Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumny

Planuje zrobić coś takiego. Nie mam żadnego programu do 3D ani jakiegoś CADa bo po prostu na moim zasyfionym złomie nie pójdzie, wiec jest narysowane jak jest ^.^"

wys.(głównego pudła) ok. 180cm
    szer. 10cm
    głeb. 15cm

Głośniki 2x Fountek FE85

Z założenia ma zajmować jak najmniej podłogi, a wysokie może być i na te 2m.

Nie mam pojęcia jak by się zachowywały wysokie tony w takim "hornie" wiec pytam się od razu czy by nie dołożyć 2 wysokotonowych kopółkowych lub wstęgowych.

Czy ktoś mógłby wykonać obliczenia tego czegoś gdybym podał dokładniejsze wymiary? ^.^"

Zwrotnica pasywna(gdyby miał być 2 drożny jednak) ma być poza głośnikami jako osobne "pudełko".

To u góry może być nie musi. Po prostu se myślę czemu by nie. Zdarzają się głośniki grające do tyłu, na boki, czy o góry. Wiec czemu by nie grający pod katem ok 45 stopni do tyłu-góry. ^.^"

Zbytnio nie wiem co więcej napisać ^.^"

Moze nie kombinuj tyle, tylko skopiuj jakis gotowy projekt? Z tego co pokazujesz jestes raczej poczatkujacym i takie pomysly nie sa najrozsadniejsze.

Skomentuj

Gotowce po prostu nie sprawiają mi żadnej przyjemności, a to ma być for fun i jak się uda by było coś do grania zamiast głośników w telewizorze. :)

Skomentuj

AA to spoko, buduj i marnuj kase :)

Skomentuj

Na razie nie wydałem ani złotówki. Nie wiem jak można mieć fun z robienia po raz mln czegoś co już ktoś zrobił. Taki mam charakter. ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez CzorńyLiseł Zobacz posta
            Nie mam pojęcia jak by się zachowywały wysokie tony w takim "hornie" wiec pytam się od razu czy by nie dołożyć 2 wysokotonowych kopółkowych lub wstęgowych.
            A gdzie jest ten horn?
            Może narysuj chociaż na kartce jakiś szkic i wklej skan/zdjęcie, bo tak to nie wiadomo o co chodzi.

Skomentuj

Zdajesz sobie sprawę, że "patyk" 10cm na 15cm i wysoki na prawie 2 metry nie będzie stał stabilnie. Pewnie będzie leciał na ziemie raz dziennie jak nie więcej.
              Lepiej zaprojektuj sobie małe monitory i zawies na ścianie na dedykowanym uchwycie.
              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Nie mam żadnego programu do 3D ani jakiegoś CADa bo po prostu na moim zasyfionym złomie nie pójdzie, wiec jest narysowane jak jest ^.^"
                Nie chce mi się wierzyć, że na Twoim zasyfionym kompie nie pójdzie np. QCAD. Mi na zasyfionym kompie na starym Pentiumie z integrą chodził nawet Blender. Więc myślę, że spokojnie możesz się pokusić o instalację QCAD-a albo SketchUp :) A takie precyzyjne projektowanie już może zapewnić wiele "funu". Co więcej, tylko projektując wszelkiego rodzaju rzeczy, można się wiele nauczyć. I to nie ponosząc żadnych strat w portfelu :P

Skomentuj

Bywają różne dziwaczne konstrukcje, ale ta przeczy prawom fizyki. Jak wyżej koledzy wskazali będzie problem ze stabilnością. Chcesz jak najmniej miejsca na podłodze, ale weź pod uwagę że im wyższe tym większa podstawa musi być żeby to utrzymać stabilnie- w tym przypadku jakiś 1m2 musisz zarezerwować. W dodatku domyślam się ze ten u góry głośnik to wysokotonowy. Jeżeli ty go na wysokości 1,8m kierujesz pod kątem 45st w góre to kto ma tego słuchać? Ptaszki na niebie? Dziwaczne kąty i kształty, które praktycznie bez CNC lub doświadczenia nie do wykonania.

