Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe

Witam, posiadam piecyk SONY TA-F570ES, chcialbym do tego dobrac kolumny podlogowe, do pokoju ok 24m, interesuje mnie tylko stereo, czy znajde jakiś sensowny zestaw (moze byc uzywany) do 500zł zeby wykrzesac potencjal tego wzmacniacza?

Muzyka wszelaka, techno też będzie słuchane, będzie także działać jako kino domowe, wiec zalezy mi na dobrej scenie, dół też powinien zrobić efekt przy filmie (wzmacniacz ma 180w na kanal bodajze). Wzmacniacz (w porownaniu z tansza konstrukcja ktora mialem wczesniej) raczej piachem nie sypie, wiec jesli zestaw mialby miec nawet ostrzejsza gore, mysle ze ten sony ją uspokoi.

Proszę o przykładowe zestawy.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Last edited by apoc; 25.09.2015, 13:00.

On ma 80, nie 180 W na kanał w 8R.
    To forum diy więc z gotowymi nie pomożemy za wiele.
    Ale tu: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
    masz projekt 3W który się z grubsza zmieści w kwocie i powinien trochę przyjemności ze słuchania dać. Obudowa prosta, więc niedroga, zwrotka też.

Skomentuj

Nie ma szans na fx200 w tej kwocie. Sproboj może coś od Pawła.

Skomentuj

Wg ravena głośniki 440, do tego zwrotka.. bez liczenia nie wiem, 150? 200? Do tego buda. Strasznie daleko od 500 nie jesteśmy. Chyba że to górna nieprzekraczalna kwota. Ale jak ma być jakiśkolwiek bas, to inaczej tego nie widzę.

Skomentuj

czyli zadnego gotowca tu sie nie poleca?

Skomentuj

nie, to forum DIY

Skomentuj

Na chwilę obecną, koszt przetworników najtańszej wersji FX-200 zaprezentowanej przez Ravena, to 372zł:
              http://stx.pl/t-10-200-8-pc.html
              http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
              http://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html

Do tego łączny koszt zwrotnic to dodatkowe 200zł. Już mamy 572zł. A gdzie obudowa, wytłumienie i fornir?

Aczkolwiek w tej cenie i tak trudno o jakieś dobre 3-drogi. Na pewno te będą brzmiały lepiej niż niejeden kupny zestaw :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Wg ravena głośniki 440, do tego zwrotka.. bez liczenia nie wiem, 150? 200? Do tego buda. Strasznie daleko od 500 nie jesteśmy. Chyba że to górna nieprzekraczalna kwota. Ale jak ma być jakiśkolwiek bas, to inaczej tego nie widzę.
                W sumie to masz trochę racji, bo ja liczyłem kiedyś, ale zapomniałem, że pod najlepszy wariant kopułkowy, który w polsce i tak nie jest dostępny.

Skomentuj

Akurat TW030WA07 jest dostępny na Audiotransducers.com za 160zł, a wysyłają za darmo do PL już przy 180zł, więc przy dwóch Wavecore'ach fakt braku dostępności w Polsce nie jest aż taki istotny

Skomentuj

Panowie, posłuchałem ostatnio w sklepie w wygłuszonym pokoju odsłuchowym podłogówek Pylon Audio Pearl 25 i oczarowały mnie, dynamika mega mega mega, wysokie nie kuły ani odrobinę, ale detale bardzo dobre, scena całkiem dobra, ogólnie baaaardzo ciepłe, mocno dynamiczne, przyjemne brzmienie, z piękną i cieplutką górą. Tylko jedno ale... 1500zł

Nadmienię, że pylony to 2,5 drogi, a obok nich postawiliśmy dla porównania 3-drożne Taga harmony 606 v.3, scena może nie tyle szersza, co ogólnie bardziej rozkładała się w pokoju odsłuchowym, zamykając oczy trochę łatwiej było zlokalizować wokalistę na scenie (tak jak i inne instrumenty), ale niestety przy money for nothing z Dire Straits przy wejściu wysokich wbiły mi tysiące gwoździ w uszy, a dynamika (porównując do pylonów) spadła tak, że nie przesłuchałem całego kawałka i powróciliśmy do pylonów. Zupełnie inna bajka, a jednak... 1000zł - to nie mało.

