Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny zbudować, proszę o pomoc !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny zbudować, proszę o pomoc !

Witam,

1.Wstęp:

Jestem nowy na forum audio zajmuję się od jakiś 3 lat.
    Z kolumn budowałem już między innymi stx f500 lecz te kolumny nie grają dla mnie tak jak powinny grać porządne kolumny.
    Lubię energiczne brzmienie jak dobrze czuć stopę od perkusji i jak ostatnie progi gryfu na gitarze są wyraźnie słyszalne, lubię także jak kolumny tworzą efekt "sceny" (nie wiem jak to dokładnie się nazywa).
    Z opinii bardziej wtajemniczonych znajomych usłyszałem że bass-u z małego głośnika nie da się uzyskać.
    Byłem mile zaskoczony gdy midwoofer w monitorach microlab solo 6c zrównał z ziemią, głębią i wydaję mi się że ilością bass'u również moje stxy f500.
    Szukam takiego brzmienia które jest mega przyjemne dla ucha, nie męczy, dokładne i wysoko "idące" głośniki wysokie tony, niskie tony głębokie (ze swoich obserwacji zauważyłem że im "głębszy" bass to wydaję się go więcej , takie bynajmniej ja mam wrażenie). Dźwięk który oddaje to czym piszę uzyskałem na słuchawkach steel series siberia v2 jakie sam posiadam i na monitorach microlab solo 6c które mam przyjemność słuchać codziennie w szkole.
    Chcę aby kolumny były maksymalnie profesjonalnie zrobione widziałem twórczość binganta (czapki z głów) ale nie tylko wygląd się liczy.
    Co nazywam profesjonalizmem np liczenie zwrotnicy pod strojenie, liczenie kolumn pod pokój i pewnie wiele rzeczy jakich jeszcze nie wiem.
    Z własnych obserwacji lubię jak głośnik wysokotonowy znajduję się na wysokości około metra bo mam wrażenie że najlepiej wtedy słychać szczegóły.

2.Czym dysponuję:
    -Pokój jakim dysponuję to 18 m2 z nie zbyt dużym skosem z wygłuszeniem i meblami nie ma problemu bo czeka mnie remont,
    -Maszyny CNC do stali alu itp ,
    -Maszyny CNC do drewna,
    -Tokarka zwykła i CNC,
    -Chciałbym maksymalnie dobrze zainwestować 2500zł jeśli coś by się bardzo opłacało to dołożę,
    -Średnio ponad podstawową wiedzę w temacie kolumn i elektroniki.(zielony nie jestem)
    -Modelowanie 3d wizualizacje itp

3.W czym pomóc:
    -Jaki zestaw można polecić na moje preferencje (pewnie nie będzie jeden)
    -Strojenie dokładnie pod konkretny głośnik i pomieszczenie (kalkulatorem to ja też umiem sobie wklepać)(nie chcę żadnego strojenie pod preferencje to ma grać bo za pewne bardziej wtajemniczeni będą wiedzieć o jakie brzmienie chodzi)
    -Zwrotnice (nie dysponuję mikrofonami pomiarowymi itp),
    -Wszystkie nowinki techniczne np jaki rodzaj wygłuszenia ile z jakiego materiału obudowy jakiej grubości (nie patrząc na pieniądze rozsądek itp , liczy się granie)(ale bez przesady nie mam 30 k euro , zawsze jak może być lepiej to można przysłowiowe 50 zł dołożyć ),
    -Wasze wskazówki stolarskie i wizualnie (na moim przykładzie prawie każdy złoży mocny komputer jak trochę więcej wie ale nie każdy złoży piękny i mocny komputer),
    Jakie forniry wam się najbardziej podobają jakie terminale kolce itp jak uzyskać jakiś efekt dosłownie wszystko co wpadnie wam na myśl i wniesie coś do tematu.

4.Zakończenie:
    -Ten projekt ma być maksymalnie idealny (pojęcie względne),
    -Ma zaskakiwać brzmieniem i wyglądem

Mam nadzieję że najmądrzejsze głowy z tego forum wezmą się do roboty i mi pomogą liczę na was!
    Proszę naprawdę jeśli ktoś chce gadać głupoty albo coś w stylu kup sobie altusy albo zbuduj kolejne pierdziawki stx-y (chociaz nie wykluczam 2.5 way na awx) czyli w sumie gadać głupoty niech stąd wyjdzie.
    Pozdrawiam serdecznie! Z góry dziękuję!

