Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs Monacor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kraver Zobacz posta
    Paweł, a co z tą wiedzą jest nie tak?
    Problem ze zwrotnicą jest taki że musisz dokonać pomiarów. Do tego potrzebny jest Ci sprzęt i oprogramowanie.
    Obsługi programu może się nauczyć każdy ale projektowanie zwrotnicy to nie tylko wstawienie elementów.
    Największy problem w Twoim przypadku to pomiary kolumn trzy lub więcej drożnych, bo do takich pomiarów trzeba bardzo duże pomieszczenie pomiarowe, duża sala, hala, duży ogród.

Jeśli masz dużo zapału to śmiało startuj samodzielnie, kompletuj sprzęt, czytaj forum i pytaj. Musisz być tylko świadomy że projektowanie zwrotnicy to nie łatwa sprawa szczególnie dla kogoś kto nigdy "nie grzebał" przy głośnikach.

Skomentuj

Może dlatego, że napisałem 4-drożna zamiast 3.5-drożna.
      Nie bierz się za ten projekt póki co. Dalej nie wiesz co to jest drożność, a to jest wiedza tak elementarna, że potrafią to zrobić osoby nie zwiazane z projektowaniem kolumn. Poczytaj sobie najpierw artykuły z głównej. Szczególnie te o zwrotnicach, tylko nie na zasadzie przeczytałem i jest okej, tylko tak aby je zrozumieć. Potem wejdź w dział projekty kolumn, przestudiuj pokazane tam konstrukcję. Jak będziesz je "czuł" tzn wiedział o co mniej więcej chodzi w zwrotkach to weź się za ten projekt.
      Inaczej nie ma to sensu.

PS a drożność nie ma nic wspólnego z ilością głosników, tylko podziałem pasma częstotliwości. Jeśli to pasmo jest dzielone na dwa podzakresy - to masz dwudrożne, na 3 - trójdrożne. Są też konstrukcje x.5 drożne w których dokłada się dodatkowy głośnik niskotonowy, filtrowany wcześniej niż pierwszy. Ma on za zadanie "dodać" efektywności poniżej efektu Baffle Step, tak aby pasmo wypadkowe było wyrównane bez albo przy niskim tłumieniu średnich tonów, przetwarzanych przez resztę głośników.

W skrócie możesz miec hipotetyczną kolumnę z 4 wooferami i dwoma wysokotonowymi i zrobisz ją dwudrożną.
      Last edited by waloos; 21.10.2015, 12:14.

Skomentuj

Może dlatego, że napisałem 4-drożna zamiast 3.5-drożna. Czepianie się słów i udowadnianie niewiedzy rozmówcy zamiast udzielenie konkretnej pomocy to standard na forach
        Ale to jest wiedza podstawowa. Najprosciej dla ciebie bylo by kupić zestaw głośników do fx300 i samemu próbować zrobić zwrotnice pod swoje ucho, a po kilku miesiącach nieudanych prób użyjesz gotowych zwrotnic

Skomentuj

Widzę, że dyskusja skończyła aię tak jak zwykle na tego typu forach, czyli "gówno wiesz, nie zabieraj się za to". Ale to właśnie chodzi o to żeby się nauczyć. Powtórzę jeszcze raz: jakbym chciał dobrych, sprawdzonych, gotowych rozwiązań to bym poszedł do sklepu i nie bawił się nawet w składanie FX300. Ale to by mnie nic nie nauczyło. Ja nie chcę mieć po prostu fajnie grających głośników tylko chcę się nauczyć je budować. I liczę się z tym, że może to potrwać długo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A pytanie, które zadałem dotyczyło jedynie porównania głośników Tonsila i tych sprzedawanych przez Monacor. Czy ktoś ma coś do powiedzenia w temacie? Czy mieliście do czynienia z nowymi produkcjami Tonsila? Czy ktoś projektował coś na tych głośnikach? Czy może warto dopłacić i kupić te z oferty Monacor?

Skomentuj

Widzę, że dyskusja skończyła aię tak jak zwykle na tego typu forach, czyli "gówno wiesz, nie zabieraj się za to"
            Ja Ci doradziłem, żebyś się na razie nie zabierał tylko poczytał arty i się doedukował. Poświęć trochę czasu na to, dopiero potem zacznij coś robić.