Dla porównania podstawiliśmy jeszcze droższe (1800zł) Monitor audio MR4, ale tutaj już były to kolumny wymagające dobrych nagrań, mega detaliczne, już nie takie ciepłe jak pylon, dynamika mniej wysunięta, ale średnica oraz góra wykrzesała z dobrych nagrań wszystko co można było usłyszeć.

Czy macie jakieś propozycje kolumn zbliżonych brzmieniowo do Pylonów? Ktoś ma jakieś odniesienia, przykłady? Jeśli różnica w cenie Diy a kupnych była by mniejsza niż 500zł, to myślę, że jednak wezmę te pylony, teraz po przesłuchaniu kilku zestawów jestem skłonny naciągnąć ten budżet nieco wyżej :) :) :)
                    Last edited by apoc; 29.09.2015, 13:06.

Skomentuj

Jak Ci sie podobaly to je po prostu kup. Tutaj raczej nie doradzamy w kwesti wyboru gotowych kolumn. Zapytaj na Audiostereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez apoc Zobacz posta
                        3-drożne Taga harmony 606
                        Mam to to w domu tylko w komplecie 5.0 do kina.
                        Muzyki może i da się od biedy słuchać ale nie każdy gatunek brzmi dobrze - rock wyjątkowo tragicznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Jak Ci sie podobaly to je po prostu kup. Tutaj raczej nie doradzamy w kwesti wyboru gotowych kolumn. Zapytaj na Audiostereo.

kolego ja pytam o projekt diy zblizony brzmieniowo do w/w pylonów, jeśli różnica cenie w porównaniu do gotowców będzie większa niż 500zł to je sobie zrobie.

Skomentuj

A skad my mamy wiedziec, jak nie sluchamy tutaj takich kolumn? Chcesz sobie zrobic klona, to glosniki masz w STX i Monacor.

Skomentuj

Aleś Ty negatywnie na świat nastawiony :)

A skad my mamy wiedziec, jak nie sluchamy tutaj takich kolumn?
                              jesteś pewny, że 100% forumowiczów potwierdzi to zdanie?

Jednak poczekam, może ktoś coś wygrzebie :)

Skomentuj

jesteś pewny, że 100% forumowiczów potwierdzi to zdanie?
                                Szczerze? Nie interesuje mnie zdanie 100% forumowiczow, raczej ich garstka.

Skomentuj

A cenniki chyba są dostępne. Może warto sprawdzić.

Skomentuj

Szczerze? Nie interesuje mnie zdanie 100% forumowiczow, raczej ich garstka.
                                    Gratuluję postawy :)

Mnie w przeciwieństwie do Ciebie interesuje zdanie każdej osoby która ma coś do powiedzenia na zadany przeze mnie temat

Żeby nie robić off topu, widziałem na yt filmik gościa który zrobił klony pylonów ale starszych wersji i monitorów, więc może komuś kiedyś rzucił się taki projekt ale podłogówek?

Skomentuj

Gratuluję postawy

Mnie w przeciwieństwie do Ciebie interesuje zdanie każdej osoby która ma coś do powiedzenia na zadany przeze mnie temat
                                      Dzieki. Po prostu na tym forum tylko garstka ludzi ma cos naprawde do powiedzenia. Dalem Ci odpowiedz w pierwszym poscie, na Audiostereo jest wiecej ludzi, ktorzy slyszeli lub maja te kolumny. Nas dlubaczy ten paździerz specjalnie nie interesuje.

Skomentuj

Bo nie umiesz rozdzielic ziarna od plew. Powodzenia w ogladaniu Tv w takim wypadku :) Pranie mozgu free.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X