Nie skreslalbym malych monitorow w kwestii basu. Neumann w swoim modelu KH120 pokazal ze da sie. Z oddzielnym subwooferem rowniez spotkamy sie z problemem zgrania fazowego, no i koszta budowy zwieksza sie. Uwazam ze trzeba tylko znalezc odpowiedni mid-woofer, dobrany pod swoje potrzeby. No i poprawnie zaprojektowac bude. W tym budrzecie autor tematu jest skazany na kompromisy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aktywne monitory studyjne bliskiego pola.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz postaNeumann w swoim modelu KH120 pokazal ze da sie
Skomentuj
-
W polu bliskim bas z dobrych 5 calowych głośników przy sensownej aplikacji nie powinien pozostawić dyskomfortu. Dla mnie więcej kompromisów niesie za sobą używanie dużych głośników do średnich tonów niż małych do niskich. Oczywiście w granicach rozsądku i biorąc pod uwagę docelowe przeznaczenie. A także pomijając wyspecjalizowane wyjątki.
Skomentuj
-
czy dajemy duzy czy maly glosnik niskośredniotonowy do monitorów nalezy dążyc do tego by punkt podziału pasma był mozliwie nisko i nie chodzi tu tylko o chrakterystyki kierunkowe , ale przede wszystkim o ograniczenie modulacji basem jak najszerszego pasma średnich tonów, audax TW034X0 się do tego nadaje znakomicie, podzial w okolicy 3 khz to dla mnie zbyt duzy kompromis
>>>Pogromco mitów<<<
z tym sprzedanym patentem to był żart:):)Last edited by slawek.xm; 25.11.2015, 21:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta>>>Pogromco mitów<<<
z tym sprzedanym patentem to był żart
Skomentuj
-
jak tam prowokacja :) przypomnialo mi sie jak gadaliśmy z ComendanteW o tych monitorach w momencie Twojego pytania o dxt:)
pisalem do niego ,że mu pomysł ukradli:) ale ciekawe te sprzęgi i zmierzam cos takiego pomierzyć i posłuchać, zastanawia mnie tylko ten "korektor fazy" na wysokotonówce....
Skomentuj
Skomentuj