Powtórzę jeszcze raz: jakbym chciał dobrych, sprawdzonych, gotowych rozwiązań to bym poszedł do sklepu i nie bawił się nawet w składanie FX300
            Podam Ci taką analogię, bo widzę że trzeba Ci to uzmysłowić:
            Załóżmy, że masz ochotę na ciasto. Mógłbyś iść do sklepu i kupić, ale wolisz swoje. Nie masz jednak pojęcia jak je zrobić. Logiczne zatem jest, że nie idziesz do kuchni i nie mieszasz tego co Ci się wydaje za konieczne (bo zmarnujesz produkty a i tak zakalec wyjdzie), tylko najpierw oglądasz i porównujesz przepisy, czytasz o tym co z sobą połączyć, co dodać i w jakiej temp piec. Potem pieczesz według jakiegoś przepisu albo układasz swój jeśli się czujesz na siłach. Ciasto wychodzi !

Najpierw wiedza a potem praktyka, inaczej to nie ma sensu bo będziesz błądził na pałę, nawet jak coś Ci wyjdzie to i tak tego nie powtórzysz bo nie będziesz rozumiał czemu Ci tak wyszło.

Skomentuj

A pytanie, które zadałem dotyczyło jedynie porównania głośników Tonsila i tych sprzedawanych przez Monacor. Czy ktoś ma coś do powiedzenia w temacie? Czy mieliście do czynienia z nowymi produkcjami Tonsila?
              Ja w ich ofercie nie widze, zadnego nowego produktu. Wszystko to odgrzewane kotlety. W ofercie Monacora jest wiecej nowoczesnych przetwornikow.

Skomentuj

waloos,
                Nie martw się o moją wiedzę. Objętość obudowy, bass-reflex, zwrotnice potrafię obliczyć na papierze. Wyobraź sobie, że nawet prawo Ohma pamiętam Czytałem mnóstwo opracowań na temat konstrukcji zestawów głośnikowych, a dwa nawet sam kiedyś wykonałem. Wiem o niuansach dotyczących kształtu obudowy, pochylania ścianek, obudowach w kształcie lutni, falach stojących, ciśnieniach itd. Pewnie to dopiero ułamek tego co powinienem wiedzieć, ale myślę że wystarczy żeby zacząć praktykę Zapytałem o głośniki bo nie wiem co obecnie jest na rynku co warto kupić.

Może faktycznie zamiast Tonsila czy Monacoru wykorzystam głośniki STX, ale nie chciałbym odtwarzać ich projektów tylko nauczyć się na swoich błędach. Co powiecie o samych głośnikach STX?

Skomentuj

Może faktycznie zamiast Tonsila czy Monacoru wykorzystam głośniki STX, ale nie chciałbym odtwarzać ich projektów tylko nauczyć się na swoich błędach.
                  Jak juz masz takie ambicje ( to dobrze ) na calkowicie samodzielna budowe, to najpierw skompletuj system pomiarowy, potrenuj troche, poczytaj i nastepnie bedzie Ci juz troche latwiej wybrac glosniki do projektu. Rzucajac sie na projekt trojdrozny jako pierwszy, to duze wyzwanie, ale i nauczyc sie mozna wiele. Pytanie czy wystarczy Ci samozaparcia i czasu na nauke teorii, bo bez tego nie zrobisz nic sensownego. Jestes ambitny, to sie chwali, ale trzeba tez liczyc sily na zamiary.

Moja rada: Czytac teorie na naszych stronach, budowac system pomiarowy oraz wybor zestawu 2 way na poczatek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Jak juz masz takie ambicje ( to dobrze ) na calkowicie samodzielna budowe, to najpierw skompletuj system pomiarowy
                    Coś więcej o systemie pomiarowym?

Skomentuj

Nie martw się o moją wiedzę
                      zwrotnice potrafię obliczyć na papierze
                      Taa...

Skomentuj

Coś więcej o systemie pomiarowym?
                        Cos wiecej na ten temat, przeczytasz na stronie glownej naszego forum w dziale tutoriale.

