Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywne monitory studyjne bliskiego pola.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywne monitory studyjne bliskiego pola.

Cześć :) Chciałbym zbudować aktywne monitory studyjne do odsłuchu w polu bliskim. Budżet na głośniki i zwrotnicę to powiedzmy 1200 zł i jest to max. Do tego jeszcze dochodzi kwestia wzmacniacza jaki trzeba do środka wsadzić oraz kwestia XLR. Polecicie mi głośniki, które spełnią stawiane im wymagania w podanym zakresie cenowym i forumowy wzmacniacz (a może coś innego?), który prawidłowo je napędzi? Przydałby się też układ, który ogarnie XLR. Zwrotkę zrobię sam wzmacniacz też sam poskładam, chyba, że są korzystniejsze opcje :)

Woofer 15 lub 18 rozpatrzy się obie opcję obudowę się dostosuje. Myślałem nad głośnikami od SBA, bo mieszczą się w budżecie a charakterystyki ( po za cudami na skraju pasma woofera ) wyglądają nieźle. Nie wiem tylko czy te głośniki nadają się do pracy z nagraniami. Dziękuje za wszelkie porady

BX8 są po 289 Euro za parę i grają w miare dobrze a BX5 grają dla mnie bardzo dobrze i kosztują około 850zł za parę
    Last edited by slawek213; 21.11.2015, 19:36.

Skomentuj

Chyba porywasz sie z motyka na ksiezyc.

Skomentuj

Pogromco wyjaśnij dlaczego tak twierdzisz.. Slawek jesteśmy na forum DIY tak ? W 1200 chcę się zamknąć z samymi głośnikami i zwrotnicami na resztę są fundusze i nie bez powodu chcę to wykonać sam :) Kupić gotowce to nie sztuka.

Skomentuj

aktywne kolumny to zwrotnica z możliwością regulacji pewnych parametrów a nie tylko wzmacniacz w jej obudowie. A takie zwrotnice to koszt i koplikacja na wysokim poziomie coś mnie się wydaje:o

Skomentuj

To świetnie :) Bardzo chętnie się tego nauczę :) Wciąż proszę o doradztwo w kwestii przetworników.

Skomentuj

Przecież można zrobić kolumny aktywne z pasywnymi zwrotnicami, "aktywność" będzie polegała na zabudowaniu wzmacniacza...

Pasywna zwrotnica wymaga trochę zachodu, ale na początek może być łatwiejsza.

Tak poza tym, nie lepiej byłoby kupić używane monitory studyjne? Wtedy będziesz miał sprzęt przeznaczony do pracy z nagraniami, raczej stanowiący lepsze odniesienie niż DIY nawet na dobrych przetwornikach (bo zwrotnica "edukacyjna" może tego nie zapewnić).

Skomentuj

Panowie :) Mało się udzielam na forum, ale po za nim sporo staram się działać Nie będzie to zwrotnica edukacyjna :p Na pewno dam sobie radę najwyżej dłużej mi to zajmie, ale więcej się nauczę. Jasne, że lepiej czy łatwiej byłoby kupić używane, ale gdybym chciał tak zrobić nie zakładałbym tego tematu :) Jestem świadomy jak się mają sprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                  To świetnie :) Bardzo chętnie się tego nauczę :) Wciąż proszę o doradztwo w kwestii przetworników.
                  Nie znam przetworników za 35 euro lub 150zł, które będą się nadawały na monitory bliskiego pola. Firma Visaton lub Monacor sprzedaje w tych cenach ale to są raczej przetworniki do pojazdów szynowych, nagłośnienia hal lub urządzeń komunikacyjnych.
                  Tak dla informacji schemat M-audio BX8a

Skomentuj

Pogromco wyjaśnij dlaczego tak twierdzisz..
                    Wg mnie oplaca sie w takiej kwocie grzebac sie z tym calym ambarasem. Co innego gdybys chcial zrobic monitory aktywne Diy na wysokiej klasy przetwornikach, czego na rynku jest stosunkowo niewiele. Oczywiscie, zawsze jest sens poswiecic czas zeby sie czegos nauczyc, ale oplacalnosc raczej bedzie taka sobie.

