Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 way na seasach
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Aby kazda cewka byla poprawnie ustawiona wzgledem pozostalych to jedynym slusznym rozwiazaniem jest rozdzielic zwrotnice na 3 drogi osobno i zachowac odpowiedni odstęp miedzy cewkami jak i ich ułożenie.
U mnie jest kompromis i uwazam ze jakby nie przestawiac cewki to i tak jedna bedzie oddzialywala na druga itd.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaAle ciekawy ejstem czy ktos z forumowiczw badal wplyw.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaO tym to wiem, jak widac roznice w setnych mH. Ale ciekawy ejstem czy ktos z forumowiczw badal wplyw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Lamerio Zobacz posta
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTa mała rdzeniówka stykająca się z powietrzną.
Lepij było by gdybyś tą rdzeniówkę postawił.
Ustawiając cewki trzeba brać pod uwagę również funkcje jakie pełnią w układzie. To że te dwie cewki rdzeniowe są w jednej linii nie ma większego znaczenia na działanie gdyż jedna (duża) to jest od filtru GP dla średniego a druga (mała) jest w układzie kompensacji impedancji tegoż głośnika. Obie cewki pracują z sygnałami o podobnych częstotliwościach. Potencjalne sprzęganie się tych cewek nie ma tak istotnego znaczenia jak np sprzęgniecie cewki filtru LP średniego fitlrujacą sygnały wyższych częstotliwości z inną cewką operującą sygnałem na niskiej częstotliwości.Last edited by Yoshi_80; 26.01.2016, 15:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo a jak by dwie odwrócić od razu?
Tą małą rdzeniową tak jak pisałem, i to po prawej?
Zamieszczone przez zibii Zobacz postanie ma czasu na odwracanie cewek trzeba mdf strugac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaOdwracaj jak chcesz. Tylko jak juz idealnie rozłożysz sobie cewki to żebyś się nie zdziwił że potem nie masz jak całej reszty kłaść i sumarycznie wyjdzie ci z tego pająk i plątanina kabli bez ładu i składu.
Skomentuj
-
Najbardziej może narozrabiać położenie cewki wycinającej rezonans blisko rdzeniowej czy innej dużej cewki gdzie płyną duże prądy .
Te cewki mają małą wartość a pułapka ma dużą wrażliwość na zmianę wartość i problemem jest wzajemne sprzężenie .
Kiedyś pokazywałem pomiar .
"Rożnicę usłyszy głuchy "
Nie na temat...PS Marianie czytam tak forum i twoje wpisy normalnie nie poznaje
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPS Marianie czytam tak forum i twoje wpisy normalnie nie poznaje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez zibii Zobacz postaWszystkie scianki z 25mm a front z 30mm.
Całość bedzie jeszcze oklejone 3mm hdf.
Skomentuj
Skomentuj