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
    Z kolumn budowałem już między innymi stx f500
    a co to za kolumny? nie kojarze takiego projektu... czy to sa te wystawione na OLX?

oj sporo bledow w opisie! :p

przyjedz na audioshow w ten weekend. moze uslysysz cos ciekawego

Skomentuj

Tak są wystawione, najmocniej przepraszam za błędy.
      W jakim mieście jest audioshow ?

Skomentuj

http://bfy.tw/2div
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak są wystawione, najmocniej przepraszam za błędy.
          W jakim mieście jest audioshow ?
          w stolycy

Skomentuj

Dzięki.
            Ma ktoś pomysł na kolumny co można zbudować ciekawego do 2500zł do 18mk2?

Skomentuj

To jest budżet na głośniki i zwrotki, czy na całość?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Głośniki i zwrotki :)

Skomentuj

widziałeś może ten dział
                  http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny

Skomentuj

Często go przeglądałem nadal przeglądam ale jakoś nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało jedyne co mi przypadło do gustu to 2.5 way na awx ale opinie słyszałem różne także pytam dalej , szczególnie o pokój mi chodzi bo naczytałem się że wiele od niego zależy

Skomentuj

w 18m2 ze skosem jak im wygospodarujesz miejsca obok to pewnie 2way na 18 jakiejś, a jak nie wiesz co czyli pewnie za dużo nie słyszałeś to może zainwestuj w bilet na AS lub się wproś do kogoś bo takie radzenie komuś kto sam nie wie czego chce to wiesz. Miałem już jedne awx na początku i sukcesywnie składam dalej

tu masz wypowiedź jednego z mądrzejszych z forum, ale nie mam zapisane czyja :
                      "Jeżeli za głośnik płacimy około 400-600 zł za sztukę to jest dla mnie poziom średniego budżetu. Za te pieniądze można wybrać już coś dobrego ale nie tak renomowanego. Czyli np usher, aurum cantus, audax, tańszy morel, vifa, seas prestige itp. Dalej mamy już głośniki najwyższej klasy za pieniądze 800-1000 parę zł za sztukę (np scany revelator/illuminator, seasy excel) no i dalej już absolutny top typu accuton, scan berylowy i inne super drogie konstrukcje. "

i powiem ci że tak faktycznie chyba jest bo te z przedziału średniego graja jak grają, wow nie robią a gdzie tu awx

Skomentuj

Tak właśnie myślałem że stx nigdy nie będzie robił "wow".
                        Wiem czego chce dobrej sceny przejrzystych wysokich tonów i bassu z dobrym impulsem ale nie mylić kick bassem.
                        Właśnie idealnym brzmieniem grają te microlaby solo 6c jak dla mnie ale chcę coś pasywnego i kolumny a nie monitory.
                        Jeśli chodzi o głośniki wysokotonowe to patrzałem na wavecora, seasa, vife i te tanie scany. To są pewnie głośniki na moją półkę cenową i to pewnie kwestia który jak gra i wybrania najlepszego.
                        Ale nie mam żadnego pojęcia o "lepszych" wooferach i średnich. Mógłbyś coś polecić?
                        I najważniejsze jaka budowa 3 drożna 2 czy 2.5 , prawdę mówiąc to zawsze ciekawiło mnie jak gra 2.5 i z moich obserwacji wynika że to byłoby coś dla mnie :)

Skomentuj

cieżko ci poradzić, a jak ci ktoś doradzi jakie głośniki to poradzisz sobie z wyliczeniem obudowy i zrobieniem zwrotnicy ? Piszesz że ciekawi cię jak grają 2,5 way a zaraz że z twoich obserwacji wynika że to były by odpowiednie dla ciebie, cieżka sprawa z tobą.
                          Z 2,5 way masz stx fx300 oraz chyba daytona z seasem w dziale gotowych

Jak byś był zainteresowany takimi np http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365 to dam ci namiar na osobę która ma komplet głośników więc już oszczędzisz trochę i możesz zrobić sobie je w formie podłogówek i mieć całkiem fajne i porządne głośniki
                          Last edited by szastal; 05.11.2015, 16:02.