Skomentuj

Nie moge juz edytowac. Na poczatku mialo byc oczywiscie "NIE oplaca sie".

Skomentuj

W porządku, rozumiem :) To jakie głośniki do 1200 powinny najlepiej się spisać w tej roli ?

Skomentuj

http://www.visaton.de/de/bauvorschla...ght/index.html

Skomentuj

Sławku.. Od początku tematu nie pomagasz ani trochę. Nie nabijaj postów nic nie wnoszącymi treściami. Nie chcę gotowców. Odpuść proszę.. Przetworników do 300 za sztukę jest ogrom. Na pewno macie co polecić :)

Skomentuj

Sławku.. Od początku tematu nie pomagasz ani trochę. Nie nabijaj postów nic nie wnoszącymi treściami. Nie chcę gotowców. Odpuść proszę.. Przetworników do 300 za sztukę jest ogrom. Na pewno macie co polecić :)
                              Ale jak damy 4x300 to jest 1200 a gdzie zwrotnice gdzie przy aktywkach mogą pochłonąć nawet połowę budżetu i zostaje max 150 na głośnik. Dlatego wszyscy mówią że nie bardzo to się opłaca.

Skomentuj

"układ, który ogarnie XLR" XLR to tylko rodzaj złącza i ma bardzo dużo zastosowań. Więc również mam wrażenie że nie wiesz do końca z czym masz do czynienia, a chcesz się na to porywać, jak z przysłowiową motyką na księżyc. Z góry mówię że nie znajdziesz gotowego kitu spełniającego twoje wymagania. Znajdziesz schematy modułów które będą ci potrzebne, ewentualnie do nich PCB i kity. Nie chce cię zniechęcać, wręcz przeciwnie, zachęcam do lektury jakie układy znajdują zastosowanie w kolumnach aktywnych.

Kolumna aktywna to nic innego jak zwykła kolumna ze zintegrowanym wzmacniaczem. Nie koniecznie musi mieć jakieś regulacje. Gotowych projektów i zestawów głośnikowych znajdziesz masę na tym forum. Kwestia tylko upakowania elektroniki. Niestety, do tego będziesz potrzebował sporo wiedzy w tym zakresie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  A tak z innej beczki: jaka jest różnica pomiędzy klasycznymi monitorami 2 way, a monitorami bliskiego pola? slawek213 napisał:

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                  Nie znam przetworników za 35 euro lub 150zł, które będą się nadawały na monitory bliskiego pola.
                                  Jakie więc parametry/cechy głośnika stanowią o jego przydatności do aplikacji w monitorze bliskiego pola?

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz posta
                                    A tak z innej beczki: jaka jest różnica pomiędzy klasycznymi monitorami 2 way, a monitorami bliskiego pola?
                                    Zadna.
                                    Monitory aktywne maja co prawda mozliwosci equalizacji pasma w zaleznosci od warunkow odsluchu monitorow, ale ogolnie rzecz biorac mozna tez to brac pod uwage przy projektowaniu wlasnego zestawu pasywnego i tak opracowac zwrotnice pasywna aby otrzymac wlasciwa charakterystyke w danym miejscu odsluchu.

Skomentuj

Jeśli przyjąć, że ogarniesz sam zwrotnicę z pomiarami (da się to zrobić nawet za ~150PLN dobrze kombinując i samemu dłubiąc płytki razem ze wmakami ).
                                      To proponował bym SBA SB17NRXC35 + SB29RDC-C000-4 albo ten mw + css od pharoha http://allegro.pl/wysokotonowy-css-l...795825265.html (Wysokotonowy CSS LD25X tweeter jak seas scan speak)
                                      Ciężko będzie coś fajniejszego cena/jakość znaleźć .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Jeśli przyjąć, że ogarniesz sam zwrotnicę z pomiarami (da się to zrobić nawet za ~150PLN dobrze kombinując i samemu dłubiąc płytki razem ze wmakami )
                                        Tu wlasnie widze najwiekszy problem tego projektu. Po pytaniu autora, domyslam sie, ze nie ma w tym doswiadczenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X