Byc moze moje pytanie jest mocno lamerskie, ale.. jak można zlikwidować takie rzeczy? można wogóle?:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
górka na końcu przetwarzania
Collapse
X
-
Można próbowac stłumić jakąś małą cewką szeregowo z głośnikiem (np. 0.1 mH) odpowiednio dobraną albo równolegle do głośnika układem RC, który zadziała podobnie jak kompensacja impedancji. Niestety działa to jakoś w miarę w przypadku małych odchyleń. Takie COŚ jak na wykresie to juz spory defekt i myślę, że dość mocno psuje dźwięk - pewnie ma on charakter mocno "tubkowy". Pozbądź się tego głośnika i wstaw cos lepszego. Przy dłuższym słuchaniu to może być nie do zniesienia!
Właściwie to chciałem jeszcze uczulić wszytskich na takie górki w charakterystyce głośników. Sam walczę z czymś takim, przy 4-5kHz na GDN 16/30 i zarówno z pomiarów jaki z odsłuchu wynika, że jest to całkowicie nie do zaakceptowania. Będę musiał ciąć ostro filtrem aktywnym 24db/okt i wogóle olewam wszystkie zwrotnice, pełna aktywacja systemu nadchodzi! (tylko nie wiem kiedy).
Charakterystyka głośnika ma być maksymalnie prosta, tylko w tym obszarze da się z niego korzystać, inaczej to jest niezłe bagno...
Skomentuj
-
Takie „górki” tłumi się dość dobrze szeregowym układem RLC włączonym równolegle do głośnika. Konkretne wartości cewki, kondensatora i rezystora zależą od częstotliwości „górki”, jej wysokości i charakterystyki impedancyjnej głośnika. Można to sobie zasymulować w Speaker Pro (do ściągnięcia ze strony Visatona).
To szczera prawda, że charakterystyka głośnika powinna być możliwie płaska w zakresie, w którym go słuchamy. Niestety charakterystyka (chociaż ważna) to nie wszystko. Liczą się jeszcze i inne rzeczy. Np. Vifa XT25TG ma dość płaską charakterystykę już od ok. 800 Hz, ale w zakresie ok. 2 kHz ma dość duże zniekształcenia, co w odsłuchach niektórzy określają jako „plastikowe brzmienie” – dlatego ten głośnik stosuje się zwykle przy podziale powyżej 3 kHz..
Skomentuj
Skomentuj