Skomentuj

Słyszałem że po prostu jest troszkę cofnięta średnica co akurat było by na plus bo moim zdaniem brzmienie byłoby ciut cieplejsze jeśli chodzi o 2.5 way.
                            Zwrotnicę mogę polutować bez problemu ale o liczeniu nie mam pojęcia.Wyliczyć obudowę też bez problemu jeśli chodzi o bass reflex a jeśli chodzi o tl to też nie mam możliwości zrobienia pomiarów.
                            Raczej myślałem o konstrukcji z 2 wooferami czy raczej to będzie zbędne ?
                            No i może coś poza seasami ? Dzięki za zaangażowanie, bo raczej mało komu się chce tak pomagać innym jak wyżej widać

Skomentuj

Tak właśnie myślałem że stx nigdy nie będzie robił "wow".
                              Wiem czego chce dobrej sceny przejrzystych wysokich tonów i bassu z dobrym impulsem ale nie mylić kick bassem.
                              Właśnie idealnym brzmieniem grają te microlaby solo 6c jak dla mnie ale chcę coś pasywnego i kolumny a nie monitory.
                              Jeśli chodzi o głośniki wysokotonowe to patrzałem na wavecora, seasa, vife i te tanie scany. To są pewnie głośniki na moją półkę cenową i to pewnie kwestia który jak gra i wybrania najlepszego.
                              Ale nie mam żadnego pojęcia o "lepszych" wooferach i średnich. Mógłbyś coś polecić?
                              I najważniejsze jaka budowa 3 drożna 2 czy 2.5 , prawdę mówiąc to zawsze ciekawiło mnie jak gra 2.5 i z moich obserwacji wynika że to byłoby coś dla mnie :)
                              Poszukaj kolego projektu hurricane na zaprzyjaźnionym forum, jest pełna dokumentacja, zwrotnica nie jest skomplikowana- nie wyjdzie drogo. Sporo osób już zrobiło te klocki i są zadowoleni.

Skomentuj

Poważnie rozważę te seasy. A jakieś propozycje na 2 wooferach ?
                                I dlaczego akurat seasy ? :)

Skomentuj

3 way SBA :)

Skomentuj

Przybliż mi "3 way SBA" aż taki wtajemniczony nie jestem
                                    Czytałem sobie opinię o tych seasach i zadziwiło mnie spl aż 91db!
                                    Cena też nie jest zbyt wygórowana :)
                                    Czy jest sens budować 2.5 way na tych seasach?
                                    (SEAS CA22RNY)
                                    I Jakie można do tego ewentualne kopułki dobrać? (oprócz 27TBCD o której mowa)
                                    O zwrotnice raczej nie będzie problemu bo mam znajomego który pomierzy albo ewentualnie ktoś z forum bo ludzi nie brakuje :)

Skomentuj

audax złoty + satori małe mw13 + TIW200 :) -> jest projekt na forum
                                      audax magnezowy + hm130z0 + TIW200 x 2

http://audiotransducers.com/pl/sredn...x-hm130z0.html
                                      audiotransducers.com/pl/90-100mm/300-audax-tw025a20mg.html
                                      audiotransducers.com/pl/90-100mm/256-audax-tw025a28.html
                                      audiotransducers.com/pl/13-14cm/349-sb-acoustics-mw13p-8-satori.html
                                      http://www.visaton.de/en/high_end/ti...iw200xs_8.html

Skomentuj

Też ciekawe głośniczki już w mniej ciekawszych cenach wiem że liczy sie granie nie wygląd.
                                        Ale jakoś zgranie designu tych głośników jest kiepskie.
                                        Ale za to przypadł mi do gustu seas i to bardzo i do tego praktycznie każda kopułka pasuje z designu :)
                                        Jeszcze jeden projekt był dj_zibi czy jakoś i tam były ushery 3 way też bardzo ładne ale nie znam modeli i nie mam pojęcia jak to gra :(
                                        Nie mówię że głośniki kolegi raven1985 są złe bo zaraz usłyszę że mam sobie kupić w sklepie jak chce ładne, chodzi mi o to żeby cieszyły oko razem z uszami :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X