Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Tonsil Fiesta Exclusive front

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brawo za odwagę ... Delikatnie udało Mi się jednak nakłonić Cię do nauki i zabawy z pomiarami i filtracją :)

Pomiary w celach edukacyjnych możesz robić jak tylko Ci się podoba. Rób pomiary analizuj i ucz się :) Jak pokazujesz je publicznie dobrze jest opisać dokładnie warunki pomiaru.
    Badając same głośniki pomiary należy wykonywać na ich osiach.
    Ale filtrując już kolumnę należy się opierać tylko na pomiarach wykonanych z jednego miejsca.
    Dla twoich kolumn przy układzie 2 drożnym będzie to oś wysokotonówki. Ale nikt Ci nie zabroni popróbować z układem 2,5 drożnym w tych kolumnach :). Efekt końcowy może okazać się lepszy zarówno dla basu jak i średnicy pasma.

Skomentuj

Witam serdecznie,
      Faktycznie ostatnio bawiłem się trochę w pomiary i filtrację, początki nie są łatwe (:
      Korzystając z poradnika kolegi Tomq88 przesyłam kolejne pomiary do analizy,
      Pomiar wykonany z odległości 1m, ustawione bramkowanie, zrobiona kalibracje kablem jack-jack, wgrany plik kalibracyjny mikrofonu, warunki pomiarów - raczej średnie (umeblowany salon 18m)
      Proszę o opinię na temat obecnych pomiarów.

Skomentuj

Z tego co widać po impulsie bramkę możesz ustawić trochę dalej. Będziesz miał szerszy zakres pomiaru.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mówię o pierwszym pomiarze.

Skomentuj

Przy modyfikacji zwrotnicy wspierałem się schematem zwrotnicy do seasa DXT z projektu hurricane opartego również o ten głośnik, oczywiście dobierałem wartości elementów i porównywałem wykresy. Zwrotnice woofera zostawiłem bez zmian, wydaję mi się że gra wystarczająco dobrze aby ją ruszać. Kolumny moim zdaniem zaczęły wreszcie grać, miałem wrażenie że na poprzednich zwrotnicach brakowało pewnych częstotliwości.
          [IMG][/IMG]

Skomentuj

Zrób i pokaż na jednym wykresie:
            - Pomiar części niskośredniotonowej
            - Pomiar wysokotonowej.
            - Pomiar całości w i przeciwfazie.

Pomiar bramkuj do pierwszego odbicia, na impulsie okolice 62 cm. Wg mnie dalej jest coś źle, różnice między górą za dołem pasma masz 5-10db, to dużo. Może będzie trzeba zdjąć tłumik z Tweetera, będzie to dobrze widać jak zrobisz pomiary oddzielnie.

Skomentuj

Ten pomiar jest do kitu. Zlapales w bramke odbicie tak jak pisze Marios.

Skomentuj

Spróbuj uzyskać taką sytuację na swoich pomiarach. Dopasuj skale dB i Hz.

Pomiary z 1m w pokoju 14m2, kolumna i mikrofon w okolicy środka pokoju, na podłodze dywan i kołdra, meble ok. 1m od mikrofonu, ale z boku.
                Metodologia pomiarów:
                data analysis=> detect time zero, first positive peak i robię pomiar całej kolumny
                data analysis=> time zero locked=>use=>detect time zero
                robię pomiary poszczególnych głośników
                ustawiam jednakową bramkę dla wszystkich pomiarów=> options=>impuls time -widow to...
                kopiuję do painta
                Wydaje mi się, że pomiary fazy są bardziej sensowne (pokazywanie w tych pomiarach ograniczone przy spadku amplitudy do -69dB).

Skomentuj

Przesyłam kolejne pomiary do analizy.
                  Tym razem przeprowadziłem je w znacznie lepszych warunkach: kolumna centralnie na środku pokoju, podłoga wytłumiona kocami. Wcześniejsze pomiary wykonywałem w miejscu pomiędzy tv a drzwiami, oddalone 35cm od ściany - miejsce w którym na co dzień stoi jedna kolumna.

Last edited by Tomas_ok; 05.01.2016, 07:26.

Skomentuj

W lewym górnym rogu Holma jest zakładka Options do ustawień wykresów. Skorzystaj. Dla Twoich wykresów ustaw skalę dB od -20 do -70, skalę Hz od np. 200 do 20000, pokazywanie fazy na -60 dB (teraz masz -50dB). Obecnie część wykresów od 20Hz do Gating jest bezwartościowa, bezużyteczna, nieprawdziwa, więc po co mamy ją oglądać. Interesujące jest tylko to co jest użyteczne. Tak jak pisał Marios i ja Ci pokazałem, pokazuj wykresy z 4 pomiarów na jednym wykresie, łatwiej jest wtedy analizować. Jak to zrobić:
                    robisz 3 pomiary-całej kolumny, GDN i Seasa
                    print screen=>wklejasz do painta=>obraz=> rysuj nieprzeźroczyście
                    robisz 4 pomiar całej kolumny w odwróconej polaryzacji kopułki
                    wykres ten, GDN i Seasa robisz print screen i nakładasz na poprzedni w paincie i zapisujesz.

Na wykresie widać,że GDNy mają spory pik przy ok. 5kHz. Najpewniej pułapka w filtrze od GDNów nie trafia w cel. Skoryguj wartość kondka 2,2u i ewentualnie szeregowego rezystora 3,3 Ohm, by zniknłął ten pik. Posłuchaj jak gra Seas, bo na wykresie widać mocne osłabienie powyżej 9kHz, czy to Ci nie przeszkadza.
                    Warto zrobić pomiar całej kolumny bez bramkowania z wygładzeniem 1/3 oktawy od np.20 - 20000Hz, żeby zobaczyć ogólną równowagę tonalną.

Skomentuj

Wracając do zwrotnicy, tak jak mówiłem spróbuj zmniejszyć tłumik na tweeterze o te kilka decybeli, SPL obu głośników powinno się wyrównać i zobaczymy jak zmieni się faza.

Skomentuj

Przesyłam wykresy po zalecanych ustawieniach, dodatkowo dołączam schemat zwrotnicy, obawiam się trochę że po zmniejszeniu tłumika wysokie będą bardzo dominować nad pasmem, teraz wydaję mi się że teraz jest ok, ale może się mylę - nie mam punktu odniesienia.
                        Wieczorem pokombinuję z tłumikiem.

Skomentuj

Czaruję...
                        X