Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli najlepiej gdybym zrobił parę mniejszych prototypów, pomierzył je i wg. doświadczenia które z tego wyniosę zrobił dopiero kolumnę najlepiej jak potrafię(a i może komuś by się przydały pomiary ^^). Albo zrobił kolumnę bez udziwnień i/lub gotowca.

Nie na temat...
    Wiec polecacie coś raczej taniego do pomiarów?(chętnie DIY, czy tego nie da się "tanio")

Skomentuj

Wystarczy wejść na główną portalu...

>> Speaker Workshop
      >> JIG Wallina
      >> Panasonic WM-61

Skomentuj

Stawiam ze od 2004 ceny się pozmieniały, a i części/zestawy/mikrofony inne produkują teraz :)
        Last edited by CzorńyLiseł; 24.09.2015, 11:43.

Skomentuj

Z mikrofonem jest problem. Są na alle... "zamienniki" ale chyba nikt ich jeszcze nie próbował mierzyć. Ale kupić możesz, z dużą doza prawdopodobieństwa, w okolicach podziału dostaniesz dobry pomiar. Resztę sprzętu robi się ręcznie i wszystko jest dostępne.
          Z SW też jest lekki problem, bo nie działa na win7, trzeba odpalać xp mode. Możesz skombinować program Arta wraz z Limp-em, chłopaki na tym mierzą, mało kto został chyba na SW.
          Co do cen, pewnie na całość z przesyłkami i wymianą zniszczonych części możesz liczyć max 100 na komplet. Od razu mówię, do jiga nie wstawiaj gniazd poza bananami (ale to też można załatwić kablami z zaciskami albo krokodylkami) tylko lutuj kable bezpośrednio w jiga.
          Jeśli masz kartę muzyczną z wejściem liniowym, to nawet na integrze daje radę (więcej kłopotów miałem z ustawieniem audigy2 niż integry, na której poszło mi z kopa)
          I jak chcesz się bawić i masz czas na to to zacznij :)
          Jak nie, to wybierz sobie któryś projekt z gotowców, opracuj tylko obudowę która będzie ci się podobać i będzie z grubsza spełniała warunki techniczne projektu oryginalnego i taki zrób.

Skomentuj

Jest jeszcze coś takiego:
            http://loudspeakershop.eu/wkladka-mi...1a-p-2313.html
            Jeśli to jej prawdziwa charakterystyka, to ma identyczną jak Panasonic WM-61a.

Skomentuj

Trzeba by do nich zadzwonić i podpytać. Jak sprzedają to ta firma akurat gra fair i ma wiedzę i możliwości żeby sprawdzić. Pewnie sprawdzili :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Trzeba by do nich zadzwonić i podpytać. Jak sprzedają to ta firma akurat gra fair i ma wiedzę i możliwości żeby sprawdzić. Pewnie sprawdzili :)
                Wołam kolegę charLeS
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czasu mam za dużo, a i robić nic ciekawego nie robię ostatnio to miałbym zajęcie

To takie pytanie... Jaki materiał jest najtańszy, a dobrze spełnia swoje zadanie i daje się w miarę obrabiać. (ładnie wyglądać nie musi w żaden sposób skoro to i tak ma być do testów, a nawet lepiej bo nie będzie widać paluchów jak na lakierze itp. )
                  Last edited by CzorńyLiseł; 24.09.2015, 15:13.

Skomentuj

Ale co ja mam napisać? :)

Nie chce być potem oskarżany o nieczyste działanie i wysłuchiwać jaki to ze mnie naganiacz. Dlatego unikam pisania o produktach z ... no chyba wiecie o co chodzi i liczę na zrozumienie.

Skomentuj

Trudno, wywołaliśmy cię do tablicy :) Oskarżyciele się na pewno zaraz znajdą. Zawsze się znajdują. Jak pokażecie pomiary to dlatego że (hmmm, nie mam pomysłu dlaczego) . A jak nie pokażecie, to dlatego że "coś ukrywacie" albo z innych powodów, o których się na razie filozofom nie śniło

Pytanie normalnie zadajemy, bez podtekstów bo na razie się alternatywa do Panasoniców nie ujawniła (tzn coś tam jest na rynku ale nikt nie wie co to za ptica). Skoro macie takie wkładki w ofercie to nie chce mi się wierzyć, że nie ściągnęliście charakterystyki paru sztuk, choćby z ciekawości. Podzielicie się tą wiedzą?
                      Prawda jest taka, że większość na tym forum waszą firmę i was szanuje, a temat ciekawy. Może jednak coś podpowiesz? Nadają się te wkładki do domowego użytku?

Skomentuj

Jestem tu zarejestrowany prywatnie, a nie jako firma. Zresztą jestem tylko pracownikiem. Zajmuje się całą obsługą sklepu i jeszcze paroma innymi rzeczami :)

Nie oczekujcie ode mnie abym wklejał pomiary i wdawał się w dyskusje czysto inżynieryjne, bo to działka właściciela firmy.

Szukaliśmy jak najlepszych wkładek dostępnych na rynku. Kupują je od nas firmy które wykorzystują je na swoje potrzeby oraz osoby prywatne i nie było nigdy żadnych zastrzeżeń co do ich jakości czy problemów z pomiarami.
                        Wkładki nie są produkcji chińskiej. Pochodzą wprost od producenta.

Skomentuj

Więc możesz zrobić jakiś prywatny pomiar i nam go prywatnie udostępnić

Sprawa jest o tyle ciekawa, że jeśli charka tej wkładki, podanej na stronie sklepu nie kłamie, to jest ona nawet lepsza niż w oryginalnych Panasonicach. Tam pierwsza odchyłka od jego niemalże idealnej liniowości ma miejsce już na 2.5kHz, w zamienniku dzieje się to dopiero oktawę wyżej (5kHz).

Skomentuj

Pewnie bym mógł zrobić jakiś pomiar, jakbym miał prywatny sprzęt pomiarowy :)

A tak wszystkie Clio w pudełkach zapakowane, a jedyne Clio które używamy do pomiarów jest zainstalowane na laptopie Witka. Do którego dostępu nie mam :/

Skomentuj

To ktoś odpowie z czego można robić najtaniej takie pudełka do testów? ^.^"

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                Pewnie bym mógł zrobić jakiś pomiar, jakbym miał prywatny sprzęt pomiarowy
                                http://www.artalabs.hr/download.htm wkładkę podłączasz do wejścia mikrofonowego karty i już masz sprzęt pomiarowy

Skomentuj

Ostatnimi czasy mnóstwo ludzi wymienia swoje PRL-owskie meblościanki z płyty wiórowej na coś bardziej gustownego więc darmowego materiału do celów eksperymentalnych jest pod dostatkiem.

Skomentuj

U mnie to zawalone smietniki starymi meblami to były ze pare lat temu

Skomentuj

Zamieszczone przez CzorńyLiseł Zobacz posta
                                      Moze mieszkasz w bogatej dzielnicy.

Skomentuj

Nie nie mieszkam w bogatej >.>

Skomentuj

Nie nie mieszkam w bogatej >.>
                                          Pewnie teraz stoją juz po mieszkaniach na dzielni....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X