Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way na seasach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tak jak Yoshi wspomnial tutaj sa ograniczenia mechaniczne.
      Mysle ze zmiana polozenia jednej cewki nic tutaj nie zmieni.

Skomentuj

O tym to wiem, jak widac roznice w setnych mH. Ale ciekawy ejstem czy ktos z forumowiczw badal wplyw.
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Aby kazda cewka byla poprawnie ustawiona wzgledem pozostalych to jedynym slusznym rozwiazaniem jest rozdzielic zwrotnice na 3 drogi osobno i zachowac odpowiedni odstęp miedzy cewkami jak i ich ułożenie.
          U mnie jest kompromis i uwazam ze jakby nie przestawiac cewki to i tak jedna bedzie oddzialywala na druga itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            Ale ciekawy ejstem czy ktos z forumowiczw badal wplyw.
            Z tego co pamiętam to Raven.

Skomentuj

Chyba ze ktoś jest chętny poustawiac to lepiej i zmiescic sie na płytce 31cmx19cm z tyloma elementami i nie małymi kondami.
              Jestem otwarty na propozycje.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                O tym to wiem, jak widac roznice w setnych mH. Ale ciekawy ejstem czy ktos z forumowiczw badal wplyw.
                Nie mierzyłem co prawda wpływu na pracę gotowej już zwrotnicy, ale przy pomiarach testowych często łączyłem cewki i odpowiednio układałem je względem siebie celem uzyskania odpowiednich parametrów. Wpływ tego ułożenia czasami jest naprawdę istotny - np duża cewa rdzeniowa może mocno "powyginać" małą cewkę powietrzną.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lamerio Zobacz posta
                  Dlaczego nie? Wg pomiarów Troelsa to byłoby mniej problematyczne ustawienie niż obecnie. Chyba że to nie dotyczy cewek rdzeniowych?
                  Położenie jakie proponujesz jest błędne gdyż przytykasz cewkę powietrzną do ogromnej cewki rdzeniowej która ma od cholery metalu. Dodatkowo ją kładziesz czyli sprzęgasz z cewką po prawej która już leży. Dwa błędy za jednym zamachem i to tylko dlatego że próbujesz się odsunąć od malutkiej cewki rdzeniowej która poza tym, ze jest w pobliżu tej powietrznej wcale się z nią nie sprzęga (w sensie osi cewek bo są pod kątem prostym do siebie).

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Ta mała rdzeniówka stykająca się z powietrzną.
                  Lepij było by gdybyś tą rdzeniówkę postawił.
                  Też błąd stawiając tę rdzeniówkę nie poprawisz warunków pracy powietrznej a sprzęgniesz się z cewką powietrzną z prawej która już leży.

Ustawiając cewki trzeba brać pod uwagę również funkcje jakie pełnią w układzie. To że te dwie cewki rdzeniowe są w jednej linii nie ma większego znaczenia na działanie gdyż jedna (duża) to jest od filtru GP dla średniego a druga (mała) jest w układzie kompensacji impedancji tegoż głośnika. Obie cewki pracują z sygnałami o podobnych częstotliwościach. Potencjalne sprzęganie się tych cewek nie ma tak istotnego znaczenia jak np sprzęgniecie cewki filtru LP średniego fitlrujacą sygnały wyższych częstotliwości z inną cewką operującą sygnałem na niskiej częstotliwości.
                  Last edited by Yoshi_80; 26.01.2016, 15:02.

Skomentuj

No a jak by dwie odwrócić od razu?
                    Tą małą rdzeniową tak jak pisałem, i to po prawej?

Skomentuj

Marian nie ma czasu na odwracanie cewek trzeba mdf strugac😀.

Skomentuj

No a jak by dwie odwrócić od razu?
                        Tą małą rdzeniową tak jak pisałem, i to po prawej?
                        Odwracaj jak chcesz. Tylko jak juz idealnie rozłożysz sobie cewki to żebyś się nie zdziwił że potem nie masz jak całej reszty kłaść i sumarycznie wyjdzie ci z tego pająk i plątanina kabli bez ładu i składu.

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                        nie ma czasu na odwracanie cewek trzeba mdf strugac
                        Dokładnie tak. Jechać z materiałem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Odwracaj jak chcesz. Tylko jak juz idealnie rozłożysz sobie cewki to żebyś się nie zdziwił że potem nie masz jak całej reszty kłaść i sumarycznie wyjdzie ci z tego pająk i plątanina kabli bez ładu i składu.
                          No dobra, nie będę się kłucił, bo domyślam się że pewnie Ty robiłeś pomiary tej zwrotni oraz pomagałeś w ustawianiu tych cewek :)

Skomentuj

Najbardziej może narozrabiać położenie cewki wycinającej rezonans blisko rdzeniowej czy innej dużej cewki gdzie płyną duże prądy .
                            Te cewki mają małą wartość a pułapka ma dużą wrażliwość na zmianę wartość i problemem jest wzajemne sprzężenie .
                            Kiedyś pokazywałem pomiar .
                            "Rożnicę usłyszy głuchy "

Nie na temat...
                            PS Marianie czytam tak forum i twoje wpisy normalnie nie poznaje

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              PS Marianie czytam tak forum i twoje wpisy normalnie nie poznaje
                              To źle czy dobrze? :p

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak sie prezentujamagnezy w monitorze
                                Machoń piramida ? W Jakich liściach i gdzie kupowałeś ?

Skomentuj

Akurat te obudowy nie ja skladalem wiec nie wiem gdzie był fornir kupowany ale jak bralem inne forniry w wejherowie to mieli w malych formatkach na monitory ok.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    To źle czy dobrze?
                                    in plus

Skomentuj

Obudowy pomału się robią.
                                      Wszystkie scianki z 25mm a front z 30mm.
                                      Całość bedzie jeszcze oklejone 3mm hdf.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Wszystkie scianki z 25mm a front z 30mm.
                                        Całość bedzie jeszcze oklejone 3mm hdf.
                                        Przybliżona waga 0,5t / szt

Skomentuj

Tak źle nie bedzie mam nadzieje😉.
                                          Zastanawiam sie czy nie dac jeszcze jakiś wzmocnień albo dodam jeszcze jedna płytę na dół tam gdzie beda kolce.

Jeszcze sie zastanawiam czym wypelnic ta mała komore za sredniakiem.
                                          Last edited by zibii; 07.02.2016, 21:38.

Skomentuj

Czaruję...