Zrób porządny szkic na kartce, zastanawiając się przy tym czy jesteś w stanie to złożyć. Najlepiej w jakieś skali wtedy będziesz widział proporcje i jak to dziwacznie wygląda.

PS. Nie projektujesz głośnika, tylko kolumnę głośnikową.
                  Last edited by DiGiCo; 23.09.2015, 10:05.

Skomentuj

Wiem ze to wysokie i waskie.

To u góry to miał być głośnik szerokopasmowy, o ile w ogóle miałby być.

Płaska podstawa to jeszcze nie taki wielkie problem. Myślałem by po prostu dać jak najcięższa podstawę.

To coś to dopiero szkic. Wątpię by IRL po prostu chciało mi si robić jakieś straszne wyoblenia. Ale nigdy nic nie wiadomo

Małe monitorki i tak musiałyby mieć własne podstawy, a do ściany nie chce ich przykręcać bo nie wiem na którym mieszkaniu miałyby by być.

To pudło zawsze mogę skrócić. Wtedy bym to musiał i tak na czymś podnieść ale zawsze te 30cm mniej wysokości np.

Skomentuj

1. Im wyższa częstotliwość tym węższa propagacja dźwięku (ogólnie i nie wchodząc w szczegóły) Dodatkowo im większa membrana tym węższa propagacja wysokich tonów. Jeszcze głośniki subwooferowe to się czasem ustawia bokiem, czy nawet w podłogę, ale dlatego, że niskie dźwięki mają tak dużą długość fali że można z grubsza założyć że rozchodzą się dookólnie. Więc jak szerokopasmówkę obrócisz w ten sposób to będziesz miał dźwięk jak ze starego radia, bez żadnych wysokich albo tylko ze zniekształconymi odbiciami. Więc jeśli już, to muszą być skierowane do słuchacza. Basu swoją drogą z 3calowego głośnika też nie będzie.
                      2. Zazwyczaj głośniki daje się na wysokości głowy, żeby scena jakaś była. U ciebie pod sufitem. I drugie na sensowniejszej wysokości za to bokiem do odbiorcy. Ogólnie bez sensu.

Żeby ci uzmysłowić ocb, weź jakieś kolumny włącz muzykę, posłuchaj, a później obróć je bokiem/tyłem do siebie. Posłuchaj.

Tą wieżę można ustabilizować, przykręcić do ściany czy sufitu, ale problem w tym, że sensu to ona nie ma żadnego.

Przemyśl jeszcze raz całość tematu, napisz założenia jakie czynisz, czemu taki pomysł a nie inny, razem coś wymyślimy co ma sens i będzie spełnieniem twojego pomysłu.

Jeśli podoba ci się taka graficzna forma wysokiej rury czy słupa, to możesz wykonać kolumny i w takim kształcie. Np ukrywając w niej normalną kolumnę. Możesz wykombinować jakąś fajną maskownicę zlicowaną z frontem, żeby nie było widać głośników (domyślam się - może niewłaściwie, że taki miałeś pomysł). Taka długa rura ma sporą objętość, możesz do niej np nawet subwoofera upchnąć.

Skomentuj

Chyba narysuje to rzeczywiście w 3D i dam strzałke gdzie jest przód gdzie tył i góra bo każda osoba wyobraża sobie to zwrócone w zła str ^.^"

EDIT: SkechUp nie chce się zainstalować wieeec meh. Bedzie w inkscape znów

zielone -> "multiple entry horn"(istnieja głośniki z czymś takim)
                        czerwone -> ścianki tworzace otwór w obudowie, "horn"

Heh ta strzałka "bok" chyba jest myląca bardzo. To nie patrzcie na nią
                        Last edited by CzorńyLiseł; 23.09.2015, 15:09.

Skomentuj

To byłaby katastrofa, charakterystyka jak Himalaje.
                          Zobacz temat Micro Line Array w dziale w trakcie budowy.

Skomentuj

Możesz wytłumaczyć o co Ci konkretnie chodzi?

Czemu taki a nie inny kształt kolumny.