Skomentuj

Widzę, że dyskusja skończyła aię tak jak zwykle na tego typu forach, czyli "gówno wiesz, nie zabieraj się za to"
                          oj uwierz nam - zle nie trafiles
                          bywalo duzo gorzej :p

Może faktycznie zamiast Tonsila czy Monacoru wykorzystam głośniki STX, ale nie chciałbym odtwarzać ich projektów tylko nauczyć się na swoich błędach. Co powiecie o samych głośnikach STX?
                          zrob tak
                          kup jakies tam glosniki do ktorych jest gotowy projekt zwrotnicy (koniecznie 2 drozne!)
                          rob wszystko po swojemu, baw sie, zmieniaj, poprawiaj
                          jak uznasz ze jest wszystko OK to zrob klona i porownaj swoje kolumny do gotowego projektu
                          wyciagasz wnioski i sie czegos uczysz

co do STX
                          jak kazda firma ma w swojej ofercie tanie "zamienniki" jak i dobre glosniki.
                          podstawowych modeli nie kupuj. skup sie na sredniej polce cenowej

Skomentuj

Słuchaj Pawła a dobrze na tym wyjdziesz .

STX na początek o Tonsilu zapomnij . Jak chcesz jednak wydać więcej i kupić coś na przyszłość co w miarę wchodzenia przez Ciebie na wyższe poziomy wtajemniczania będzie zyskiwać na brzmieniu to SB Acoustic celulozowe :)
                            Monacor ma pewnie kilka ciekawych modeli (np słynny KEP :) ) ale ogólnie drogo i większość to nic ciekawego .

Skomentuj

Czyli podobnie jak pisałem wcześniej tylko może faktycznie lepiej zacząć od 2-way

Skomentuj

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale budując zestaw 3 lub 4 drożny na czuja (przecież nikt Ci tego nie zabroni) dolicz do ceny głośników jakieś 1000-1500 na elementy do zwrotnicy. Bo zanim trafisz z brzmieniem w swój gust, to niestety, ale taką sumę będziesz miał już w elementach na zwrotki. Więc jeśli się uparłeś to zrób jak mówią koledzy - kup głośniki, do których jest gotowa zwrotnica (najlepiej 2 drogi), baw się, a potem po wszystkim lub jak braknie Ci cierpliwości, zbudujesz gotową zwrotnicę i będziesz miał dobry punkt odniesienia, sporo zabawy i czegoś się możesz nauczyć

Skomentuj

Tu jest przykład że się da http://diyaudio.pl/showthread.php/26...ighlight=lotus :lol:

Skomentuj

Chyba jednak zdecyduje sie na Monacor. Maja wiele fajnych glosnikow, ale tez cala reszte akcesoriow DIY. A najbardziej mnie denerwuje kupowanie kazdej czesci z innego zrodla Poza tym okazalo sie, ze Monacor ma fajny soft do projektowania kolumn (obudowy, zwrotnice itd.). CAAD 4.2 :)

Skomentuj

W monacorze można znaleźć kilka fajnych głośników np seria kevlarowych "kep" czy węglowych "C" to naprawdę dobre przetworniki. Tonsila bym sobie odpuścił. Jeżeli ktoś szuka tańszych głośników jako alternatywy dla tonsila to bym zastanowił się np nad serią discovery scnana (bas, średnie , wysokie) i głośnikami tang banda (średnie i wysokie).

Skomentuj

CAAD 4.2
                                        Połowę tego programu masz w winisd, druga połowę (nie wynika z opisu) albo w kalkulatorach zwrotnic, a już na pewno w speakerworkshop. Oba sprawdzone i darmowe. Szkoda kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          W monacorze można znaleźć kilka fajnych głośników np seria kevlarowych "kep" czy węglowych "C" to naprawdę dobre przetworniki.
                                          Mają faradaja w napędzie?

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Jeżeli ktoś szuka tańszych głośników jako alternatywy dla tonsila to bym zastanowił się np nad serią discovery scnana (bas, średnie , wysokie) i głośnikami tang banda (średnie i wysokie).
                                          Są jeszcze budżetowe od SBacoustics
                                          http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB16PFC25-08/142
                                          http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB13PFC25-8/141
                                          http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB13PFC25-4/140
                                          http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB26ST-C000-5/74
                                          http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB26STC-C000-4/78

Skomentuj

Czaruję...
                                          X