo szaleniec mcgiver zamienia fabryczne vify w kolumnach na czecha, może jednak coś w nim jest?
                    Mi nie dokucza ta górka, i task niedługo przestaniesz to słyszeć- ba już teraz pewnie nie słyszysz .

Skomentuj

Czaruję...
                    X