1.) no miała być waska, ale to juz wiadomo.
                            2.) Przez takie a nie inne ułozenie głośników chciałem zwiększyć głośność oraz dać fali dźwiękowej w obudowie jak najdłużej czasu na wytracenie sie wew. obudowy by nie odbijała się od razu od tylnej ścianki i wracała do głośnika. Pochyła ścianka(czerwona) miała zapobiegać fala stojącym do jakiegoś stopnia oraz ułatwiać fali "wejście" do otworu w obudowie, ukształtowanego jednocześnie dzięki tej ściance jako horn. Przez długość całej komory na jeden mały głośnik(3") i ukształtowanie tego w horn mam nadzieje uzyskać jakaś tam ilość tonów (dość)niskich(typowy subwoofer i tak zapewne to byłoby za dużo na mój gust).
                            Last edited by CzorńyLiseł; 23.09.2015, 15:36.

Skomentuj

To co ukształtowałeś tym czerwonym to żaden horn nie będzie. tu: http://www.diyaudio.com/forums/full-...ve-fr88ex.html masz projekt backloaded horna do tego głośnika. Ciuta jakby większy... Tu chodzi o to żeby zrobić tubę, taką jak w megafonach, szczekaczkach itp, która poprawia efektywność. Jeśli chcesz uzyskać dzięki temu bas, to wylot tuby musi być duży, bo długość fali interesującej cię jest duża. Ale z 3calowego głośniczka basu nie będzie. O: http://www.diyaudio.com/forums/full-...ml#post2976638
                              To jeśli chodzi o bas.

A jeśli chodzi o resztę pasma, to nic z tego nie będzie jak nie skierujesz głośnika wprost do słuchacza. Odbicia od tylnej ścianki to marginalny efekt w stosunku do ustawienia tego głośnika.
                              A po co ten głośnik na górze? dżwięk ma się odbijać od ściany?

Skomentuj

Ten u góry to takie może se być nie musi. To można na niego ogóle nie zwracać uwagi. Tak miałby odbijać od ściany jak już by był. ^.^"

Góra pasma przez ten "multiple entry horn" miałaby być z jakiś głośników wysokotonowych(nie narysowane) które gdzieś by były wstawione zapewne pod i nad "głównymi". Horn wyszedł bo wyszedł, jako ze tak ścianka miałaby być by nie było tych całych fal stojacych, to po prostu miał być otwór w obudowie. Wiem ze im niższa częstotliwość tym horn musi być dłuższy i większy. No i dla tego dolnego otwóru/horna zapewne podłoga będzie stanowiła naturalne przedłożenie do pewnego stopnia.

No i jak już napisałem nie chce b. duzej ilości niskich tonów bo po prostu są dla mnie meczące w nadmiarze. Chce żeby po prostu sobie były i było je nawet słychać. Gdybym chciał dużo niskich, aż je będę czuł na skórze, to zapewne pytałbym się o sub albo i spróbowałbym zaprojektować większe kolumny z typowymi subwooferami.

Poza tym mieszkam w mieszkaniu to tez nie chce zamęczyć sąsiadów niskimi tonami jako ze tylko one "przechodzą" przez ściany.

Czyli według Ciebie, "multiple entry horn" nie będzie działać w zastosowaniu domowym(średnie i niskie tony, do np. 1KHz gdzie jeszcze nie ma dużej różnicy jak głośnik jest zwrócony, no i gdzieś ta fala musi uciec a ma tylko 1 mozliwość)?
                                Last edited by CzorńyLiseł; 23.09.2015, 16:50.

Skomentuj

A kup te głośniki, złóż w dziubek dwie dechy i zobacz jak lepiej. Pokombinuj żeby to było jakoś regulowane to ci na testach wyjdzie jak najlepiej grają. Ale moim zdaniem.wyjdzie ci że na wprost albo prawie na wprost. Prawie, bo one same z siebie potrafią zakłóć na wysokich (może się to podobać, a poza tym grały fajnie), boenicke mi się przez to nie podobały. A jak lekko pochylisz, to może się zdarzyć że pochylenie trochę uspokoi ten efekt.

Co do basu, to poza kinem, gdzie liczy się efekciarstwo, to nie służy on do masażu pleców, tylko do słuchania. Znam conajmniej kilkadziesiąt utworów które bez basu brzmią nudno, a jak pojawia się pełne pasmo, są świetne. Np cała ostatnia płyta coldplaya.

Skomentuj

Chłopak chyba chce zbudować wieeelkie dildo.

Skomentuj

2.) Przez takie a nie inne ułozenie głośników chciałem zwiększyć głośność oraz dać fali dźwiękowej w obudowie jak najdłużej czasu na wytracenie sie wew. obudowy by nie odbijała się od razu od tylnej ścianki i wracała do głośnika. Pochyła ścianka(czerwona) miała zapobiegać fala stojącym do jakiegoś stopnia oraz ułatwiać fali "wejście" do otworu w obudowie, ukształtowanego jednocześnie dzięki tej ściance jako horn. Przez długość całej komory na jeden mały głośnik(3") i ukształtowanie tego w horn mam nadzieje uzyskać jakaś tam ilość tonów (dość)niskich(typowy subwoofer i tak zapewne to byłoby za dużo na mój gust).
                                      Zwiększenie głośności odbywa się poprzez interferencję fal dźwiękowych zgodnych w fazie. Dla tak dziwnego ułożenia głośników tylko niektóre długości fal (częstotliwości dźwięku) zachowają się w taki sposób, w jaki oczekujesz - prawidłowo odbiją się, nałożą na siebie i wylecą przez ten śmieszny klin. Niestety większość częstotliwości bardzo na tym ucierpi. Tak jak napisał Matador, charakterystyka będzie bardziej przypominała Himalaje, aniżeli charakterystykę nawet słabo grającego głośnika. Poza tym chcesz zwiększyć głośność jednocześnie wytracając część fali?

To u góry może być nie musi. Po prostu se myślę czemu by nie. Zdarzają się głośniki grające do tyłu, na boki, czy o góry. Wiec czemu by nie grający pod katem ok 45 stopni do tyłu-góry. ^.^"
                                      Owszem, zdarzają się, ale są to konstrukcje bardzo przemyślane pod kątem akustyki i propagacji dźwięku. Zazwyczaj najpierw zaczyna się od skomplikowanych obliczeń, a następnie wykonuje się serię prototypów, po czym mierzy się je w komorach bezechowych sprzętem wartym tyle, co nie jeden dom (razem z lodówką). No i robią to specjaliści - ludzie, którzy nie dość, że się kształcili w tym kierunku, to poza tym mają już setki innych konstrukcji, przy których nabrali niezastąpionego doświadczenia.

Skomentuj

Kolega najwyraźniej porywa się z motyką na słońce.
                                        Ze skromną wiedzą i bez doświadczenia nie ma sensu tworzyć przekombinowanej konstrukcji.
                                        Poza tym z jednej strony nie chcesz sprawdzonego projektu, bo chcesz mieć fun, a z drugiej strony oczekujesz, że ktoś za Ciebie zrobi obliczenia to chyba jest tu jakaś sprzeczność. Domyślam się, że podobnie będzie ze zwrotnicą, ale mniejsza o to.

Jeśli wystarczy Ci dźwięk cokolwiek lepszy niż z tv to można zastosować prostsze i tańsze rozwiązanie.
                                        Np. STX W.11.100.8.MC w obudowie zamkniętej + wysokotonowy umieszczony tradycyjnie.
                                        Obudowa wyjdzie trochę szersza 12x13x180cm zamiast 10x15x180cm.
                                        Wartością dodaną będzie możliwość obniżenia środka ciężkości, bo wówczas zrobi się miejsce aby wykonać komorę do wypełnienia piaskiem (prawie hajend :) ) u dołu kolumny, ale mimo to przy tej wysokości bez podstawki chyba się nie obejdzie.

Może jeszcze zdradzisz tajemnicę czym chcesz napędzać swoje dzieło.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X